Istorija Counter-Strike mapa #2: Inferno

Stigao je utorak, a sa njim i nastavak serijala o legendarnim Counter-Strike mapama. U prvom delu smo pričali o Mirage, a sada prelazimo na mapu koja je dobila status kulta među dugogodišnjim igračima ove video igre – Inferno.

Izvor: Bogdan Ðuriæ KlanRUR

Utorak, 12.12.2017.

23:27

Istorija Counter-Strike mapa #2: Inferno

U uvodnom predstavljanju ne treba puno trošiti reči, svako ko je ikada igrao Counter-Strike, sigurno se bar nekada prošetao po ovoj legendarnoj mapi. U 1.6 verziji je pored Dust 2 verovatno bila najigranija, a nama, zagriženim igračima, duguje nekoliko meseci života i mnogo živaca.

Istorijat

Priča o Infernu započinje davnog 13. marta 2001. godine, te je ova mapa jedna od najstarijih u aktivnoj rotaciji. Preživela je mnoge redizajne i prošla kroz različite verzije igre, i gotovo uvek se izdvajala kao jedna od najpopularnijih mapa. Za legendarni Pakao je zaslužan kreator Kristofer Auti, čovek koji nam je doneo i čuveni Aztec, koji sam lično uvek izbegavao zbog neizbalansiranih strana. Osim toga, ovaj Britanac potpisuje još Airstrip i Vertigo.

Inferno je svoj debi imao u 1.1 verziji, pojavio se i u 1.3, a pravi procvat doživljava u 1.6 verziji u koju je ubačen januara 2003. godine. Pogađate, kompanija Valve je mapu redizajnirala po svom ukusu, baš kao i slučaju Mirage. Svi se dobro sećamo mape iz tog perioda, bila je veoma dobra za kompetitivnu igru, ali ste pre toga protivničkom timu morali da dokažete da postoji i druga mapa osim Dust 2. Mapa je bila slična ovoj današnjoj, a iz one tačke gledišta bila je i prilično dobro urađena, nije bilo previše teksturnih bagova ili prolaska kroz zidove (da Nuke, mislim na tebe) mada je imala neke zidove koji su mogli biti deblji.
Ukupan utisak iz 1.6 perioda je, verujem, svima pozitivan i znam da je mapa jedna od voljenijih u igri, a i nije bilo razloga da bude hejtovana, dok se recimo Nuke-u i Train-u ima šta zameriti. Potom je u Condition Zero mapa prebačena na noćni režim, što nije zaživelo, pa je već u Source sunce opet obasjavalo bananu i ostale delove kultne mape. Source verzija ima dosta sličnosti sa ovom današnjom iz CS:GO, a zanimljivo je da se upravo u CSS prvi put pojavio Boiler Room koji je bio otvoren. Kako je stvarao dosta problema, u GO je pristup sobi onemogućen, a uklonjen je i bojler, koji je vraćen u poslednjem velikom apdejtu.
Poput popularnosti u 1.6, Pakao je brzo našao svoje mesto i pod CS:GO suncem. Mapa je bila igrana podjednako među profesionalcima i onima koji to nisu, a interesantan je podatak da je u prvih šest Major finala Inferno uzeo učešća, sa tim da na ESL One 2015 nije odigrana jer je fnatic završio posao nakon Dust 2 i Cobblestone. Mapa je potom izgubila na popularnosti, pojavio se Overpass, potom i redizajnirani Nuke, koji je upravo i izbacio Inferno iz aktivne rotacije 21. aprila 2016. godine. Nakon šest meseci sređivanja, mapa je izašla u beta verziji i pokupila pozitivne kritike javnosti i profesionalaca.
Redizajnom je mapa postala daleko svetlija, otvorenija, a samim tim mnogo prijatnija za igru. Teksture su promenjene, pa se modeli igrača više ne stapaju sa zidovima. Vidljivost je, dakle, drastično povećana, a osim toga mapa je poprimila potpuno novo okruženje, a od bitnijih izmena je gap kod new boxa na B, kao i graveyard na A sajtu koji je spušteniji, pa je T strani postalo nešto lakše za napad. Jedna od stvari koja se zamerala starom Infernu je težak ritejk sajtova, naročito B. Sa redizajnom nismo dočekali velike pomake na tom planu, mada je A sajt moguće ritejkovati, za razliku od B koji je uglavnom nemoguća misija ukoliko CT strana nema osetnu brojčanu prednost.

Trećeg februara ove godine, Inferno je vraćen u aktivnu rotaciju, zamenivši Dust 2. Na Majoru u Krakovu mapa je odigrana čak 12 puta, pa je u tom parametru delila prvo mesto sa Train. U nokaut fazi tog turnira je banovana samo dva puta, a upravo je Inferno odlučio novog Major šampiona – ekipu Gambit.

Opšti podaci i zanimljivosti

Jedna od najpoznatijih činjenica u vezi sa Infernom je da delovi ove mape (naročito u starijim verzijama) imaju sličnosti sa gradićem San Juan Capistrano u Kaliforniji, konkretno delovi B sajt i CT baze.
Uprkos činjenici da je inspiracija za neke delove pronađena u SAD, sama mapa smeštena je u Italiji. O tome govore table sa nazivima ulica koje iza sebe takođe kriju interesantne priče.

Naime, na midu stoji natpis Corso Inferno, a Inferno je i naziv prvog dela Danteove Božanstvene komedije, dela iz 14. veka. Da kompanija Valve sve radi smisleno pokazuje nam ulična tabla na sekundarnom midu, odnosno onom bližem T bazi na kojoj piše Via Dante što znači Danteova ulica. Na radiju u blizini T baze se mogu čuti delovi upravo Božanstvene komedije. Verovatno poznatija ulična tabla je na banani, gde piše Via Adamo odnosno Adamov put. Tu stoji u čast Adama Friberga koji je poznat kao majstor za napad i odbranu ove pozicije.
Osim tabli, na rampi (ili katakombi kako se često nazivala u 1.6) stoji poster na kome piše Di Mercur sa crtežom građevine, ispod koje se nazire Tuscany. Odmah su se proširile glasine da Valve radi na čuvenoj mapi Tuscan, ali za sada nismo dobili ništa više od glasina. Ipak, Valve ništa ne radi bez razloga, pa (želimo da) verujemo da se na mapi već uveliko radi.

Poslednja promena koje je dodata na Infernu je poster u pitu koji je dobio ruski igrač Dosia. Vodio je njegov Gambit u finalu poslednjeg Majora 9:1, Immortals je preuzeo A sajt a Dosia je rešio da sačuva pušku. Steel i LUCAS su hteli da ostanu u pitu i iz te pozicije sačuvaju oružje, međutim, Rus se dosetio tog mesta i iz bojler sobe bacio HE koji je oduzeo dovoljno HP-a da dva Brazilca poginu posle eksplozije. U publici je nastalo oduševljenje, a nedelju dana nakon toga je Valve uradio poster kao omaž legendarnom X God-u.
U Source i prvoj GO verziji Inferna, u T bazi su postojala četiri zvona koja si ispuštala zvuk kada bi se na njih pucalo. U novoj verziji, prava zvona su zamenjena crtežima na zidu, dok je ostalo samo jedno zvonce. Pored crteža zvona, kredom je nacrtana i tabla za iks-oks. Inferno je poznat po kokoškama koje šetaju po mapi, a od mapa iz aktivne rotacije se još mogu naći na Cobblestone. Od životinja je tu još i pas čije se režanje čuje kada se neko približi apartmanima do samog balkona kod A sajta, kao i konj kod ruins pozicije.

U T kući postoji soba sa odškrinutim vratima, pa se u njoj može videti CRT monitor koji u nekim prilikama pokazuje i 1.1 verziju Counter-Strike, gde se mapa prvi put i pojavila.
Taktički aspekt igre

Većina profesionalnih timova na Infernu gaji veoma pasivan način igre na T strani. Mapa je takva da CT strani daje dosta prostora za različita postavljanja, čak i za agresivnu igru, npr. u apartmanima. Kako terori imaju dosta štekova za overavanje, neophodno je bar neka mesta neutralisati upotrebom granata, pre svega smoke i Molotov.

Mid ne igra tako važnu ulogu kao recimo na Cache i Mirage, jer čak i da terori zauzmu mid sve do kratkog i dugog A, kaunter-teroristi se mogu odbraniti igrajući iz samog sajta, uz pomoć saigrača iz biblioteke ili CT-a. Najvažnija pozicija na mapi je banana koja obema stranama daje veliku prednost ukoliko zauzmu istu.
Ukoliko T strana zavlada bananom, CT strana će morati da pošalje dva igrača na B, a vrlo verovatno da će i treći rotirati preko baze, što terorima daje dosta opcija. Mogu da rotiraju na A sajt, mogu rasporediti snage i držati bananu dok 1-2 igrača proveravaju situaciju na A sajtu ili traže entri fragove. Jedna od najčešćih grešaka je predugo zadržavanje na banani svih 5 igrača bez hrabrosti i organizovanosti za napad. Tada će vrlo verovatno jedan protivnik pušovati mid ili apartmane i sakupiti dovoljno informacija za svoj tim, a vama prići sa leđa, kao što je olof to uradio pre dva dana u ESL finalu.

Dakle, ako ste kao T zauzeli bananu, dovoljno je da koristite dva smoke i jedan Molotov koji možete baciti bez ikakvog suočavanja sa protivnicima. Odseći ćete ruins, CT i new box, pa vaša briga ostaje dark, kutije sa leve strane koje se retko koriste (češće se igraču penju na njih), kao i boost na zid ka CT bazi koji obavezno treba proveriti. Posle postavljanja eksploziva, 1-2 igrača treba da rotiraju ka banani kako bi je čuvali a istovremeno imaju odličan pogled na C4.
Sa druge strane, ukoliko CT strana zagospodari bananom, jedan igrač može (AWP-om) biti kod buradi, i sam čuvati tu poziciju. Ukoliko uoči protivnički tim, može pokušati da napravi frag i brzo povući nazad, te pokušati da uspori stampedo terora, kako bi njegovi saigrači brzo rotirali. Za ovakav plan je samo potrebna disciplina i dobro pozicioniranje da igrač može brzo da povuče u sajt. To njegovom timu ostavlja čak 4 igrača na A sajtu, koji sada mogu igrati agresivnije na midu i sprečiti T stranu da kontroliše bilo šta.

Preuzimanje banane od strane CT-a nije toliko jednostavno, preporučuju se HE granate odmah u startu kao i Incendiary. Ukoliko je moguće što pre zauzeti poziciju buradi, mada će to mesto verovatno biti pod Molotovom. Ipak, ako se brzo izvede, uz dobar spon, ovo je moguće izvesti, a često će se desiti da su 1-2 igrača već zašli u bananu (dok su ostali iza Incendiary), a ranjeni od HE granate biće lak plen za dva CT igrača.
Potezi za pamćenje

Kako smo dva najpoznatija poteza već pomenuli u prvom delu teksta, sada se nećemo vraćati na njih. Zbog svoje duge istorije, u Paklu su se desili mnogobrojni potezi vredni pamćenja. Pored Dosia granate, na Majora u Krakovu videli smo i coldzerin ace AWP-om protiv ekipe BIG koji je bio jedan od najboljih poteza turnira. Ipak, daleko važnije je bilo odigravanje HObbita koji je u finalu u neizvesnoj rundi na 11:8 ubio tri igrača Immortalsa i sačuvao C4, a svom timu praktično doneo titulu šampiona. Od tada, na neprofesionalnim mečevima sa vremena na vreme čujem kako neku ovu poziciju zove HObbit ili HObbit hole. Jedan od najpoznatijih poteza na starom Infernu izveo je Happy, koji je Deaglom napravio ace protiv ekipe TSM za koji su tada igrali dupreeh, Xyp9x, karrigan, cajunb i devve. Na starom Infernu je naročito dominirao kennyS, koji je AWP-om bio nezaustavljiv. U nekoliko navrata je rešavao nemoguće situacije, a posebno se ističe ona protiv NiP, mada je bio odličan i protiv fnatica kao i Luminosity (sadašnji SK). Kako je prošlo tek godinu dana od renoviranja, ova mapa će se još dugo biti aktuelna, a čini se da nikada i neće prestati njena popularnost. Istina, postalo je nešto manje igrana 2015. i 2016. godine, ali je Valve brže-bolje krenuo sa redizajnom, jer je Inferno suviše važan deo Counter-Strike istorije da bi bilo zapostavljen.

AUTOR: Bogdan Đurić

Izvor: KlanRUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: