Pelikan: Srbija i dalje nestabilna

Češki balkanolog Jan Pelikan ocenio je za list "Pravo" da vanredni parlamentarni izbori u Srbiji nisu doneli nikakvu promenu, a politička situacija u zemlji je i dalje nestabilna.

Info

Izvor: Beta

Sreda, 14.05.2008.

12:04

Default images

Taj ugledni češki istoričar u analizi na stranicama češkog lista procenio je da Srbiju čekaju ili ponovni vanredni izbori na jesen, ako niko za tri meseca ne uspe da sastavi vladu ili nestabilna vlada koja će zavisiti od glasova dva-tri poslanika spremna da za atraktivnu ponudu priđu konkurenciji.

"Rezultati nedeljnih izbora pokazali su da srpski birači i dalje odlučuju na osnovu dugo ukorenjenih, često iracionalnih preferenci", konstatovao je Pelikan.

Češki istoričar, međutim, predviđa da bi "potencijalni uspeh, već na srednjoročnom planu, mogla da zabeleži politička grupacija koja bi bila u stanju da odbaci prevaziđene stereotipe i klišee".

"Među njima nije samo uzaludno insistiranje na kosovskom mitu. U to spadaju i sadržinski isprazne reči o evropskoj budućnosti", istakao je Pelikan.

Češki balkanolog zaključio je u "Pravu" da će "pre ili kasnije građani Srbije, frustrirani dugotrajnom ekonomskom bedom, pozitivno reagovati na program koji bi im ponudio realnu modernizaciju zemlje, ali istovremeno i odbranu ključnih državnih interesa Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: