Istorija Counter-Strike mapa #4: Cache

Counter-Strike: Global Offensive nam je doneo mnogo novih stvari. Igra je dobila na širini, a sve to upotpunjeno je sjajno optimizovanim mapama. Neke od njih vuku svoje korene čak i pre 1.6, dok su neke postale popularne tek u poslednjoj verziji igre.

Izvor: Bogdan Ðuriæ KlanRUR

Sreda, 27.12.2017.

16:45

Istorija Counter-Strike mapa #4: Cache

Ovoj drugoj grupi pripada i naša današnja tema – Cache. Mapa koja je diskretno, gotovo nezapaženo krčila svoj put u CS:GO i polako postajala jedna od najigranijih, ostavivši iza sebe daleko legendarniji Nuke, Train…

Istorijat

Za razliku od prethodnih mapa iz ovog serijala, Cache se ne može pohvaliti bogatom istorijom, s obzirom da postoji tek od GO verzije. Tačnije, kao custom mapa je postojala i ranije, u Counter-Strike Source, ali je sa Globalom postala zvanična mapa u aktivnoj rotaciji. Srž same mape se nije promenio u odnosu na Source verziju, samo je sa Globalom došlo daleko više detalja i bolja optimizacija.
Ono što ovu mapu izdvaja od svih ostalih je da jedino ona nije dizajnirana od strane kompanije Valve, već trojice poznatih kreatora. Njihova imena ste sigurno više puta pročitali prilikom učitavanja mape – Volcano, FMPONE i penE.

PenE je uglavnom bio zadužen za teksture i modele, a ovaj Nemac je osim na Cache, radio i na mapama Museum i Season. Volcano je bio idejni stvaralac mape i njen prvi kreator (u CSS 2011. godine), a Amerikanac je pored toga radio i na de_nuke_ve – modifikovanoj verziji Nuke. Zanimljivo je da je ovaj kreator oženjen sapphiRe, damom koja igra CS:GO za žensku Dignitas postavu, a takođe je u ulozi observera na većim turnirima. Možda najpoznatije ime je FMPONE, koji je zajedno sa penE radio na Museum i Season. Pored Cache, on potpisuje i Santorini, inspiran poznatim letovalištem u Grčkoj.

No, da se vratimo na samu mapu. Prvo pojavljivanje Cache u CS:GO bilo je par meseci nakon izlaska same igre, tačnije 1. decembra 2012. godine. Mapa je tada delovala prilično jednostavno, ali to nije smetalo igračima da je uvrste u najpopularnije mape, što doduše možemo malo pripisati i tome da je bila nova.
Videvši veliku zainteresovanost za mapom, kreatori nisu dugo čekali da odrade njen potpuni redizajn, kako bi je što bolje prilagodili Globalu. Uostalom, gotovo sve mape su morale proći kroz ovaj period tranzicije, a poslednji primer je Dust 2.

Osveženo “Skladište” nam je stiglo 23. maja 2013. godine, a sama konstrukcija istog se nije nimalo promenila. Osim novih tekstura i sređivanja mape, od bitnih promena je postavljena viša kutija u vent sobi, jer je u prethodnoj igrač mogao da čučne i sakrije se, što je davalo veliku prednost pre izvirivanju. Na heaven B poziciji su sklonjene merdevine, a kutija kod forka je zamenjena izbočinom na zidu iza koje se može sakriti.

Od tada, mapa je imala desetakak apdejtova, ali ne toliko značajnih. Najviše su se odnosili na sređivanje bagova, piksela, problema u teksturama ili preglednosti nekih delova mape. Kada je većina problema sređena, Cache je dobio nagradu u vidu uvrštavanja u aktivnu rotaciju, u kojoj se održao i dan danas.
U aktivnu rotaciju je mapa ubačena 19. septembra 2013. godine. Svoj Major debi Cache je imao na ESL One u Kelnu, a igrom sudbine, na istom turniru, samo par godina kasnije, odigrao se još jedan događaj koji će još bliže spojiti ovu mapu i čuveni turnir. Te 2014. godine, u Kelnu je mapa odigrana i u finalu turnira gde su se sastali NiP i fnatic, gde je fnatic dobio upravo Cache, ali izgubio Cobblestone i Inferno za prvu i jedinu Major titulu Nindži, iako su igrali u čak 5 finala.

Nakon toga, Cache se nije mnogo pojavljivao u Major finalima, a u poslednja tri najprestižnija CS:GO turnira je po igranosti zauzeo drugo, četvrto i sedmo mesto. Možda treba biti zabrinjavajuće, i u isto vreme i upozoravajuće da je sedmo mesto zauzeo u Poljskoj, gde je odigran samo tri puta (koliko i omraženi Nuke).

Nasuprot profesionalcima, oni koji ovu igru igraju isključivo iz zabave obožavaju da biraju Cache. Doduše, na MM je Dust 2 i dalje neprikosnoven, ali se zato na Faceit platformi najviše pikuju Mirage i upravo Cache.

Zanimljivosti

Sećate se da na mapi Train postoji Gajger-Milerov brojač? E pa, čini se da je ovde još potrebniji, s obzirom da je mapa smeštena u Pripjatu, Kijevska oblast na granici sa Belorusijom. Ovaj grad je, nažalost, mnogima poznat zbog toga što se ovde dogodila čuvena černobiljska katastrofa 1986. godine. Pripjat se sada naziva gradom duhova, pošto u njemu odavno više niko ne živi, dok je pre katastrofe tu živelo 50 000 ljudi.
Možda ste i sami primetili da na mapi postoji nekoliko natpisa “ЧАЕС” što je skraćenica od Чорнобильська Атомна Електростанція ili Černobiljska nuklearna elektrana.

Atmosferi napuštenog grada posebno donose napuštene dečije panorame, koje zaista postoje u ovom ukrajinskom gradu.
Ipak, iako su se kreatori potrudili da nam stvore utisak kao da smo u Pripjatu, ako se na T strani zapravo se borite protiv francuskih žandarmeraca koji se skraćeno nazivaju GIGN.

Sada ćemo se vratiti na povezanost ESL Kelna i ove mape. Osim toga što je ovo bio prvi Major za Cache u aktivnoj rotaciji, dve godine kasnije bila je i svedok jednog sjajnoj poteza koji će ostati upamćen zauvek u vidu grafita (ili bar dok ga Valve ne izbriše kao što je uradio sa fnatic AWP grafitom na Dust 2).
Naime, grafit u blizini B sajta podseća na sjajno odigravanje baš Ukrajinca s1mple-a koji je tada igrao za Liquid, protiv fnatica. On je bio na heaven B poziciji odakle je skočio i u letu bez zuma ubio dennisa, a potom ponovo bez zuma i KRiMZ-a za oduševljenje u publici. Nedugo nakon Majora, dodat je i ovaj grafit koji prikazuje Ukrajinca i njegov AWP, ispod kojeg je dodat i snajper (deo puške) koji mu nije bio potreban. S1mple je uspomenu na ovaj trenutak ostavio na svom levom ramenu. Taktički osvrt

Najbitniji deo Cache je svakako mid. Bilo da se T ili CT strana, kontrola mida će vam u velikom broju slučajeva osigurati rundu. Ukoliko kao teror osvojite mid, protivnik će morati da igra pasivnije, a vi ćete imati više opcija za napad na neki od dva sajta. Mi smo se T kontrolom mida već pozabavili u ranijim tekstovima, a detaljan opis kako možete da zagospodarite sredinom na T strani možete pročitati OVDE.

Podjednako bitno i za CT stranu jeste da odmah pokuša da preuzme mid, prvo će smokovati garažu, a potom i zapaliti boost. Ovo će omogućiti mid igraču/igračima da se dobro postave ili možda čak i priđu skroz blizu garaže. Preuzimanjem mida ćete smanjiti opcije terorima za napad, pokupiti informacije ako čujete gde se protivnik kreće, i najvažnije, brzo rotirati na oba sajta. O standardnoj postavci, ali i varijacija čuvanja mida smo posvetili ceo jedan tekst, koji možete pročitati OVDE.

Epski momenti

Interesantno da smo na Cache imali prilike da gledamo neke stvarno majstorske poteze. Osim pomenutog s1mple-ovog, možda i prvo ko nam pada na pamet je bodyy.

Francuz je “patentirao” svoj pucanj, odnosno wallbang iz T baze za CT igrača koji se nalazi u konektoru. Naravno, za to treba dosta sreće, reč je o desetinkama sekunde, ali sam čak i na Faceit mečevima bio svedok ubistava iz ove pozicije, a i bio žrtva bodyy wallbanga. Ove godine smo bili i svedoci sjajnog 1v5 clutcha jdm-a protiv ekipe EnVyUs (kako drugačije nego AWP-om), što je njegov tim održalo u igri, a na kraju donelo i produžetke koje su ipak izgubili. Dennis, pištolj majstor, je i ovde pokazao svoje umeće USP-om, napravivši ace protiv bivše postave G2 iz vent sobe. Još jedan sjajan pištolj igrač, naročito Deagle, naš Nikola NiKo Kovač, je imao sjajan ace protiv svoje sadašnje ekipe, dok je igrao za mousesports. A podjednako nestvaran je i onaj protiv ekipe Titan. Tu je i legenda Severne Amerike, Hiko, protiv sadašnjeg SK tima u 1v4 situaciji. I još mnogo drugih sjajnih odigravanja, jer je Cache mapa koja to omogućava. Neki se sada pitaju kako ona to “omogućava”.

Jednostavno, Cache je postao aimerska mapa, toliko puta igrana da poznajemo svaki njen deo, a još u ranijim tekstovima sam govorio da poprima Dust 2 sindrom – predvidljivost. Postoji dosta otvorenih delova mape, najviše tu mislim na mid, ali su i oba ulaza na sajt prilično široki, što daje mogućnost za neke majstorske poteze.

Cache je najbolji izbor kada samo želimo da se opustimo i pucamo, i ne mislimo na kompleksne Overpass i Train taktike i overavanje bezbroj štekova. Lepota ove mape leži u njenoj jednostavnosti i kao takva postaje sjajna alternativa za Dust 2 koji je ipak, priznaćemo, malo dosadio.

Istorija Counter-Strike mapa #1: Mirage

Istorija Counter-Strike mapa #2: Inferno

Istorija Counter-Strike mapa #3: Train

Autor: Bogdan Đurić

Izvor: KlanRUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: