RUR predstavlja CS:GO oružja: AWP

Ovog petka govorićemo o verovatno mnogima omiljenoj pušci – AWPu. Gde i kako koristiti ovaj moćan snajper, sve o njegovim karakteristikama i dr. Klikom ovde možete se vratiti na tekst od prethodnog petka, gde smo pisali o MAG-7, a ovde možete naučiti nešto o CZ-75.

Izvor: Stefan Iliæ KlanRUR

Subota, 16.12.2017.

13:29

RUR predstavlja CS:GO oružja: AWP

AWP, skraćeno od Arctic Warfare Police, dobro je poznat svim CS igračima. Najlegendarnija puška u serijalu Counter-Strikea – u igri je od prve verzije. Pored AK i M4, AWP je jedna od najkorišćenijih pušaka. Verujemo da svi dosta znaju o AWP-u, pa ćemo se potruditi da iznesemo samo najkorisnije i najbitnije stvari o njoj. Karakteristike
Jedan metak ove zveri uglavnom uvek je dovoljan za ubistvo protivnika. Jedino metak u noge neće ga, već će ga ostaviti na oko petnestaek healtha. Tu upada termin ‘legged’, kojim se informišu saigrači da je protivnik ranjen u nogu i da mu je ostalo malo hp-a. Tada je najbolje da izvadite pištolj i jednim metkom završite ranjenika. Hitbox za ruke je do skoro bio malo lošiji, što je uzrokovalo da pogodak u ruci ne bude registrovan, a Valve je to navodno sredio u skorašnjem apdejtu.

AWP ima 10 metkova u jednom šaržeru, a ukupno dobijate 4 šaržera. Vreme potrebno za reloadovanje iznosi 3,7 sekunde. Puška košta 4 750 dolara i dostupna je za obe strane. S obzirom da je puška dosta teška, stalno morate prebacivati na nož ili pištolj dok prelazite mapu. Samim tim morate i biti pažljivi i da procenite u kojim delovima imate kontrolu, gde protivnik može biti i da li je sigurnije trčati sa pištoljem ili nožem.

Osnove

Opšte je poznato da da bi bili precizni sa AWPom morate stojati u mestu, da ne mrdate. Dodatnu preciznost daje vam čučanje, što takođe treba uzeti u obzir. AWP je puška kod koje posle svakog pucnja trebate povući ručicu za repetiranje, što znači da je fire-rate dosta spor. Wallbang sa AWPom je efikasan samo ako pogodite glavu igrača, metak u telo nije dovoljan.

Za razliku od SMG-ja koji daju po $600 Kill Reward, AWP je vrlo nezahvalan po tom pitanju. Za jedan kill dobijate samo 100 dolara, pa je vrlo teško da ,,nafarmate” novac fragovima.

Paljba bez nišana, tzv. no-scope, je skroz neprecizna, ali na blizinu može da posluži, samo kada je protivnik baš blizu ili vam se posreći i na većoj distanci.

Vrlo je korisno imati malo bolji pištolj od USPa i Glocka sa sobom, a najbolji za tu potrebu bi bio P250. Jeftin pištolj, solidne jačine i sa dosta metaka. Nekada je CZ75 bio prejak pištolj za uz AWP, ali je posle nerfa postao baš loš, zbog povećane animacije vađenja i pripreme pištolja. Five-SeveN i Tec-9 su dobri, ali treba razmisliti posle njihovih nerfova, pogotovo Tec-9a.

Kako izmamiti pucanj awpera? Sporiji fire-rate AWPa možete iskoristiti protiv awpera koji drži ugao: mrdanje iza ćoške koju drži awper, da vam izviri samo rame, tj. ruka na momenat, naziva se shoulder ili jiggle peek. Strejfovanje levo-desno (a-d) iza zida može naterati awpera da pomisli da ćete baš tada istrčati, pa će opaliti metak, a vi u tom trenutku možete izleteti i zauzeti stav kojim ćete ga ubiti ako re-peekuje ili jednostavno pojuriti za njim. Awpere uglavnom rešavate dimnim bombama i flankovima. Koristite trenutak nepažnje njihov saigrača da im dođete sa leđa.
Uvek je najbolje imati 1 AWP u timu, mada na većini mapa double-awp setup može takođe savršeno da radi. Savršen primer bi bio Mirage, gde jedan AWP može biti na B sajtu, dok će drugi igrati connector ili window i držati mid.

Termin glass cannon: označava momenat kada imate dovoljno para za AWP, ali ne i za armor pored toga. Kupovinom samo AWPa rizikujete da vas protivnik mnogo lakše ubije ako promašite ili da vas bombe mnogo više oštete u startu. Ali, rizik može i da se isplati, pa tako sa glass cannonom možda obezbedite rundu svom timu. Morate doneti odluku da li se isplati takav rizik u tom trenutku ili je bolje ići sa armor + M4/AK.

Držanje uglova
Prilikom držanja uglova, uvek biste trebali imati zaklon, tj. neki zid iza koga ćete se sakriti posle prvog opaljenog metka. Ukoliko vam protivnici dolaze s desne strane, ostavite nekoliko centimetara razmaka da bi imali dovoljno vremena da odreagujete, da vam protivnik ne bi protrčao pored snajpera. Iako ste možda videli profesionalce kako ostave samo par milimetara razmaka, uopšte nije efikasno i preporučljivo.

Ako ste pak sa druge strane i AWP čeka vas, a vi niste sigurni u to, možete ,,oslušnuti” da li se čuje scope protivnika. Iako čujete scope, ne mora da znači da je AWP na drugoj strani, već može biti i daleko bezopasniji Scout.

Flick: Verovatno ste odgledali brojne snimke na Jutjubu gde se prikazuju ludi ,,flikovi” profesionalaca, a šta je zapravo flick? Flick uključuje mišićnu memoriju i reflekse kada brzo nanišanite na protivnika, a da vam je prethodno AWP bio usmeren na skroz drugoj meti. Flick nije vezan samo za AWP i Scout, već možete i USPom, kalašem i još nekim drugim oružjem naglo da odreagujete na glavu protivnika. Skinovi

Što se tiče skinova za AWP, ogromni broj fantastičnih skinova je dostupan po raznim cenama. Najluksuzniji i najskuplji skin u igri je definitivno AWP – Dragon Lore. Veoma redak skin iz Cobblestone kolekcije. Factory New Dragon Lore košta oko 1 500 dolara, dok je najjeftiniji Battle-scarred od oko 500 dolara. Još skuplji su souvenir verzije, gde FN stanje košta oko 15 000, a Battle-scarred 1 800! Neverovatne cifre od kojih vam se zavrti u glavi, mnogi ljudi su iskeširali novac od ovakvih skupocenih skinova i zaradili ogromne sume.
Mnogima najlepši, pa i meni lično, jeste AWP – Asiimov. Prelep skin, u odnosu na druge skinove nije ni previše skup (25+ evra). Možete se i iskompletirati uzevši sebi i druge skinove iz Asiimov kolekcije, P250, M4A4 i P90.
Sjajni skinovi su takođe Redline, Elite Build, Hyper Beast, Graphite, Electric Hive, Medusa. AWP jednostavno ima previše dobrih skinova, ali naravno, moraćete odvojiti malo više novca ako želite da imate one najlepše.
A neki od jeftinijih jesu Worm God, Phobos, Pit Viper…
Oružje u pravom životu

Accuracy International Arctic Warfare snajper je proizveden od strane britanske kompanije Accuracy Intenational, a proizvodnja je počela 1982. Korišćen je u Iraku, Avganistanu, Siriji i drugim ratovima. Puška je teška oko 6.5 kg i koristi 7.62×51mm NATO municiju, izvedenu verziju .308 Winchester metaka. Najbolju preciznost ima do 800 metara.
Izgled snajpera:
Autor: Stefan Ilić

Izvor: KlanRUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: