Pregled: Steelseries Arctics Pro

Dok čekamo da se završi testiranje čak 3 nova uređaja, odlučili smo da pogeldamo neke malo starije. Steelseries je pokušao da spoji one koji se bave gejmingom i one koji žele najbolji zvuk, praktično na granici audiofilskog kvaliteta u jednom modelu slušalica i tako smo dobili po svemu izuzetni Arctis Pro.

Izvor: Predrag Ciganoviæ RUR

Petak, 31.01.2020.

15:15

Pregled: Steelseries Arctics Pro

Arctis Pro

Arctis pro se nalazi u onom najvišem delu ponude kompanije SteelSeries i donosi zaista sve što možete da zamislite od jednih gejmerskih slušalica, ako izuzmemo činjenicu da se povezuju preko kabla. Pre svega tu je revolucionarni headband koji smo prvi put videli još na Arctis 7 modelu i jako nam se svideo. Radi se o kombinaciji metalnog rama preko koga je prevučena elastična traka koja je izrađena od istog materijala koji se koristi za skijaške naočare a na jednoj strani specijalnom „čičak trakom“ regulišete koliko je zategnuta ta traka. I to smo i tada primetili i sada i dalje važi – ovo je bukvalno najbolji sistem pozicioniranja slušalica na glavi igrača! Prosto imate istovremeno utisak i da su vam slušalice čvrsto na glavi a opet dovoljno fleksibilne da utisak bude mnogo veći stepen udobnosti nego na bilo kom drugom modelu. Jastučići koji naležu na vaše uši su posebna priča koja se nastavlja na deo o udobnosti – ovako finu i mekanu tkaninu skoro nismo imali prilike da probamo. Pritom je korišćena i neka specijalna varijanta koja najbolje reguliše disanje i znojenje kože po ugledu na opremu za atletiku. Sve u svemu udobnije slušalice od ovih ćete baš teško naći, bilo gde, a to za dugotrajne igračke sesije itekako znači.



Mikrofon se na ovom modelu uvlači u slušalicu a čak i svetli crvenom LED diodom kad je upaljen pri čemu ne samo da je primenjen aktivni noise cancellation već se u paketu dobija i sunđerasta navlaka za mikrofon koja omogućava čistiji zvuk u smislu da neće biti krčanja kada u žaru borbe zapljunete mikrofon. Točkić za kontrolu jačine zvuka sa zadnje strane leve slušalice je odlično urađen i daje super osećaj, dok je i dugme za mutiranje mikrofona lakše za pritisak i daje vam bolju povratnu informaciju. Po okviru slušalica ide neka vrsta LED trake koja svetli izuzetno interesantno i može se sinhronizovati sa drugim SteelSeries uređajima kroz PrismLightning sistem i SteelSeries engine softver. Rešenje je vrlo elegantno i ne previše napadno tako da dobija pohvale kao RGB LED osvetljenje izvedeno s ukusom za razliku od mnogih konkurentskih modela. Kabl koji ide ka računaru je gumiranog tipa a negde na sredini se završava posebnim konektorom gde birate šta ćete dalje s njim – jedna opcija je da stavite klasični 3.5mm džek i onda slušalice ubodete u bilo koji uređaj u stereo režimu. Međutim mnogo je interesantnija opcija nastavka na USB konektor koji vam onda naravno daje pravi surround zvuk ali i jednu mnogo bolji opciju na samom mestu spajanja – chat mix dial. Radi se o jednom povećem potenciometru kojim regulišete balans između zvuka koji dolazi iz igre i koji dolazi od čavrljanja vaših saigrača kroz neki program tipa Discord, TeamSpeak i slično. Dakle možete regulisati uživo kada hoćete da se fokusirate samo na zvuk igre, a kada možda hoćete da čujete samo saigrače ili bilo koje podešavanje između. Ovo svakako može biti jako korisna opcija eSports igračima. Treba naglasiti da Arctis Pro postoji i u opciji sa Game DAC (Digital to Analog Converter) koji donosi još bolji zvuk i dodatne opcije prave zvučne kartice a nalazi se umesto chat-mix dial dela na kablu, s tim da za ovu opciju treba doplatiti još oko 100 evra.



Kvalitet zvuka na ovim slušalicama je jednostavno neprevaziđen u gejmingu, pre svega kada uzmemo opseg koji ove slušalice pokrivaju – umesto standardnog 20-20.000 Hz na koji smo navikli Arctis Pro nude frekventni opseg između 20 i 40.000 Hz, što u praksi znači da će zvuk biti mnogo detaljniji. Maksimalna osetljivost je do 102 dB SPL što u praksi znači da slušalice mogu mnogo jače pustiti zvuk od konkurencije ali treba obratiti pažnju da se ne preporučuje ova jačina zvuka duži vremenski period jer može doći do oštećenja sluha, praktično na ovom nivou ne bi trebalo slušati zvuk više od sat i po vremena. Poređenja radi većina drugih slušalica radi sa 90 dB SPL setovanjem što znači da bezbedno na najjačoj jačini možete slušati zvuk čak do 8 sati. Da bi se bolje odradilo pozicioniranje u surround okruženju ove slušalice podržavaju Dolby Headphone:X v2.0 zvuk što znači da će zvuci u prostoru biti još tačnije pozicionirani i reprodukovani. I sam mikrofon je opremljen ClearCast tehnologijom koji donosi studijski nivo jasnoće glasa i utišavanje pozadinske buke a sertifikovana je i od strane servisa Discord kao jedno od najboljih rešenja u gejmingu. Sve u svemu ne treba previše trošiti reči na kvalitet reprodukcije i snimanja zvuka koji donose ove slušalice – jednostavno se radi o jednom od najkvalitetnijih rešenja koje možete naći na bilo kom gejming headsetu.

Zaključak

Arctis Pro nudi praktično sve što vam ikada treba od udobnosti a kvalitet zvuka je zaista neprevaziđen u gejmerskom svetu, praktično na nivou jeftinijih audiofilskih slušalica što se ne sreće često. Međutim tu je najveći problem cena od oko 200 evra koja za headset koji čak nije ni bežični zaista deluje astronomska. Da mi ih neko pokloni verovatno bih bio najsrećniji čovek na svetu, ali da biram između slušalica i recimo vrlo solidne grafičke kartice ili procesora to sigurno ne bi bio baš težak izbor ali ne u korist slušalica. Ako ipak želite da se dugo igrate i da vam bude udobno na glavi a da ste pritom vrlo isključivi po pitanju vrhunskog kvaliteta zvuka ove slušalice mogu biti za vas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: