Krkobabić: Partije se pretvorile u fudbalske klubove

Zamenik predsednika PUPS Milan Krkobabić kaže za "Novosti" da je odluka da se vlast na lokalu po svaku cenu prekomponuje je katastrofalna. "Partije su se pretvorile u fudbalske klubove, odbornici kao da su na transfer listama, a postoje i tarife za prelazak na drugu stranu. Umesto da nešto konkretno rade, funkcioneri samo sede i prave kombinacije kako će koga srušiti i koju će većinu napraviti", rekao je on.

Info

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 16.09.2012.

23:07

Default images

Da li to znači da PUPS neće podržati smenu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, ukoliko ta inicijativa uopšte bude pokrenuta?

- Demokrate imaju 50 odbornika, a naša partija četiri plus jednog koji je nestranačka ličnost. To znači da zajedno imamo 55 odbornika, što je tačno polovina od ukupnog broja u Skupštini grada, i to je dovoljno da se spreči opoziv gradonačelnika, ukoliko bi to pitanje uošte došlo na dnevni red.

Znači, zadovoljni ste saradnjom sa aktuelnim gradonačelnikom?

- Ako imamo dogovor sa Đilasom da najugorženiji penzioneri u glavnom gradu od sledeće godine primaju pomoć od 20.000 dinara, ako smo definisali socijalno preduzetništvo koje će uposliti jedan odsto radno aktivnog stanovništva, zbog čega bismo takav koncept dovodili u pitanje. Upravo takva politika je deo misije i naše partije.

Hoćete li možda promeniti odluku ukoliko se, kojim slučajem, Dačić i Vučić dogovore da smene Đilasa?

- Dačić i Vučić mogu da postignu dogovor između sebe, ali ukoliko mi u njemu ne budemo učestvovali on za nas neće biti obavezujući. Nismo privezak ni SPS ni SNS i za ono sa čim nismo upoznati nećemo glasati. Takođe, poenta nije u pravljenju nove većine, već aktivna socijalna politika i pravljenje modela koji se u Beogradu pokazao kao dobar.

Može li se beogradski model preslikati na celu Srbiju?

- Naravno. Mi smo prvi osmislili da se najugroženijim penzionerima isplati pomoć u četiri rate i vrlo brzo se pokazalo da je to bila odlična odluka. Budžet nije previše trpeo, a pomogli smo najsiromašnijima. Većina novca koji smo podelili odmah nam se vratila. Penzioneri su najredovnije platiše. Oni odmah plaćaju račune za grejanje, struju i poreze, pa se tako više od polovine para odmah vratilo. Ostatak su potrošili na lekove i osnovne životne namirnice.

Može li se još nešto preuzeti iz glavnog grada, a što se dobro pokazalo?

- Vrlo brzo ćemo zatražiti od vlade da porodilje u Srbiji primaju punu platu dok su na bolovanju. Jer, dok održavaju trudnoću njima se primanja smanjuju za čak 35 odsto, što Beograd, recimo, svojim sugrađankama refundira. Takođe, penzioneri u glavnom gradu imaju besplatan prevoz, klubove, besplatne škole računara, sagrađeni su brojni vrtići i više ne postoje liste čekanja. Deo toga bi mogao da se preslika na republički nivo.

Skupština bi trebalo sledeće nedelje da izglasa povećanje penzija, iako je to suprotno stavu MMF da bi primanja trebalo da budu zamrznuta?

- Penzije moraju da prate plate, a upravo smo mi na tome najviše insistirali tokom kampanje. Penzioner, bio u Trgovištu ili negde drugde, želi da prilikom povećanja plata svima u javnom sektoru za isto toliko budu uvećana i njegova primanja. Time se vezuje sudbina penzionera za zaposlene i čuva se njihovo dostojanstvo.

Sledeće nedelje počeće isplata prve rate takozvane 13. penzije. Zna li se kada će ostale tri da legnu na račune panzionera čija su mesečna primanja manja od 15.000 dinara?

- Biće isplaćivano kvartalno. Pomoć mora da stigne kada je najpotrebnija. Sad se sprema zimnica, kupuje se ogrev i zato će oni već sledeće nedelje dobiti prvih 4.000 dinara. Druga rata stiže pred Novu godinu kako bi imali novca za tadašnje praznike, dok će preostale dve rate biti isplaćene tokom sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: