Stefanović: Uskoro strategija za Kosovo

Predsednik Skupštine Srbije govori za “Novosti“ o planu za KiM, zamerkama opozicije i odnosima u vlasti. Očekujem najširu podršku partija oko platforme za KiM

U narednih nekoliko nedelja, državna platforma o Kosovu pojaviće se u javnosti, a kada bude spremna za skupštinsku raspravu, biće mi veliko zadovoljstvo da je uvrstim u dnevni red.

Info

Izvor: M. Baboviæ

Utorak, 18.09.2012.

23:09

Default images

To su procene predsednika Narodne Skupštine Nebojše Stefanovića o važnom dokumentu koji uveliko priprema državni vrh. On, u intervjuu za “Novosti”, kaže da bi platforma za KiM trebalo da predvidi crvene linije koje Srbija ne može preći i da, istovremeno, da smernice pregovaračima u predstojećem dijalogu sa Prištinom.

Koliko je realno da se obezbedi jedinstvo svih partija oko dokumenta, kada do sada to nije bilo moguće?

"Cilj je da se obezbedi najšira podrška javnosti, a ne samo političkih aktera. Očekujem da će najveći broj stranaka da se složi sa platformom. Ne bih voleo da to bude pitanje politikantstva, jer je Kosovo izuzetno važno nacionalno pitanje. Građani od političara očekuju da budu odgovorni, a ne da se bore za jeftine poene."

Hoće li parlament i formalno da ovlasti naš tim da vodi političke pregovore sa Prištinom?

"Zasad ne znam kakav će biti model. Parlament bi svakako usvajanjem platforme dao ključne smernice našem timu u nastavku dijaloga, ali to bi bila i svojevrsna podrška pregovaračima." U uzavreloj atmosferi započeta je i rasprava o rebalansu budžeta. Da li je Vlada kadra da preskoči taj prvi test, s obzirom na oštre primedbe opozicije u kojoj LDP proziva čak i na ulični otpor?

"Što se LDP tiče, sumnjam da bi oni mogli da sprovedu neki otpor na ulici. Rasprava o budžetu treba da se vodi u parlamentu, a ne na ulici. Bitnije je da se o tome raspravlja stručno, da svi kažu šta im smeta."

Rekli su da im smeta što je rebalans napravio još veći minus u državnoj kasi...

"Svi koji tako misle moraju da znaju i šta je vlast zatekla u toj kasi. Ušli smo u Vladu kada je budžetski deficit bio 2,2 milijarde evra, a napravili su ga i oni koji nas danas kritikuju. Setite se da su mnogi, ne tako davno, izjavljivali da neće biti para za plate i penzije. Rebalans je obezbedio stabilnost - smanjivaće se administrativni izdaci, poboljšaće se položaj privrede i biće zadovoljena socijalna komponenta. Ako neko iz opozicije misli da treba da ukinemo plate i penzije ili da ih smanjujemo, onda ova vlada nije spremna da glasa za to." Strahujete li da se ovaj saziv već na startu pretvori u političku pijacu zbog ukidanja blanko ostavki? Sada se navodno “otcepljuju” privrednici i prave svoj poslanički klub...

"Do mene takve informacije nisu došle ni zvanično ni nezvanično. Pošto se trudim da vratim dostojanstvo zakonodavnom domu, pomalo mi i smeta taj termin pijaca. Siguran sam da su aktuelni poslanici dorasli funkciji i da će učiniti nešto za narod. Veliki broj naših kolega zaista vredno radi i nisu profesionalni primači plata. Ne verujem da će biti drastičnijih preleta u protivničke tabore. A inače, podržavam one koji glasaju po sopstvenoj savesti, jer je to jedno od načela demokratije."

Kada će pred poslanike doći zakon o javnim nabavkama, koji je vaša stranka pompezno najavljivala u predizbornoj kampanji?

"On je već nekoliko meseci u skupštinskoj proceduri. Uputio sam dopis državnim institucijama i predstavnicima EU da daju mišljenje o tom zakonu i on je dobio dosta pohvala. Povela se široka javna rasprava i očekujem da će biti na dnevnom redu u oktobru. Usvajanje tog zakona biće izuzetno važno u borbi protiv korupcije."

Zašto češće ne organizujete takve rasprave? Opozicija se žali da predloge pojedinih zakona vidi maltene u sali...

"To se nikada nije desilo. Najmanje 24 sata pre sednice zakon mora da bude u proceduri. Nekada zbog hitnosti nismo u stanju da svaki zakon dugo proučavamo. Voleo bih da smo stabilni kao Švajcarska, pa da raspravljamo o zakonima po pola godine, a da to ne utiče na našu ekonomiju. Činjenica da potpredsednici iz redova opozicije sada vode sednice i da imaju značajno učešće u odborima govori o dobrom toku u parlamentu. Nikada poslanike vlasti neću odvajati od opozicije." Mislite li da je započeta borba protiv korupcije posredno potresla i Vladu, narušavajući odnose između SNS i SPS... Dopiru li do vas takvi glasovi?

"To su samo spekulacije. Odnosi u vladi su korektni i mislim da su svi partneri svesni težine zadataka. Inače, ponosan sam na borbu koju vodi Aleksandar Vučić, jer se prvi put pokazuje da nema nedodirljivih. Vlast svakako neće presuđivati, jer to rade tužioci i sudije. Zadovoljni smo da se istrage vode. Nije samo tu reč o 24 privatizacije o kojima govori EU, nego metaforično o 224 privatizacije koje su zavile u crno veliki broj naših građana. Moramo da utvrdimo ko je krčmio njihovu imovinu koja je mukom sticana." Konstantno se provlači teza o neizbežnom sudaru sujeta Vučića i Dačića. Može li to da bude okidač za neke veće lomove u koaliciji?

"Vučića znam veoma dobro i siguran sam da svoju sujetu nikada neće staviti ispred interesa Srbije. Njegov odnos sa Dačićem nije odnos dva druga. Ušli su u politički savez zato što je alternativa bila mnogo gora po državu. Vučićevo ponašanje u vlasti nikada neće biti motivisano time da li mu se neko lično sviđa ili ne."

Da li je tačno da Vučić neće imati protivkandidata za predsednika SNS?

"Nisam čuo da će Vučić imati rivala. Do sada ga je ogroman broj odbora jednoglasno predložio za predsednika. To mu je veliko priznanje za ono što radi u Vladi i što je do sada učinio za stranku. On je najbolje rešenje za lidera."

Hoće li vas predložiti za svog zamenika?

"Zadovoljan sam položajem u stranci i zasada mi je prioritet rad u beogradskom odboru."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: