Neću da vratim mandat

Dušan Petrović, bivši potpredsednik DS, a sada član Glavnog odbora demokrata, kaže za Danas da neće vratiti poslanički mandat jer za to, kako smatra, nema razloga. Smatra da bi javnosti od odnosa u DS trebalo da bude važnija tema koju je ovih dana pokrenuo - da promenom Ustava centralna Srbija dobije nadležnosti koje imaju Vojvodina i Beograd.

Mirjana R. Milenković
Podeli

"Na sednici GO DS izašao sam s konceptom po kome bi centralna Srbija trebalo da dođe u isti ustavni položaj koji imaju Vojvodina i Beograd. To je put kojim bi se otvorila perspektiva korišćenja ekonomskih i ljudskih resursa i nacionalne energije na najbolji mogući način. Republika bi imala nadležnost u odbrani, bezbednosti, spoljnim i unutrašnjim poslovima, pravosuđu i monetarnoj politici, i imala bi nadzor nad obavljanjem funkcija koje bi prenela na sve tri celine, a ekonomske nadležnosti bile bi spuštene na decentralizovane jedinice", navodi Petrović.

Kakve bi nadležnosti dobila centralna Srbija? Da li bi imala i svoj glavni grad?

"Centralna Srbija bi dobila svoju skupštinu, izvršnu vlast, budžet, kao što imaju Vojvodina i Beograd. Politika ekonomskih podsticaja bila bi vođena u ovim decentralizovanim jedinicama. Te institucije mogle bi biti smeštene u Topoli, Aleksincu ili Kuršumliji, u bilo kom mestu oko koga se postigne konsenzus."

Kako je ovaj predlog doživljen u DS?

"Ja sam ovaj predlog izneo na sednici GO DS i naišao je na dobar odziv. Naravno, nije bilo formalnog izjašnjavanja. Organi DS će se izjašnjavati o tome kada i ako to nađu za shodno. Međutim, to je pitanje koje generalno prevazilazi političke stranke i tiče se svih građana i njihovih jednakih šansi."

Zašto takav predlog niste izneli u javnost kada ste bili vlast?

"Ustavno ustrojstvo i pitanje političkog sistema je pitanje političke realnosti. Mislim da je sada trenutak da izađemo u javnosti s jasnim konceptom kako na solidan način treba da bude uređena Srbija."

Da li ćete taj predlog pretočiti u neki dokument?

"U ovom trenutku ljudi koji podržavaju ovu ideju pažljivo slušaju sve primedbe, i dobronamerne i zlonamerne, i svakako ćemo napraviti dokument u kome će do detalja biti razrađeni svi elementi ovog složenog pitanja. Suština je da li će ovu ideju podržati građani."

Ko još stoji iza te ideje?

"Ja sam preuzeo na sebe odgovornost da o tome govorim, a vrlo brzo će javnosti biti poznato ko sve stoji iza ovog predloga."

Naprednjaci su protiv novog crtanja granica, a Dragan Marković Palma je za ekonomsku, ali ne i teritorijalnu decentralizaciju?

"Granice u Srbiji su već nacrtane i nema novog crtanja. Ovo je put kojim se dolazi do razvoda jednog lošeg braka između velike politike i ekonomske politike, a suština ekonomske politike je u decentralizovanim jedinicama."

Šta Tadić kaže na ovu inicijativu?

"Iskreno, nisam ga pitao šta misli o ovoj inicijativi."

A, jeste li pitali Đilasa?

"Nisam ni njega pitao."

Đilas smatra da treba da podnesete ostavku na poslaničko mesto, jer ste loše radili kao ministar?

"Ne postoji nijedan razlog zbog koga bih vratio poslanički mandat. To je zatvorena stvar i bespredmetno je o tome dalje debatovati. Za godinu dana koliko sam bio ministar uspostavljena je strategija razvoja poljoprivrede, a uspostavljena je i stabilnost cena svih životnih namirnica."

U kakvim odnosima ste s novim predsednikom Đilasom?

"On i ja imamo odnos stranačkih kolega, od trenutka kada smo se upoznali do danas. Ima stvari u kojima se slažemo i oko kojih se ne slažemo i tu nema nikakve misterije."

Nije mnogo jasno u kom pravcu DS sada ide?

"Sve što se tiče DS ja sam rekao na sednici Glavnog odbora."

Bivši potpredsednik DS Zoran Živković osniva novu stranku. Kako na to gledate?

"Kada budem video program te političke stranke, moći ću da vam odgovorim na to pitanje. Sada je još rano."

Retko vas ima u Skupštini Srbije i još ređe govorite. Zašto?

"Nije učestvovanje u plenumu jedina aktivnost u parlamentu. Ja sam predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu koji je održao nekoliko sednica na kojima se raspravljalo o rebalansu, budžetu, agrarnoj politici, a ovih dana očekujemo da ministar poljoprivrede dostavi nacrt zakona o podsticajima u poljoprivredi."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu