Dačić: Udarili smo glavom o zid

"Pregovori su zapeli zbog protivljenja Prištine da prihvati bilo koji predlog Srbije u vezi sa zajednicom srpskih opština. Dogovora nema i neće ga biti dok se ne razmotri šta će biti ta zajednica. Želimo kompromis, ali nećemo prihvatiti poniženje. Nije bilo govora ni o kakvom sporazumu o normalizaciji odnosa, kako spekulišu neki mediji. Plašim se da smo udarili u zid, ali ne krivicom Srbije, koja je u potpunosti opredeljena za nastavak pregovora i pronalaženje rešenja. Ovakve, ne preterano optimistične prognoze o narednoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, za ”Novosti” otvoreno daje premijer Ivica Dačić.

Info

Izvor: Danijela Milinkoviæ

Četvrtak, 14.03.2013.

21:21

Default images

"Ketrin Ešton sada mora da proceni da li postoji bilo kakva mogućnost da dođemo do dogovora. Iskreno, zasad ne vidim tu mogućnost."

Ukoliko Priština i dalje bude tvrdo odbijala da pristane na kompromis oko ovlašćenja srpskih opština, koliko je realna opcija da Srbija odustane od daljeg pregovaračkog procesa?

"Po meni, dijalog treba nastaviti, tu pozicija i spremnost Srbije nisu sporni. Ali i dalje nad nama visi suštinski problem - nadležnosti zajednice srpskih opština".

Posle sastanka državnog vrha sa Eštonovom, predsednik Nikolić i vi poslali ste različite poruke o rezultatu tih razgovora...

"Bez obzira na to što je možda takav utisak stečen u javnosti, nema sumnje da je državna delegacija potpuno jedinstvena i da sigurno nema slabih karika u lancu našeg rukovodstva. Taj sastanak je zaista bio konstruktivan. Jeste napravljen određeni napredak, i na to je mislio predsednik Nikolić, ali još smo daleko od dogovora koje bi prihvatile obe strane. I dalje je problem Priština, koja ne prihvata da ZSO ima bilo koja izvršna ovlašćenja. Zato sada sve zavisi od njih". Postoji li prostor za dalja popuštanja s naše strane? Dokle ste spremni da idete u postizanju kompromisa?

"Može se razgovarati o kompromisima kod načina izbora za organe ZSO, da li će biti direktni ili posredni, ili kada su izvesne nadležnosti u pitanju. Ali oni uopšte ne žele da ta zajednica ima bilo kakva ovlašćenja. A to je za nas apsolutno neprihvatljivo. Tu nema popuštanja i kompromisa. Mi sigurno nećemo pristati da se ZSO svede na puku nevladinu organizaciju. Ona mora da ima izvršna ovlašćenja, a tu su najvažnija pitanja policije i pravosuđa. Ako se u tim tačkama postigne rešenje, možemo da idemo u implementaciju dogovora. Jer, za zajednicu je veoma bitno ko ih čuva i ko im sudi, jer nisu iste nadležnosti kao za lov i ribolov".

Očekujete li da Priština, ipak, popusti i postane kooperativnija u postizanju dogovora?

"Mislim da će to ići veoma teško. Oni ovaj dijalog ne shvataju kao politički razgovor, koji treba da reši težak problem, nego ga doživljavaju kao instrument kojim Srbija treba da se natera da pristane da sever prihvati kosovske zakone i da se integriše u tzv. kosovsku državu. U tom smislu oni ne vide potrebu da prave kompromise, naročito kada za takve stavove imaju i podršku SAD".

Da li je Vašington od Beograda tražio dodatne garancije da ZSO neće biti nova Republika Srpska i šta ste im odgovorili?

"Zajednica srpskih opština ne može da bude nova Republika Srpska, jer mi ne tražimo zakonodavne nadležnosti. To je zamena teza i ta priča ne pije vodu. Realnost je da Priština ne želi ništa što liči na bilo kakvu vrstu autonomije". Znači li blokada u dijalogu zapravo da su šanse Srbije da dobije datum za početak pregovorau junu sve manje?

"Kad bi neko gledao šta je Srbija do sada uradila, sigurno je da bi ocena bila pozitivna. Ali da li će to i biti tako, veliko je pitanje, imajući u vidu da se kao ključni uslov postavlja napredak u dijalogu. U Evropi postoji tumačenje da će Beograd sve da uradi zbog datuma. Ne radimo to zbog datuma već da bismo našli neko održivo rešenje za funkcionisanje institucija na KiM".

Mnogi pod zahtevom za normalizaciju odnosa podrazumevaju potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine kojim će se pečatirati svi dogovori. Hoće li od Srbije takav paraf biti tražen pre juna i odluke o datumu i jeste li spremni da tako nešto potpišete?

"Nije sporno da stavim potpis na neku vrstu sporazuma, pod uslovom da je to odluka kompletnog državnog vrha i da za to dobijem ovlašćenje Skupštine i Vlade".

Postoji li opasnost od tenzija na Kosovu, američki odred je stigao, očigledno u iščekivanju nereda. Jeste li od šefa Unmika Farida Zarifa, sa kojim ste se sreli, dobili zabrinjavajuće podatke o bezbednosti?

"Imali smo veoma dobar razgovor, pretresli smo sve aspekte bezbednosne situacije na Kosovu, razgovarali o budžetu ove misije. Sledeće nedelje je i sednica Saveta bezbednosti na kojoj će biti predstavljen tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu. Biću u Njujorku i apelovati na međunarodnu zajednicu da uloži još veći napor u rešavanje kosovskog pitanja i zaštitu Srba".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: