Esports naišao na nove probleme u svom proboju na Olimpijadu

Najnovija disciplina koja nas sve opčinjava a mogla bi postati Olimpijska, esports, naišao je na novu prepreku u svom proboju na najelitnije globalno, sportsko takmičenje. Iako je lobiranje iza esports disciplina dovoljno jako, a kvaliteti ovih igrača prepoznati, predsednik IOC (međunarodni olimpijski komitet), Tomas Bah je izjavio da najveći problem sada predstavlja količina nasilja u nekim igrama.

Izvor: SYS KLANRUR

Sreda, 30.08.2017.

15:09

Esports naišao na nove probleme u svom proboju na Olimpijadu
Foto: ESL

"Mi želimo da promovišemo svet bez diskriminacije, bez nasilja, i sa mirom među ljudima. Ovo se ne uklapa sa nekim video igrama, koje su često o nasilju, eksplozijama i ubijanju. Tu moramo da povučemo “crtu”. Esports koji odgovara sportovima igranim u stvarnom životu, poput fudbala ili košarke, mogao bi biti razmotren za Olimpijadu, ali one igre koje sadrže neosnovano nasilje i krvoproliće se ne podudaraju sa olimpijskim vrednostima."

Ovo znači da bi veliki broj najpopularnijih esportova poput League of Legends, Dota 2 i CS:GO neće dobiti prostor na Olimpijadi. Iako bi nam bilo drago da vidimo i neke manje zastupljene naslove poput najpopularnijih sportova ili borilačkih veština, veliki gubitak esporta bi bio ako zbog ovih ideoloških razlika neki naslovi ne vide nastup na Olimpijadi. Iako je ovde logika “malih koraka” primenjiva, zbog razmaka između takmičenja dugih 4 godine, kao i razmatranja o esportu na Olimpijskim igrama tek 2024. u Parizu, jednostavno je nerealno očekivati da će jedna te ista igra biti jednako popularna od takmičenja do takmičenja, tj od Olimpijade do Olimpijade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: