Esports B92.net

Istorijski trenutak esporta - Serral je StarCraft 2 prvak sveta!

Kakvo novembarsko veče nas je dočekalo drugog dana BlizzCona, istorijski trenutak koji je uživo pratilo preko 150 000 strastvenih fanova na Twitchu, i koji će ostati upamćen u analima esporta. Po prvi put u 20 godina istorije StarCrafta, Južna Koreja više nije dominantna sila.

nikola savić klan rur
Podeli

Ove godine tu dominaciju preuzela je Finska, odnosno fenomenalni mladi Zerg igrač Serral, koji je oduševio svet svojim igrama u toku godine, osvojivši sve moguće velike turnire tokom 2018, što je zatim i krunisao onom najvažnijom titulom u karijeri svakog profesionalnog esportiste, titulom prvaka sveta.

Tako je, dobro ste pročitali, 2018. godina ulazi u istoriju kao godina kada je po prvi put trofej namenjen StarCraft 2 prvaku sveta podigao neko ko nije Korejac. Serral je najpre u četvrtfinalu izbacio Darka, koji je ranije pre toga pričao kako mu je Serral najlakši protivnik, a zatim je u polufinalu pao i dosadašnji prvak sveta, Rogue.

Na kraju, u finalu ga je čekao sjajni Stats. Ali jednostavno Serral je bio neumoljiv, njegova igra je bila vanzemaljska, podignuta na potpuno viši nivo od svega što smo do sada videli, njegovi refleksi, apsolutni fokus i neverovatna svesnost u svakom trenutku šta se dešava na mapi, su se činile kao da dolaze od nekoga ko nije čovek, već natčovek. U svakom segmentu igre je izgledao fenomenalno, sjajna otvaranja, vrhunski macro u kasnijim delovima partije, besprekorni multitasking i hirurški precizan micro.

Na kraju, pobeda od 4-2 i san koga će mladi Serral, sigurni smo, postati svestan tek kada večeras krenu da se sležu misli. Ono što ovog sjajnog mladog Finca krasi možda i više od njegovih vanserijskih sposobnosti i talenta, jeste njegova izuzetno prijatna i skromna ličnost, mentalitet osobe koja je na zemlji i i koja ceni ono što ima, i što je i pokazao u pobedničkom govoru, kada se pre svega zahvalio svima koji su mu pomogli da dođe do ovog cilja.

Serral je uz titulu šampiona sveta osvojio i 250 000 dolara, što ga stavlja na 550 000 dolara zarade u dosadašnjoj karijeri samo od turnira.

Priča kao iz snova, i sve što se dešavalo ove godine sa StarCraft 2, zaključno sa ovim finalnom, nas ostavlja sigurnim da ćemo i naredne godine uživati u vrhunskom StarCraft 2, a vi ako ste koji slučajem propustili ovo istorijsko finale, preporučujemo vam da ga obavezno pogledate ispod:

Starcraft 2

StarCraft 2: Legendarni TaeJa se vraća u Team Liquid!

Nakon više od dve godine kada je napustio StarCraft 2 scenu zbog služenja obaveznog vojnog roka u Južnoj Koreji, jedan od najvećih “gosua” koji je ikada nosio dres Team Liquida, Jun “TaeJa” Jang Seo se vraća tamo gde je napravio svoje najveće uspehe i ponovo oblači dres ovog prestižnog esport tima.

Starcraft 2 utorak 25.09. 14:01 Komentara: 0

Kreće WCS Montreal, izašle su grupe!

Poslednji premijerni WCS događaj pre BlizzCon kreće ovog vikenda. Odigrava se u okviru DreamHack festivala u kanadskom Montrealu, i mnogima je poslednja prilika da pokušaju da se domognu dragocenih WCS poena koji ih vode na BlizzCon StarCraft 2 svetsko prvenstvo.

Starcraft 2 subota 8.09. 18:59 Komentara: 1