"Zna se ko odlučuje o BG izborima, a opozicija već kasni"

Održavanje beogradskih izbora početkom decembra najviše odgovara Srpskoj naprednoj stranci i aktuelnoj vlasti jer niko iz opozicije ne zna kako će na izbore, navodi u intervjuu za B92.net doktorand na Fakultetu političkih nauka i osnivač Grupe za analizu i kreiranje javnih politika Boban Stojanović, ali i ističe da bi i pored toga izbori u glavnom gradu mogli da budu prvi neizvesni izbori posle dosta godina.

Info

Izvor: Slobodan Marièiæ

Utorak, 26.09.2017.

11:00

Foto: Tanjug

Prethodni izbori za Beograd održani su u martu 2014, zajedno sa vanrednim parlamentarnim i poslednji datum kada Beograđani moraju opet na birališta jeste mart naredne godine.

Nakon predsedničkih izbora beogradski izbori pominjali su se upravo kao "prolećni", a čak se u javnosti pisalo da je glasanje za predsednika države samo "šlagvort" za izbore u Beogradu.

Međutim, poslednjih dana se u medijima, ali i u izjavama ljudi iz vrha SNS kao datum izbora pominje početka decembra, dok se ostavka aktuelnog gradonačelnika Siniše Malog najavljivala "do jeseni".

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić je u nedelju poručio članovima svoje stranke da već od ponedeljka krenu u kampanju, dok je ministar unutrašnjih poslova i fisoki funkcioner naprednjaka Nebojša Stefanović naveo da bi izbori mogli da budu održani u decembru.

U medijima su nakon toga u opticaju uglavnom bila dva datuma - 3. decembar i 10. decembar.

"Znamo svi da o datumu beogradskih izbora odlučuje jedan čovek, iako je on dao izjavu u kojoj je rekao da nije baš srećan oko tog predloga, ali se zna da je upravo on taj koji odlučuje i o datumu gradskih izbora i da se planovi za njih prave na najvišem nivou SNS-a", navodi Stojanović.

Kome izbori u decembru odgovaraju, a kome ne?

Ako se zaista odluče za decembar, to verovatno znači da se ide samo na gradske izbore i da neće biti novih vanrednih parlamentarnih izbora, za koje sam ja inače verovao da će biti spojeni sa gradskim. U takvom scenariju, SNS-u zaista odgovaraju izbori u decembru i to iz dva razloga. Prvi je što skoro niko iz opozicije ne zna kako će na izbore. Da li samostalno, da li u nekoliko koalicija, da li svi u jednoj. Odnosno, svi su i dalje u «pregovorima» koji očigledno ne daju rezultata. Jako je malo vremena do decembra da se uradi ozbiljnija kampanja koja bi imala veliki uticaj na birače.

Deluje da većina opozicije apsolutno ništa ne radi po pitanju gradskih izbora, već su i dalje u stanju hibernacije i razgovora o «kolonama». Prema tome, deluje da je opozicija (makar veći deo) nespremna za izbore, da neće imati vremena da se organizuje, da izađe na teren, spremi programe. Drugi razlog jeste što se otprilike svi radovi u Beogradu završavaju u novembru, makar sam ja tako ispratio po medijima. To je sigurno tempirano tako da radovi budu gotovi neko vreme pred izbora, da građani zaborave na sva mrcvarenja i maltretiranja zbog gužvi, a da se sve pusti u rad neposredno pred izbore. To je jedna vrsta šminkanja Beograda i siguran sam da je većina radova tempirana tako da se okonča nešto pre izbora kako bi aktuelna vlast imala teme za promociju. Ovo su razlozi zbog kojih eventualna odluka Aleksandra Vučića ne treba da nas iznenađuje. Do sada smo svi videli da kada se radi o raspisivanju izbora, odlukama o kandidaturama, da retko kada greši i siguran sam da je dobro promislio šta i kako mu garantuje najbolji rezultat na gradskim izborima.

Iako, bez obzira na sve – ovo će ipak biti neizvesni izbori. Prvi posle dosta godina. I zato sam siguran da Vučić ništa ne prepušta slučaju, jer eventualni gubitak Beograda ili lošiji rezultat mogu mnogo da ga uzdrmaju. Iako SNS računa na niz partnera za eventualnu koaliciju u Beogradu, siguran sam da postoji ozbiljna doza strepnje za rezultate i da je svaki korak u procesu priprema za gradske izbore više nego dobro osmišljen i dobro analiziran kako se ne bi napravila greška.

Naveli ste nedavno da je termin za 3. decembar prošao i da onda ostaje samo 10. decembar, što znači da Mali mora do srede da podnese ostavku. Danas je poslednja sednica Skupštine Grada…

Često se zaboravljaju procedure koje uređuju raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Da bi se raspisali vanredni lokalni izbori neophodno je da gradonačelnik podnese ostavku (ili da bude razrešen), zatim da u roku od 30 dana Skupština grada ne izabere novog gradonačelnika i onda se stiču uslovi da se izbori raspišu, a od dana raspisivanja do dana glasanja mora proći najmanje 45 dana. Što znači da je neophodno najmanje 75 dana da prođe od dana podnošenje ostavke do dana vanrednih izbora. To znači da je već nemoguće da izbori budu 3. decembra. Za 10. decembar koji se pominjao kao datum imamo još jedan dan da Siniša Mali podnese ostavku, a zanimljivo je da je baš danas sednica Skupštine grada, što znači da bi on to mogao danas da uradi i da se tako uđe u proceduru za vanredne gradske izbore.

To je jedina opcija da bismo imali izbore 10. decembra. Ja ne mislim da je to 100% izvesno, čak nakon svega oko Siniše Malog (da će biti smenjen, pa da ipak neće), deluje da bi negde bio poraz za SNS i Vučića da on podnese ostavku. Tako da ne bi ni malo čudilo da je sve ovo samo zamajavanje javnosti i da se izbori uopšte ne raspišu za 2017. godinu. Svakako, zbog roka od 75 dana, kako vreme bude odmicalo, znaćemo kada izbori mogu da budu održani. Ponavljam, o datumu i svemu ostalom se jako vodi računa u SNS-u i od strane samog Vučića, tako da u ovom momentu ne mogu ništa da tvrdim. On odlučuje u zavisnosti od procene šta mu je najbolja opcija. Meni makar deluje da je najmanje izvesno da izbori budu održani u redovnom terminu, a da sa njima ne budu raspisani i novi vanredni parlamentarni izbori. Sve ostale opcije su moguće u zavisnosti od procena onog ko odlučuje.

Takođe, izjavili ste da je opozicija odavno morala da bude u kampanji, kao i da će biti "obični izgovori" ukoliko se neko bude žalio na termin održavanja izbora.

Tako je. Ovo što sam naveo da izbor termina za izbore zavisi od procene vladajuće stranke znaju i svi u svim partijama/pokretima. Odmah nakon neuspeha na predsedničkim izborima, opozicija je morala da krene u kratkom vremenu u pregovore oko koalicija i partnerstava, a odmah nakon toga i u terensku i programsku kampanju. Svi smo znali da su gradski izbori za manje od godinu dana i da mora ozbiljno da se radi na pripremi istih. Da se «siđe među narod», da se razgovara sa građanima, mapiraju problemi u gradu i da se onda predlože rešenja za ista. Opozicija je morala odavno da bude u terenskoj kampanji. Za celo leto me nije posetila nijedna stranka/pokret, nigde ih nisam video na ulici. Morali su da se izbrendiraju kandidati za odbornike, ali i za gradonačelnika/cu, jer iako se ne bira direktno, osoba koja se dobro izbrendira kao lider za Beograd može da privuče glasove. Ne može kampanja da se vodi samo na društvenim mrežama među istomišljenicima. Opozicija je odavno morala da spusti beogradsku politiku na nivo komšijske politike, da razgovara o gradskim politikama, gradskim problemima i da pokuša da privuče neke glasače na osnovu tema, problema i brige o njima. DJB i Ne davimo Beograd su donekle zagazili u priču o programu za Beograd, ali mi deluje da nedostaje terenski rad. Tu naravno ima problema u pogledu ljudskih i finansijskih resursa i to definitivno jeste problem opozicije u odnosu na vlast.

List “Danas” pisao je da će SNS na beogradske izbore izaći sa “timom za Beograd”, a pominje se da će u tom timu biti Krstić, Vesić... U isto vreme predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić izjavio da je ovo poslednji put da SNS na beogradske izbore izlazi sa listom “SNS - Aleksandar Vučić“.

SNS uvek može da se krije iza Vučića koji je glavni, tj. jedini kohezivni faktor među biračima SNS-a uz naravno one koji od SNS-a zavise (partijski zaposlene, oni koji dobijaju poslove sa državom i sl.). To neće biti prvi put da izlaze sa timom za Bgd i nekako i ne čudi. Teško je naći kredibilnu osobu. Meni deluje da je svakako SNS-ov kandidat za gradonačelnika Goran Vesić, ali verujem da ne postoji osoba u Beogradu koja ima negativniji imidž i negativnu popularnost od njega zbog svega što je prethodnih godina ostavio iza sebe i načina na koji vlada. Zato on verovatno nikada neće biti istaknut kao kandidat, jer teško da ga i u njegovoj stranci podržavaju i to bi moglo da ima negativan efekat. Ali je očigledno blizak Vučićev saradnik i oni koji su partijski poslušnici ga prihvataju, ali širi krug birača SNS-a bi verovatno negodovao. Zato će verovatno naći neko kompromisno rešenje i predložiti tim ljudi, ili pronaći kandidata koji će biti samo kandidat u kampanji ili gradonačelnik na papiru, dok sam poprilično siguran da će i dalje ključni čovek biti upravo Goran Vesić. Naravno da će na listi pisati Aleksandar Vučić, to je samo još jedna degradacija i urušavanje lokalne demokratije. Koristiće lidera partije za lokalne izbore i to je nešto što je trend već godinama u Srbiji. I nisam siguran da je poslednji put. Tako će biti sve dok se izborni sistem i način izbora gradonačelnika ne promene. Prosto, institucije su kreirane tako da nipodaštavaju lokalne izbore i lokalnu demokratiju i da jačaju nacionalne stranke i njihove lidere.

Kakve su prema vašem mišljenju Šapićeve šanse? On je jedini otvoreno najavio kandidaturu? Deluje da se postavlja kao “neutralan“, ali je jedini napao Vesića...

Šapić mi je velika enigma. Nisam siguran koliko su neke prognoze oko njegovog rezultata realne, ali možda i ja grešim. Deluje da na osnovu podrške na Novom Beogradu može da uđe u gradsku skupštinu, a onda je sve verovatno moguće. On je sam više puta ponovio da mu je jedini cilj da bude gradonačelnik i ako dođe do postizborne kombinatorike, vrlo je moguće da će on biti taj koji će odlučivati o sastavu vlasti u Bgd-u. Tu je sada pitanje ko će «više» da ponudi i šta će tražiti za uzvrat. Mislim da je i on svestan negde svoje pozicije i da bez problema može da napada i jedne i druge. Bez obzira što su građani gradske opštine Novi Beograd zadovoljni njegovim radom, ja zaista ne bih voleo da nam i naredni gradonačelnik bude osoba koja je «osumnjičena» da je plagirala svoj doktorat. Za mene Šapić zbog toga nikada neće biti kredibilan politički akter i ne bih voleo da se desi da on bude naredni gradonačelnik, u bilo kojoj vladajućoj koaliciji.

A priče opozicije o kolonama? Da li je moguće da se opozicija ujedini? I iza koga bi mogli da stanu? Pominjao se u medijima Rodoljub Šabić, a kao kandidat DS Crkvenjakov...

Nisam siguran da mogu da se ujedine. Previše je tu kalkulacija, ali ne samo to – mislim da bi jedna kolona u konačnom zbiru donela manje glasova nego više aktera pojedinačno. Neke stvari su nespojive, a opozicioni birači su previše osetljivi i izbirljivi. Svakako, postoje dva rascepa koja muče opoziciju. Jedno je podela na stare i nove aktere, a druga je podela po ideološkim linijama. Meni je možda jedina izgledna ideja da se okupi koalicija od novih političkih aktera koji se ideološki ne razlikuju previše, samo tada bi možda imala nekih pozitivnih efekata. Što se kandidata tiče, to je jako teško pitanje. Neophodno je da bude prepoznatljiv, odmeren, uvažavan, ali je teško napraviti profil idealnog kandidata koji bi na svoje ime okupio birače. Znam samo da kandidati sa predsedničkih izbora i lideri stranaka/pokreta ne smeju biti kandidati. Jer ako je Vučić osoba koja je kandidat za sve i osoba koja je nosilac liste svuda od mesne zajednice u Malom Iđošu do kandidata za predsednika Republike, a smatramo da je on autoritaran i da urušava institucije jer odlučuje o svemu, onda ne smemo da od opozicionih lidera pravimo nove Vučiće koji samo nisu u vlasti, već su trenutno u opoziciji. Podrška i promocija naravno, ipak su lideri stranaka/pokreta, ali ne i kandidati. Vreme je da opozicija pokaže da zaista jeste demokratska u svojim organizacijama da bi zaista predstavljala pravu opoziciju.

Deluje da se opozicija i dalje uzda u “urbano stanovništvo Beograda” koje navodno nije naklonjeno SNS i vladajućoj koaliciji. Da li su njihova nadanja realna?

Beograd se ne može osvojiti samo na Vračaru, Starom gradu i sl. To jeste veliki potencijal i dobar resurs za opoziciju, ali se mora usmeriti i na sve ostale opštine. To je ono što sam napomenuo da opozicija kasni u pripremi izbora. Morali su da izađu na teren i u Barajevu, Grockoj, Obrenovcu, ali i u delovima Zemuna, Borču, delove Voždovca i sl. Kako to da učine, upravo pominjanom komšijskom politikom, mapiranjem problema, radom na terenu. Beograd je jako veliki i ne sme se kampanja usmeriti samo na strogi centar. A čak i u tom strogom centru, vladajuće partije imaju sasvim solidnu podršku zbog svoje pozicije (vlasti). Neophodno je aktivnosti usmeriti na što veći teritorijalni obuhvat, ali za to su potrebi aktivisti, resursi, volja i želja da se radi svuda svakodnevno sa ciljem da se izbori osvoje.

Da li će se opet najviše gledati u Vračar i Stari grad koji su dugo bili u rukama aktuelne opozicije?

Neće biti izbora u gradskim opštinama, tako da rezultati izbora u njima neće mnogo značiti osim za statistiku i praćenje trendova ako SNS zadrži vlast. Ako se kojim slučajem dese promene, to onda može dovesti do pritisaka da se raspišu vanredni izbori na nivou određenih gradskih opština s obzirom na poljuljan legitimitet, ali mislim da je to danas sekundarna tema. Te gradske opštine se moraju iskoristi za dobar rezultat opozicije, jer bi obrnuti rezultat zaista bio poražavajući.

Koje će biti glavne teme tokom kampanje? Mogu li rekonstrukcije i brojni radovi na ulicama da utiču na rezultat, na jednu ili drugu stranu?

Plašim se da nećemo ni imati ozbiljnu kampanju koja se bavi gradskim temama tokom kampanje. Posebno ako izbori budu u decembru. Ali grad Beograd je prepun potencijalnih tema koje mogu da se iskoriste za kampanju, koje predstavljaju ogromne probleme za Beograđane i za koje se mora ponuditi rešenje. Od gradskog prevoza, saobraćajnih gužvi, stanja saobraćajne infrastrukture, parkinga, taksi prevoza, decentralizacije Beograda i usluga koje grad pruža, upisa u vrtiće i njihovog stanja, zelenih površina, bezbednosti, škola, efikasnosti javnih komunalnih preduzeća, buka i ugostiteljski objekti, da ne pričam o preteranoj regulaciji i korupciji koja se kroz suvišne regulacije odvija. I naravno, plan uređenja i sređivanja svakog kvarta u Beogradu. To je ono što bi biračima svaki od kandidata za odbornike morao da ponudi kao izbornu platformu. Ali smo mi zaista daleko od toga da kampanju vode pojedinci, kandidati za odbornike, koje između ostalog i biramo, iako ne direktno. Ali su oni naši predstavnici koji bi sutra morali da nam budu odgovorni. Zaista se plašim da će se gradski izbori svesti na, sa jedne strane, kako je izgrađena fontana i obnovljeno par ulica, a sa druge samo na kritiku toga. Iako su neki akteri počeli da razvijaju gradske politike, nisam siguran da li imaju mehanizme da ih na pravi način predstave biračima.

Dveri su pre nekoliko dana najavile bojkot izbora, da li to može nekako da utiče na rezultat? Deo glasača koji je desno naklonjen tako neće izaći na izbore, ali opet Dveri nemaju veliku podršku…

Mislim da su Dveri poprilično irelevantan akter u gradu Beogradu. Ne verujem da sami mogu preko izbornog praga, a trenutno mi deluju da nemaju s kim u koaliciju. Upravo iz razloga što su previše udaljeni od potencijalnih izbornih partnera. Iako jesu akter koji nema balast prošlosti, nisam siguran da u Beogradu imaju ozbiljnu podršku birača. Možda bi i najbolje za njih bio bojkot izbora kao neko pozicioniranje za budućnost (van Beograda). Siguran sam da se njihovi birači (taj mali procent koji imaju u Beogradu) ne mogu preliti u vladajuću koaliciju, a moguće je da bi se opredelili za neke druge aktere iz opozicione izborne ponude što bi moglo da ima dobar efekat. To naravno može predstavljati problem za samu organizaciju Dveri u Beogradu, ali to je sada njihova strateška odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: