Holcel: Srbija pokazala da želi da krene napred

Izbori u Srbiji su pokazali da ljudi koji su za integraciju sa Evropom i koji podržavaju saradnju sa Haškim tribunalom, mada se možda ne slažu sa nezavisnim Kosovom, žele da zemlja krene napred, ocenio je u izjavi za Glas Amerike stručnjak za evropska pitanja u Centru za transatlantske odnose na Džons Hopkins Univerzitetu Majkl Holcel.

Info

Izvor: FoNet

Petak, 16.05.2008.

16:25

Default images

"Možda sam previše optimista, ali mislim da je postignut novi prodor. Srbija ima još puno toga da uradi, ali smatram da su izborni rezultati veoma pozitivni", rekao je Holcel.

Prema njegovim rečima, ubrzano prerastanje Srbije u "evropsku demokratiju", što uključuje punu civilnu kontrolu nad službama bezbednosti, nemešanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i Kosova, jačanje demokratskih institucija i civilnog društva i ispunjavanje uslova za članstvo u EU i NATO, obezbedilo bi stabilnu budućnost čitavog regiona.

Holcel se nada da će posle predsedničkih izbora u SAD nova administracija preduzeti liberalizaciju viznog režima sa Srbijom.

"Ja bih takođe preporučio da se broj studentskih stipendija za Srbiju udvostruči. Naši univerziteti su najbolji na svetu. Zašto ne bi omogućili mladim ljudima iz Srbije da studiraju kod nas? Već postoji dobra vojna saradnja sa Srbijom, koja bi mogla dalje da se proširi", poručio je Holcel.

On je dodao da u krugovima koji donose političke odluke u Vašingtonu, postoji gotovo konsenzus da SAD želi demokratizaciju Srbije.

"Neki od nas pamte ulogu Srbije kao cenjenog i herojskog saveznika u dva svetska rata. Nema nikakvog razloga da odnosi između Amerike i Srbije ne budu odlični", naglasio je Holcel, nekadašnji savetnik demokratskog senatora Džona Bajdena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: