Stavljena tačka na povezanost masovnih ubistava sa video igrama

Pre više do 20 godine nakon pucnjave u Kolumbajn srednjoj školi, naučnici i brojni drugi ljudi su počeli da kopaju po povezanosti pucačkih video igara i masovnih ubistava koja su se dešavala širom Amerike. Tada se masivno igrao DOOM koji je postavio standard u FPS igrama i nakon ovog nemilog događaja sva pažnja je bila usmerena ka njemu.

Izvor: Mihailo Markoviæ RUR

Sreda, 07.08.2019.

16:58

Stavljena tačka na povezanost masovnih ubistava sa video igrama

Izvor: RUR Esports

Sada nakon 20 godina imamo veoma sličnu situaciju koja je obišla planetu za samo nekoliko sati. Naime, ukoliko ste pratili naše vesti znate o čemu se radi. U pitanju su dve masovne pucnjave sa nekoliko desetina smrtnih slučaja koje su se desile u samo par sati. Nakon ovog događaja se naravno oglasio američki predsednik Donald Tramp koji se za sve okrivio „grozne i jezive video igre“ prepune nasilja.

Tramp nije u pravu! Ne postoji ni jedan dokaz koji bi ukazao na to da su agresivne video igre uzrok masovnih pucnjava širom sveta. Ovim njegovim potezom se samo skreće pažnja sa same suštine problema i sve više i više se zataškava, dok se nanosi šteta gejming industriji koja je po svemu sudeći kolateralna šteta.

Ranija istraživanja

Nakon događaja u Kolumbiji otpočela su brojna istraživanja koja su kao rezultat imala nađenu vezu između ubistava i video igara. Međutim, postoje brojni problemi u vezi ovih istraživanja. Prvi problem je taj što većina istraživanja nisu rađena zvanično i mogli su da prijavljuju rezultate kako je ko hteo. Drugi problem sa ovim istraživanjima se zasniva na tome što su mnogi istraživači kao jedini uzorak uzimali sebe. Tako da kada se sve ove stvari uzmu u obzir ove podatke zaista ne možemo uzeti kao relevantne. Dok sa druge strane istraživanja koja su koristila zvanične metode su pokazala sasvim suprotne rezultate i došle su do toga da nasilje i video igre nemaju niti jednu povezanost.

Sadašnjost!

Najrelevantnije istraživanje o ovoj temi desilo se početkom ove godine kada su novine Royal Society Open Science objavile kako ne postoji nikakva povezanost između video igara i agresivnog ponašanja adolescenata. Ova studija sadrži kako subjektivne tako i bojektivne podatke koji su lepo upokovani i složeni što je čini najrelevantnijom u ovoj oblasti. Ova studija je takođe stavila akcenat na to kako se ovime samo skreće pažnja sa stvarnog problema i pokušava da se okrivi industrija video igara, što zasigurno neće dovesti do smanjivanja nasilnog ponašanja širom sveta. Ukoliko pogledamo ovaj podatak jasno vidimo da je masovna pucnjava isključivo američki problem i da njihov predseddnik Donald Tramp napadom na gejming industriju želi samo da skrene pažnju sa ove poražavajuće činjenice za svoju zemlju. Postoji zvaničan podatak da Kina ima podjednak broj gejmera koliko i Amerika stanovnika i uprkos tome kod njih se nikada nije desila ni jedna masovna pucnjava što nas takođe dovodi do zaključka da video igre apsolutno nisu one koje treba da budu okrivljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: