Najprljavija kampanja do sada

Kampanja se završila u ponoć 8. maja najprljavija je od 2000. godine, ocenjuju stručnjaci. Na početku kampanje činilo se da će svi učesnici na političkoj sceni bar pokušavati da govore pristojnim jezikom. U središtu kampanje bili su borba protiv korupcije, bolji standard, obdaništa i mostovi. Sve se, međutim, ubrzo promenilo.

Info

Izvor: B92

Petak, 09.05.2008.

15:30

Default images

Prema oceni profesorke Fakulteta političkih nauka u Beogradu Jelene Đorđević, kampanja je postala izuzetno prljava. "Uverena sam da je ovo prljavija od svake prethodne kampanje", kaže ona.

Podela na patriote i izdajnike ponovo je bila u centru kampanje. Sociolog Žarko Trebješanin kaže da je onog trenutka kada neko biva obeležen kao izdajnik, dat znak da lov na veštice može da počne.

"Međutim, na kraju sve se to završava onim nasilnim uklanjanjem, progonom neprijateljskih elemenata. Znači, sledi građanski rat, istrebljenje i logori", kaže on.

Tako je Beograd prošle nedelje, po potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i prirduživanju, osvanuo izlepljen plakatima na kojima piše da su predsednik Srbije Boris Tadić i vicepremijer Božidar Đelić izdajnici.

"Svi oni koji dele građane Srbije zbog drugačijeg mišljenja na patriote i izdajnike upravo indukuju ljude koji možda imaju, a možda i nemaju, suženu svest, da u odbrani svoje zemlje i odbrani svog naroda ne lepe samo plakate, već odu i dalje", kaže advokat Božo Prelević.

Kulturolog Ratko Božović kaže da je zgrožen kampanjom koja je vođena u Srbiji. "To nije dobro za sliku koja se stvara o nama u svetu i za sliku koju mi imamo o sebi samima", kaže on.

"To je, izgleda, malo više prisutno u ovom jeziku, koga smo ovde malo više apostrofirali, koji nas na neki način upozorava, i to poentiram i to ističem, da mi nismo u stagnaciji nego da smo u regresiji", smatra on.

Milivojević: Šta je s oglašavanjem?

Direktor PR-agencije "Pragma" Cvijetin Milivojević ocenio je da je neophodno primeniti Zakon o oglašavanju kako bi se kaznio prljavi politički rat plakatima i spotovima koji je vođen u tek završenoj predizbornoj kampanji.

"Prvi put od uvođenja višestranačja devedesetih u političkoj kampanji imali smo klasičnu političku propagandu. Ovo nije bio politički marketing ni PR, predstavljanje javnosti, nije ni ono što zovemo političko spinovanje, već prosta, ogoljena politička propaganda", izjavio je Milivojević Beti.

Podsećajući da je Srbija pre 2000. godine imala "nešto što se moglo zvati propagandom", on je dodao da tadašnje klevete i vređanje nisu imale ovolike razmere i naglasio da se "tom vrstom politčke komunikacije bavio režim", a ne i opozicone stranke koje su mahom imale predznak demokratskih.

"Pošto su ovog puta sve političke stranke i koalicije pribegle otvorenom diskvalifikovanju političkih protivnika, dozvoljavam sebi pitanje zašto se ne primeni Zakon o oglašavanju koji izričito zabranjuje ne samo vređanje nego i pozitivno kompariranje konkurencije", kazao je Milivojević.
Zakon o oglašavanju, naglasio je on, ne primenjuje se samo u ekonomskoj propagandi već važi za sve oblike oglašavanja, uključujući i politički marketing.

Ovim zakonom, usvojenim pre tri godine, precizira se da "oglašavanje ne može, neposredno ili posredno, da podstiče na diskriminaciju po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, boje kože, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog ubeđenja, imovinskog stanja, kulture, jezika, starosti, psihičkog ili fizičkog invaliditeta".

Takođe, kažnjivo je "oglašavanje kojim se omalovažava, sumnjiči ili na drugi nedostojan način prikazuje identitet drugog lica, njegove aktivnosti, proizvoda ili usluge", kao i "poređenje oglašivača, njegove aktivnosti, proizvoda ili usluge sa drugim oglašivačem, njegovom aktivnošću, proizvodom ili uslugom na štetu drugog, odnosno radi sticanja materijalne koristi".

Nije dozvoljeno ni "poređenje oglašivača, njegove aktivnosti, proizvoda ili usluge sa drugim oglašivačem, njegovom aktivnošću, proizvodom ili uslugom na štetu drugog, odnosno radi sticanja materijalne koristi" i "oglašavanjem poziva na bojkotovanje drugog lica, prekidanje ili sprečavanje uspostavljanja odnosa sa drugim licem".

Zavisno od vrste prekršaja, predviđene su novčane kazne do tri miliona dinara i zabrana emitovanja i isticanja oglasa.

Pavlović: Tako je bilo i pre Drugog svetskog rata

Plakat iz 1938.
Vređanje i blaćenje protivnika, rat plakatima, afere i optužbe za korupciju bili su obrazac ponašanja političara u Srbiji i pre Drugog svetskog rata, izjavio je istoričar Momčilo Pavlović.

Pavlović je agenciji Beta rekao da pre Drugog svetskog rata nisu postojali mediji preko kojih bi se političari obračunavali, ali je tada "rat" vođen plakatima kojima je bio oblepljivan ceo Beograd.

Prema njegovim rečima, "rat plakatima" je dominantan obrazac u političkoj borbi u čitavom periodu Kraljevine Jugoslavije sve do pedesetih godina prošlog veka i vladavine komunista.

"Pred izbore su su sva sredstava dozvoljena. Politički protivnik se omalovažava, naružuje i uglavnom se svi optužuju za korupciju i lopovluk", kazao je Pavlović, dodajući da se u tom periodu i dotadašnja vlast ponaša kao opozicija, a da svi kritikuju i obećavaju.

Pred izbore 1935. i 1938. godine "rat plakatima" se razbuktao, pa je čak jednom poslaniku napakovana seksualana aferu nakon čega je ceo Beograd bio oblepljen plaktima.

"Navodno je neka žena dolazila kod tog poslanika da traži posao za svog muža. On joj je dao mirišljave sapunčiće da pomiriše i onda je ona posle dala izjavu da ne zna šta je bilo sa njom, ali da se našla sa njim u krevetu", navodi on.

"To je iskoristila opozicija, napravila plakat sa njenom izjavom. Poslanik ih je tužio i gradska policija je donela odluku da se ti plakati unište zbog vređanja javnog morala", rekao je istoričar Pavlović.

Takođe, i tada su stranke koristile poruke da će se desiti nešto loše ako građani budu glasali za njihove političke oponente.

"Na izborima u novembru 1945. godine pojavljuju se plakati protiv kralja i protiv opozicije kao najvećeg zla, dobrovoljnih sluga međunarodnih centara moći, agenata i izdajnika", naglasio je on dodajući da su ti izbori pretvoreni u referendumsko pitanje: "Za Tita ili za kralja".

Istakao je da nije bilo plakata protiv Tita jer bi njihovo objavljivanje "vodilo direktno u zatvor".

U Narodnoj biblioteci Srbije Dejan Vukićević je 2005. godine priredio izložbu predizbornih plakata i letaka iz perioda između dva rata.

Na njima se moglo pročitati da su politički protivnici zaštitnici kokošara, falsifikatori, ubice, izdajnici, stare krvopije, mrcine, ratni zabušanti, kukavice, zelenaši, izelice, trovači, kartaroši, secikese, narodne pijavice.

Pristalice Ljube Davidovića delile su letak u kome su Beograđani pozivani da ne glasaju za listu Nikole Pašića jer je "u vreme dok su naši vojnici ginuli na front udavao kćer, a sina oženio jednom Grkinjom milionerkom", jer ima 172 rudarske koncesije, bio je siromah pre 30 godina a sada ima devet trospratnica u Beogradu, jer je najveći akcionar Borskog rudnika, zaštitnik korupcionaša i bio je umešan u sve krađe i afere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: