Esports B92.net

WoT – stižu Italijani!

Krajem prošle godine je najavljeno da će se u 2018. godini u World of tanks pojaviti dve nove nacije – Poljska i Italija. Iako jedan poljski tenk već postoji u igri izgleda da ćemo prvo videti Italijane i to u prvom patchu nakon 1.0 unapređenja koje će temeljno promeniti igru.

Klanrur.rs, Miloš Hetlerović
Podeli
Tier 4 - P26/40 Foto: Wargaming
Tier 4 - P26/40 Foto: Wargaming

Zašto su se iz Wargaminga odlučili da stignu Italijani pre Poljaka još uvek ne znamo, verovatno zbog problema sa vozilima i balansom, ali sve u svemu možemo očekivati 11 novih, uglavnom srednjih tenkova i novi premium consumable – špagete!

Razvoj italijanskih tenkova je tekao tako što su uglavnom na početku kopirali Francuze pa su tako tenkovi niskog tiera uglavnom vrlo slični francuskim rešenjima. Tokom Drugog svetskog rata su Italijani pratili generalni trend povećavanja topa i oklopa, čak su oni krenuli da prave i teške tenkove ali su zapravo završili u kategoriji srednjih.

Ipak pravo osveženje će biti tenkovi Tier 8 i više koji će dobiti i potpuno novu mehaniku – auto-reloader! Ovo je zapravo komibnacija standardnog reload sistema i klasičnog autoloadera. Naime imate klip kao i kod autoloadera ali kada ispalite prvu granatu onda odmah krene da se puni ponovo, svaka sledeća ima sve duže vreme punjenja da konačno ako ispucate ceo klip onda imate neko vreme punjenja kao i kod autoloadera. Ovo može biti itekako korisno kada se „napucavate“ sa neki po jednu granatu jer će se onda tenk ponašati kao i standardno vozilo i uvek ćete imati napunjen ceo klip koji vam treba da izletite i dovršite protivnika. Sa druge strane protivnik neće moći baš tako lako da proceni koliko imate granata trenutno što je dodatna pogodnost. Opet sve ovo navodi na problematiku da ovakvi tenkovi ne postanu prejaki, ali se nadamo da će ih koliko-toliko izbalansirati kako treba.

Tier 7 P.43 ter Foto: Wargaming
Tier 7 P.43 ter Foto: Wargaming

Od prvog do četvrtog tiera su to uglavnom standardna vozila tipa srenjeg tenka, na četvrotm se pojavljuje prvi put vozilo koje su Italijani razvili kao „teški tenk“ i koje je zapravo učestvovalo u Drugom svetskom ratu. Navodnici su tu zato što je teško da se nešto teško 26 tona može realno nazvati teškim tenkom. Na petom tieru već krećemo sa izmišljenim tenkovima – tier 5, 6 i 7 su bazirani na projektu P43 koji je stigao samo do drvenih modela, videćemo kako će izgledati u igri.

Tier 8 stiže sa auto-reloader mehanikom u vidu modela P.44 Pantera, ima top od 90mm i negde je najsličniji za poređenje sa nemačkim Panther II tenkom ali sa novom mehanikom. Naravno ovo je bila samo ideja tokom Drugog svetskog rata.

Tier 9 Prototipo Standard B Foto: Wargaming
Tier 9 Prototipo Standard B Foto: Wargaming

Nakon rata Italijani kreću sa razvojem tenkova paralelno sa drugim evropskim nacijama gde se potencira mobilnost i vatrena moć naspram oklopa – na ovim postulatima su nastali AMX 30 i Leopard 1. Suštinski su italijanski tier 9 i 10 tenkovi nastali na bazi ideje koju su Italijani imali kada su videli prototip Leoparda i kako bi njihova varijanta mogla da izgleda. U tom smislu bi (Tier 9) i Progetto M40 mod 65 (Tier 10) trebalo da budu najsličniji Leopard PT A i Leopard 1 ali sa jednom bitnom razlikom – auto-reloader mehanika!

Tier 10 Progetto M40 mod 65 Foto: Wargaming
Tier 10 Progetto M40 mod 65 Foto: Wargaming

Kako će se to sve pokazati u igri ostaje da se vidi za nekoliko meseci, pogotovu kako će izgledati ta nova mehanika, ali moramo priznati da vizuelno novi Italijani i nisu baš najlepši. Treba ipak imati u vidu da i sam Wargaming tvrdi da ovo nisu konačni modeli i da se još mogu menjati.

WoT

WoT – najava specijala za april

Sledećeg meseca ćemo kao Top of the tree tenk imati sovjetski T-100 LT ali i još mnogo interesantnih specijala kako za iskustvo tako i različite popuste pošto će WoT u Evropi napuniti 7 godina.

WoT petak 30.03. 09:53 Komentara: 12

WoT istorija: Tenkovi i granate od osiromašenog Uranijuma

Svake godine oko godišnjice bombardovanja se povede priča o uticaju osiromašenog Uranijuma na našu sredinu ali malo ljudi zna kako je uopšte došlo do upotrebe ovog materijala u municiji a razlozi za to se nalaze upravo u razvoju tenkova, odnodno mogućnosti za probijanje tenkovskog oklopa. Zapravo neki od modela tenkova koji koriste municiju sa osiromašenim Uranijumom se nalaze i u World of tanks!

WoT ponedeljak 26.03. 09:41 Komentara: 11

WoT – 1.0 ekstravaganca!

Dobili smo novi patch i generalno je zadovoljstvo igrača veliko novom grafikom, pogotovu što se to zaista nije značajno odrazilo na performanse. U hodu se peglaju još neki sitniji bagovi i to će verovatno biti rešavano narednih dana ali zato odmah dobijamo i specijal u čast patcha – 1.0 Grand Extravaganza.

WoT četvrtak 22.03. 13:16 Komentara: 0

WoT – stigao je patch 1.0

Jedno od najvećih unapređenja ikada u World of tanks danas stiže na EU server. Ukoliko ste već unapred skinuli patch ostaje samo da sačekate da se serveri podignu i da uživate u potpuno novom endžinu igre, novim i rebalansiranim mapama, novoj muzici, novim mapama i naravno nekom novom premium tenku.

WoT sreda 21.03. 09:16 Komentara: 37

WoT – Priče iz Kubinke: Francuski laki tenkovi

Brzo izbacivanje Francuske iz Drugog svetskog rata znači i njihov vrlo ograničen razvoj tenkova u ovom periodu ali će se neka od njihovih vozila ipak naći u borbama čak i na Istočnom frontu, doduše u službi njihovih neprijatelja. Sa druge strane odmah po oslobođenju Francuzi intenzivno kreću u razvoj novih tenkova i tehnologija kako bi uhvatili priključak i dolazi do razvitka i praktične primene jednog od najrevolucionarnijih koncepata tog doba – oscilirajuće kupole sa automatskim puniocem (auto-loader).

WoT ponedeljak 19.03. 10:12 Komentara: 5

WoT – specijal Dan Svetog Patrika

Dok čekamo patch 1.0 i ove godine se u World of Tanks proslavlja Dan Svetog Patrika ovog vikenda. Na popustu su mesta u garaži, potrepštine, oprema, tenkovi Tier V-VII i dobijate više iskustva za posadu.

WoT petak 16.03. 19:21 Komentara: 9

WoT – Mod Hub

Dugo vremena se slušaju govorkanja kako Wargaming hoće da zabrani modove u World of tanks i mnogi su za, mnogi su protiv, ali izgleda da je kompanija ipak našla dosta solidno kompromisno rešenje i predstavila ga kao Mod Hub.

WoT petak 2.03. 10:29 Komentara: 16

WoT – Specijal odbrojavanje do 1.0

Za mart mesec dobijamo posebne misije u World of tanks koje su posvećene odbrojavanju do dana kada će izaći veliki 1.0 patch. Iako njegovo pojavljivanje nije zvanično određeno za neki datum na osnovu ovih misija koje će trajati do tada možemo zaključiti da će se pojaviti oko 20. marta ili nešto kasnije, a u međuvremenu imate priliku da zaradite poprilično potrepština.

WoT četvrtak 1.03. 10:42 Komentara: 7

WoT – Patch 9.22

Kako trenutno stoje stvari poslednji World of Tanks patch sa prefiksom “0” – 0.9.22 izlazi sutra na EU serveru i donosi poboljšanja u matchmakingu, izmene u sovjetskim granama tenkova, nove mogućnosti uređivanja tenkova, novu sezonu ranked battles, kao i određena rebalansiranja pojedinih tenkova, najviše sovjetskih.

WoT utorak 6.02. 19:53 Komentara: 26

WoT: Priče iz Kubinke - Američki laki tenkovi

Sjedinjene američke države su u Drugi svetski rat ušle dosta kasno, ali to nije sprečavalo njihove tenkove, pre svega lake da kroz Lend Lease program učestvuju u borbama dosta pre toga. Sa druge strane SAD je jedna od retkih nacija koja je razvoj i upotrebu lakih tenkova nastavila tokom celog trajanja rata, ali i dosta dugo nakon toga.

WoT subota 30.12. 11:47 Komentara: 13

World of tanks 1.0!

Wargaming je danas na finalu World of tanks svetskog takmičenja najavio jednu od najvećih promena u igri i njen izlazak pod verzijom 1.0 koji se planira za mart naredne godine. U potpunosti je prerađen engine na kome funkcioniše World of tanks, tačnije razvijen je potpuno novi, grafička unapređenja su velika, najavljeno je 25+ ultra realističnih mapa koje su prerađene postojeće ili potpuno nove, zvuk je poboljšan a najbitnija informacija u svemu tome je da to nikako ne bi trebalo da se odrazi na performanse igre!

WoT subota 23.12. 15:14 Komentara: 43

WoT – Holiday Ops

Za Novu godinu tradicionalno imamo specijale u World of Tanks a kao i prošle godine sada opet imamo kićenje garaže i jelke ukrasima. Dnevno treba izvršavati određene misije za koje dobijate sanduke iz kojih ispadaju ukrasi a kako dižete nivo dekoracija cele garaže tako se i povećava nivo vaše atmosfere što vam donosi neke malo veće bonuse.

WoT petak 15.12. 09:54 Komentara: 16

WoT: Priče iz Kubinke – nemački laki tenkovi

Nemački „panzeri“ će na početku Drugog svetskog rata postati sinonim za vojne uspeke celokupnog Trećeg Rajha a slike komandira na tenkovima kako ulaze u okupirane gradove će zahvaljujući nemačkoj propagandi biti urezane u sećanja miliona ljudi. Međutim malo je poznato da tehnološki gledano nemački tenkovi ne da nisu bili toliko superiorni u odnosu na savezničke, već su čak u većini slučajeva bili dosta lošiji, međutim upravo će im način na koji su korišćeni doneti sve te uspehe na početku rata.

WoT ponedeljak 11.12. 10:35 Komentara: 5
strana 1 od 2 idi na stranu