Valve u epizodi: Ponovo miniramo sopstvene turnire

Živimo u 2021. godini i vremenu kada turnir u jednoj video igri ima nagradni fond od 40 miliona dolara, a njena razvojna kompanija, koja inače pliva u milijardama, još uvek nema rešenje za jedan od najosnovnijih problema, koji inače može biti veoma nezgodan. Ako već niste sabrali 2 i 2, govorimo o Valve-u i sinoćnom incidentu na Dota 2 AniMajor turniru, koji je trenutno u toku.

Izvor: Božidar Radovanoviæ RUR

Ponedeljak, 07.06.2021.

16:37

Valve u epizodi: Ponovo miniramo sopstvene turnire

Znamo da već po ko zna koji put drvimo jedno te isto, ali prosto moramo ponovo da se dotaknemo Valve-ove navike da konstantno minira svoje najpopularnije igre i njihove zajednice, kao i njihovog neverovatnog talenta da izgledaju kao najnesposobnija kompanija ikada. Iako nam deluje kao da im samo nije stalo, Valve pravi ovakve poteze jer im se ”najviše isplate”. Međutim, do sada je jasno da će im se njihov ”finansijski minmax” kad-tad obiti o glavu. Da se razumemo, nisam neki okoreli Valve hejter – naprotiv, smatram da imaju vrhunski repertoar video igara. Ipak, moram priznati da su mi ovakve situacije veoma fascinantne, a ponekad čak i smešne.

Dok se mi smejemo kod kuće, svaki od njihovih propusta je još jedan ekser u kovčegu karijera mnogih profesionalnih esportista. Jamppi slučaj, incident sa CS:GO (a skoro i Dota 2) trenerima, Artifact, lista je beskrajna. Sinoć smo bili svedoci još jedne katastrofe, i to na njihovom sopstvenom turniru. Šta se to zapravo desilo na AniMajoru?

animajor-weplay-1Foto: WePlay

Wild Card faza. Vici Gaming je već zauzeo jedan od dva slota za plasman u grupnu fazu. Team Secret se našao u veoma lošoj situaciji tokom njihovog meča protiv Nigme, koja je uspela da ostvari prednost od jednog meča. Puppey i kompanija su bili na korak od eliminacije. Ovo je takođe bio vrlo važan meč za Nigmu koja bi sa rezultatom 2-0 ostvarila direktan plasman u grupnu fazu.

Nigma je imala solidan početak u drugoj partiji – Spectra je imala odličan farm, i izgledalo je kao da su na dobrom putu ka pobedi. Nigma je uspela da pobedi jedan teamfight u mid game-u, kada je meč iznenada crash-ovao. Igrači prosto nisu mogli da se rekonektuju, a sva prednost koju je Nigma ostvarila je nestala u ništavilu Valve servera.

Dota 2 je nekada imala takozvani ”rollback feature”, sistem koji je najjednostavnije rečeno ”pamtio” Dota 2 mečeve u intervalima od 30 sekundi. U slučaju pucanju servera ili slične situacije, ovaj sistem bi vam omogućio da se faktički vratite u bilo koji trenutak partije – idealno rešenje za sinoćni crash. Rollback je iz meni nepoznatih razloga u potpunosti izbačen iz igre, tako da su organizatori, igrači i Valve morali da pronađu drugo rešenje.

Team Secret, Team Nigma i WePlay su podelili svoja mišljenja o potencijalnom rešenju. Secret je na primer predložio da se partija ponovi, ali sa potpuno drugačijim draftom. Međutim, Valve je imao poslednju reč. Određeno je da će se meč igrati ponovo, sa istim herojima, lejnovima i početnim itemima.

Zajednica je protestovala sa komentarima da ovo rešenje uopšte nije fer prema Nigmi, koja je imala solidnu prednost u drugom meču, dok su neki istakli da je Secret vrlo lako mogao da se vrati u meč. Nigma je ipak trebala da dobije šansu da bira svoju sudbinu.

Tako ih je tako zadesio najgori scenario – Secret se prilagodio rimejku i uspeo da odnese pobedu. Kuro i ekipa su ipak preživeli eliminaciju protiv iG-ja, plasiravši se u grupnu fazu takmičenja. Međutim, da su kojim slučajem izgubili, reakcija zajednice bi bila daleko agresivnija.

Ovaj duel je bio savršen primer toga da isti draft ne znači ista igra. Drugačije pozicije wardova, skill build-ovi i kasniji itemi, pa čak i najsitnije odluke koje nam možda deluju nebitno su u potpunosti izmenili dalji tok meča.

Na kraju dolazimo do ”šta bi bilo kad bi bilo” scenarija. Zamislite da se ovaj incident dogodio u petom meču velikog finala The International šampionata. Toliko. Opširnije na RUR Esports

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: