"Demokratska Evropa nije shvatila opasnost ..."

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori o sporu Crne Gore i Hrvatske oko vojnog jedrenjaka "Jadran", kao i još nerešenom pitanju konačnog razgraničenja između dve zemlje na Prevlaci. Mesić komentariše i jačanje desnice u Evropi te kako to može da utiče na političke odnose u regionu koji je suočen sa prodorom novih starih moćnih igrača na globalnoj sceni – Rusije, Turske, Kine.

Radio Slobodna Evropa, Predrag Tomović
Podeli
EPA PHOTO APA/TECHT HANS KLAUS
EPA PHOTO APA/TECHT HANS KLAUS

RSE: Kada je o odnosima Crne Gore i Hrvatske reč, osim sporenja oko jedrenjaka "Jadran", imamo i nerešeno pitanje Prevlake. Kako to da ovaj spor, ni nakon više od 25 godina, nije rešen iako su diplomatski odnosi Zagreba i Podgorice, tokom tog perioda, išli uzlaznom putanjom?

Mesić: Smatram da su odnosi Crne Gore i Hrvatske dobri. Oni su možda i najbolji uzimajući u obzir ove druge odnose među zemljama bivše Jugoslavije. Što se tiče ovih nekoliko pitanja ona se mogu rešavati samo dogovorom, a mislim i da ni jedno od tih pitanja nije takvo da bi iziskivalo nekakvu veliku brzinu.

Naime, što se tiče ulaza u Bokokotorski zaliv, to pitanje je rešeno na jedan dobar način, ali to nije konačno rešenje. Međutim, nema incidenata, nema problema i to uvek može čekati. Dakle, nema niti jednog razloga da se sada ubrzava nekakva arbitraža ili traži neko sudsko rešenje. Što se tiče jedrenjaka, isto tako treba sesti za sto i rešiti to.

RSE: Mnogo je sporova, ostalo i u zemljama regije… Osim sporosti u njihovom rešavanju, imamo i vrlo žive tendencije nacionalizama, a žive su i retrogradne ideologije iz Drugog svetskog rata, koje dodatno region drže u stanju tenzije i konflikata. Zašto je to tako i ko je odgovoran?

Mesić: Dobar deo problema je u fašizaciji i to ne samo kod nas. Ona se pojavljuje i na drugim mestima. Krajnja desnica sve više uzima maha a ta liberalna, demokratska Evropa nije na vreme shvatila opasnosti koje se mogu dogoditi ako se na vrijeme ne reaguje. Pre svega, Evropa snosi odgovornost zbog toga što je ona izjednačila tobože sve totalitarne režime.

Istine radi moramo reći da u Jugoslaviji nije bio totalitarni režim, bio je autoritarni i to je nešto sasvim drugo od onoga što je bilo iza gvozdene zavese. Ali Evropa je to u svojoj percepciji opasnosti od komunizma prepustila vremenu, a sada vidimo šta se događa.

Dakle, Evropa nije smela to tako izjednačiti i nije se smela u to upuštati. Dakle, jedan deo krivice je na evropskim institucijama, a drugi deo je svakako krivice u ratnim prilikama kada su svi misli da se sve treba iskoristiti kako bi se nanela šteta onoj drugoj strani, pa se onda tu provuklo i nešto što se nije smelo provući.

RSE: Desnica jača i u Evropi a, u međuvremenu, su se aktivirali i novi - stari igrači poput Rusije, Turske, Kine sa svojim političkim interesima. Kako se sve to odražava na zemlje Zapadnog Balkana i kakva je perspektiva regiona u tom kontekstu - interesa velikih sila i balkanske političke realnosti?

Mesić: Ono što za nas mora biti prioritet jeste to da se sve zemlje jugoistoka Evrope što prije nađu u evroatlantskim integracijama jer samo udružena Evropa može biti važan faktor među svetskim igračima. Vi ste nabrojili zemlje koje su sada svetski igrači, ali i Evropa tu mora imati svoje mesto, ali samo ako je ujedinjena.

Međutim, ova udružena Evropa, EU mora rešiti i neka svoja unutrašnja pitanja. Mora rešiti jednu jedinstvenu fiskalnu i monetarnu politiku, mora to uraditi kako se ne bi ponovile stvari kao što su kriza u Grčkoj ili slučaj Španije, a ni nama ne cvetaju ruže. Mora rešiti funkcioniranje institucija jer to ne može biti samo posao nekih birokrata u Briselu. To mora biti ozbiljna politika, a ozbiljnu politiku vode ozbiljni ljudi.

Vi danas nemate u Evropi istinskih lidera koji mogu diktirati jednu takvu politiku. Naš interes mora biti to da u glavama onih koji vode EU ugradimo shvaćanje da se Evropa mora udružiti radi onih koji su danas udruženi i radi onih koji će doći. Udružena Evropa isključiti će rat kao političko sredstvo jer će otvoriti zemlje EU svoje granice, nema više motiva da neko osvaja tuđu teritoriju da bi pobogu pomogao svojoj nacionalnoj manjini. Jer ako će se kreirati politika na jednom mestu, a u čijoj će kreaciji učestvovati svi, i veliki i mali nema nijednog razloga da se onda ide na osvajanje tuđe teritorije. Svaki narod će u takvoj udruženoj Evropi imati šansu za razvoj.

Dakle, krivci za ovaj razvoj događaja kakav imamo danas, odnosno jačanje krajnje desnice su mnogi, ali glavni krivci su oni koji su vodili EU i nisu shvatili odakle dolaze opasnosti jer su bili potpuno zaokupljeni nekakvom borbom protiv komunizma.

strana 1 od 105 idi na stranu