Intervju sa Darkom ”Daut” Dautovićem, veteranom Age of Empires II profesionalne scene

Kada igrači napune određen broj godina, kao i u tradicionalnom sportu, tako i u esportu, mnogi odluče da je vreme za penziju. Dok se neki posvete nekim drugim zanimanjima, neki ostanu u svetu esporta, te preuzmu različite trenerske ili menadžerske uloge. Darko ”Daut” Dautović nije jedan od tih igrača, pošto se nakon 19 godina duge karijere i dalje veoma uspešno takmiči na Age of Empires II profesionalnoj sceni. Darko će ove godine napuniti 36 godine, što ga nikako ne sprečava da se takmiči, pošto je u januaru uspeo da osvoji jedan od najvećih turnira u svojoj karijeri, Red Bull Wololo III, na kojem je osvojio $8,000. Samim tim, mi smo kontaktirali Darka kako bi mu postavili nekoliko pitanja, na koja je on sa zadovoljstvom odgovorio.

Izvor: Predrag Ciganoviæ RUR

Petak, 19.02.2021.

02:37

Intervju sa Darkom ”Daut” Dautovićem, veteranom Age of Empires II profesionalne scene

Pozdrav Darko! Za početak nam reci nešto o sebi i čime se baviš?

Pozdrav! Zovem se Darko Dautović, imam 35 godina, srećno sam oženjen i imam dvoje male dece. U svet video igara sam ušao još kao dete preko komodora 64 i u tom svetu sam i dan danas. Oduvek sam bio veliki ljubitelj strateških igara. Prvo sam zavoleo šah, a kasnije i kompjuterske igre. Trenutno sam profesionalni igrač za organizaciju GamerLegion, kao i strimer na Twitch platformi.

Opiši nam svoj ulazak u svet video igara i kako si zavoleo Age of Empires?

Kao što sam već pomenuo, počeo sam kao i većina ljudi mog godišta sa komodorom 64. Kada su se pojavili računari devedesetih godina, odmah su mi se svidele strateške igre, kao što su Command and Conquer, Age of Empires i Warcraft 2. Sve dok nisam krenuo u srednju školu, nisam ni znao da postoji online zajednica i opcija igranja sa igračima širom sveta. Tada sam upoznao drugara koji me je uveo u taj svet.

Kada si shvatio da ovu igru možeš da igraš i na profesionalnom nivou, a ne samo kežual?

Oduvek sam imao takmičarski duh i želju za pobedom, zbog čega sam se jako brzo probijao kroz rang liste i za samo godinu dana sam krenuo da igram sa najboljim igračima na svetu. U to vreme je esport tek počinjao, tako da ne mogu da kažem da je to bio neki profesionalni nivo. U suštini, profesionalni nivo u smislu da od toga može da se živi je relativno nov u Age of Empires igri.

Karijeru si počeo 2002. godine? Kako bi nam ti najbolje opisao tvoju karijeru? Koja je razlika između turnira tada i danas?

Prvi turnir sam odigrao 2002. godine. Iako sam izgubio u finalu, bio sam i dalje prezadovoljan rezultatom. Nagradni fond, koji je drastično porastao, najbolje opisuje razliku u turnirima tada i sada, zbog čega je i sama konkurencija porasla. Ranije je to bilo opuštenije i igrači su se takmičili za prestiž, da se vidi ko je ”najbolji”, dok je danas to postao ozbiljan biznis.



Age of Empires je stara igra. Kolika je danas potražnja za profesionalnim igračima i koliko je aktivna sama scena? Da li i dan danas dolaze neki novi igrači, ili ste uglavnom svi veterani?

Igra je u ogromnoj ekspanziji otkada je izašao Age of Empires Definite Edition. Broj profesionalnih igrača konstantno raste, ali sporo, pošto igra zahteva mnogo vremena da se nauči i savlada. Najviše je igrača koji igraju dug niz godina, ali ima i dosta mlađih, kao što je Liereyy, moj protivnik u finalu Red Bull Wololo III turnira. On je rođen 2002. godine, iste godine kada sam ja odigrao svoj prvi takmičarski turnir.

Kakvu podršku ti pruža tvoja porodica i da li su ti ikada zamerili što ”igraš igrice”?

Naravno da jesu, jer kada sam ja počeo, to je još uvek bila nepoznata stvar u Srbiji. ”Zašto bi ti neko plaćao da igraš igrice?”, govorili su mi. Posle nekog vremena kada su krenule nagrade, putovanja i slično, promenili su mišljenje.

Ko ti je najveći rival u karijeri i da li se i dan danas takmičite jedan protiv drugog?

Pošto igram aktivno preko 20 godina. moji rivali su se menjali. U početku su to bili Chris i Capoch, koji su se isto vratili igri posle dugo godina, posebno Capoch koji je i dan danas veoma aktivan.

Ostatak intervjua možete pročitati na RUR Esports!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: