Dodik: Tadić nije zaslužio izborni poraz

Novom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću stojim na raspolaganju za svaku saradnju koja je u interesu jačanja Srbije i Republike Srpske. To se posebno odnosi na primenu specijalnih veza i dalju integraciju naših dveju država.

Ne skrivajući žal zbog poraza Borisa Tadića na predsedničkim izborima, ali ni poštovanje prema svakoj odluci glasača u Srbiji, ovo za "Novosti" poručuje predsednik RS Milorad Dodik.

Info

Izvor: R. Dragoviæ

Ponedeljak, 28.05.2012.

23:17

Default images

Smatrate li da je dobra Tadićeva odluka da preuzme vladu?

"Boris Tadić nije zaslužio izborni poraz. Kao prijatelj mogu da mu savetujem da, ako je već rešio da formira vladu, to onda učini bez oklevanja. Tako će moći da unese novu energiju i da pokaže jasnu nameru da stabilizuje Srbiju. Ukoliko ne bude mogao da napravi snažnu i efikasnu vladu, bolje mu je da ode u opoziciju. Vreme će u tom slučaju pokazati da su Tadić i DS, koja kao i sve stranke na svetu ima svojih slabosti, ipak, najbolji mogući izbor."

Kako će izgledati saradnja sa Nikolićem, kada ste tokom kampanje direktno podržali Tadića?

"Sa Tomislavom Nikolićem ću sarađivati u okviru ustavnih ovlašćenja koja imamo, ali i u želji da RS i Srbija nastave dobru saradnju u okviru specijalnih veza koje postoje između naših dveju država. Ukoliko je Nikolić zainteresovan za to, ja sam spreman za saradnju. Žao mi je što je Tadić izgubio na predsedničkim izborima u Srbiji, ali poštujem svaku volju biračkog tela."

Da li ste posle izbora razgovarali sa novoizabranim predsednikom Srbije? Jeste li ugovarali neku vrstu saradnje?

"Razgovarali smo, ali samo povodom rezultata izbora. Pobedu sam mu čestitao najpre pismeno, a zatim smo razgovarali i telefonom. To je uobičajena stvar."

Očekujete li da će Nikolić nastaviti pomiriteljsku politiku u regionu, kakvu je zastupao njegov prethodnik?

"Kakva će biti njegova politika u ovom trenutku je nemoguće znati. O tome sa njim nisam ni razgovarao. Pustimo čoveka da radi, pa ćemo videti rezultate. Nikolić je, bez sumnje, u ovom trenutku izložen mnogim izazovima. Imajući to u vidu, nadam se da se neće pokajati zbog izbora za šefa države. U svakom slučaju, želim mu uspeh u radu." Hoće li Srbija, sa novim predsednikom, moći da bude garant jake Republike Srpske?

"Nas interesuje jaka Srbija. Mi želimo jaku Srbiju, i njome se ponosimo. Sa takvom maticom i Republika Srpska je jača i posvećena ostvarenju zajedničkih nacionalnih ciljeva. Protekle dve decenije nisu bile pravedne prema Srbima na Kosovu, BiH, Hrvatskoj... Mi smo bili cilj zlih planova usmerenih na rasparčavanje našeg naroda."

Da li će Srbija i u stanju kohabitacije vlasti koja je na pomolu imati snage da nastavi reformske procese i sačuva snažnu vezu sa Banjalukom?

"Ako bilo ko u Srbiji zapostavi odnose sa RS, Banjaluka će opominjati na loše rezultate takve politike. Podsećam da su se takve poruke već čule u Beogradu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: