Overwatch: Doomfist prvi utisci

Doomfist je prošle nedelje konačno stigao na Overwatch PTR i tokom vikenda smo imali prilike da ga isprobamo i sa vama podelimo rane utiske o verovatno najiščekivanijem heroju do sada!

Izvor: miljan truc klan rur

Ponedeljak, 10.07.2017.

18:10

Overwatch: Doomfist prvi utisci

Pre svega, treba napomenuti da se radi o PTR (Public Test Realm) testranju koje je izuzetno podložno bagovima (kao što ćemo videti u nastavku teksta), a i pored toga je ponekad teško efikasno testirati zbog manjka igrača ili pak njihove motivacije.

Doomfist je svrstan u Offense kategoriju i predstavlja drugog takvog heroja dodatog od kako je igra izašla (prva je bila Sombra). Trenutno ima 250 HPa (kao Reaper i Mei), koje može dodatno povećati pomoću svog pasiva „The Best Defense...“ koji generiše privremeni štit do ukupno 400 HPa dok god nanosi štetu protivnicima. Glavni udarac je njegov alt-fire, „Rocket Punch“ koji se puni držanjem dugmeta i na taj način povećava štetu i daljinu na koju se Doomfist ispali. Pogođeni protivnik biva odbačen u nazad i na kratko stunovan, a ako pogodi zid, trpi dodatnu štetu. Na ovaj način, Doomfist može vrlo lako da one-shotuje većinu likova u igri na svake 4 sekunde. Levi klik mu je rezervisan za pucanje iz zglavaka pesnice. Ovi hici imaju kratak domet (vrlo slično Thorbjornovom alt-fireu) i svega ih je četiri. Shift je „Rising Upercut“ i kao što mu ime kaže, može da udari i odbaci protivnike, na kratko ih ošamućujući (kraće od sekunde). Ujedno i Doomfist skače u vazduh, što ima direktnu vezu sa sledećim udarcem - „Seismic Slam“, udarac koji je na E i koji daje da Doomfist iz vazduha (ili sa višeg položaja) skoči na zemlju i neprijatelje u malom luku ošteti i privuče. Na kraju dolazimo i do njegovog ultija, koji se zove „Meteor Strike“. Doomfist skače u vazduh i ispod sebe stvara krug koji se polako puni – to predstavlja vreme koje igrač ima da odabere gde će pasti. Taj krug se može pomerati prilično daleko, a kada padne Doomfist nanosi štetu i stun-uje protivnike.
Samo čitajući njegove abilityje postaje jasno da Doomfist u velikoj meri zavisi od uspešnog izvođenja kombo udaraca i preplitanja svega što može da izvede. Trenutno su mu cooldowni prilično kratki i to mu ostavlja svega po par sekundi vremena za pucanje ili relokaciju. U tom smislu se i igra jako slično kao veći i teži Genji, a deluje da će zahtevati i podjednaku mehaničku sposobnost igrača za uspešno igranje. Samo gde je Genji precizan ubica koji se često bori „udri-i-beži“ taktikom, Doomfist je borac koji voli da je u sred velike tuče gde mu se lako podiže štit i da je u centru melea gde su mu protivnici uvek na dohvat pesnice. Kombo koji se već izkristalisao je udarac Rocket Punchom da eliminiše jednu metu, propraćen kombinovanjem Rising Upercuta i Seismic Slama, za kojima sledi još jedan Rocket Punch da dovrši još jednu ili čak dve mete. Naravno, ovo je daleko od jedine kombinacije, ali nam daje uvid u potencijal koji ovaj lik ima u pravim rukama.

Kao velika meta, izolovan Doomfist je lak plen za prave countere, a takvih ima dosta. Očigledni su Hanzo sa Scatterom, Widowmaker sa direktnim pogocima u glavu ili duplim body-tapom, i Pharah kojoj skoro i da ne može da priđe dok je u vazduhu. Zanimljivo je da ništa od Doomfistovih udaraca ne radi na Bastiona u sentry-modu, osim nanošenja štete naravno. Sa druge strane, Bastionu je više nego lako da proseče kroz njegov HP za to vreme. Zanimljivi dueli su Sombra vs Doomfist i Reaper vs Doomfist. Dobra Sombra može da postigne Hack na Doomfista i na taj način potpuno ugasi kombo potencijal ovog lika, dok Reaper koji uspešno baituje promašaj Rocket Puncha ima automatsku prednost da ubije protivnika u naredne 4 sekunde. Tu treba dodati i McCree-a, jer njegov Flashbang predstavlja veliku opasnost za svakog lika koji bi prišao blizu, a Doomfist to i mora da uradi. Zanimljivo će biti videti kako se prethodni novajlija, Orisa nosi sa Doomfistom, jer je ona po priči u svetu Overwatcha i napravljena kao njegov counter. Potencijal svakako postoji pomoću njenih abilityja Fortify za preživljavanje i presecanje komboa i Halt! koji može da spase saigrače od sigurne smrti. I za kraj, kao verovatno najsnažniji protivnik Doomfista, tu je Roadhog. Novi Hog sa povećanim šaržerom i brzinom pucanja predstavlja nepremostivu prepreku novom liku. Na to dodajmo i njegovu sposobnost da se sam leči i imamo anti-Doomfist mašinu. Hogov ult je tu samo šlag na tortu.
Kao što vidimo, Doomfist je snažan, ali ima i puno kontra pikova koji mogu da ga izkontrolišu ako se osili. Od njega će strahovati glavni likovi trenutno popularne „dive“ mete, Tracer i Genji, koji ionako moraju da se bore iz relativne blizine. Još jedan član standardnih „dive“ postavki, Soldier 76, je takođe lak plen Nigerijcu. A koliko je kontra toj meti, toliko se u nju može i uklopiti, zahvaljujući svojoj mobilnosti i tendenciji da favorizuje munjevit ulazak u borbu. Samo, za razliku od većine drugih takvih likova, Doomfist jako dobro podnosi prolongirane borbe. Ne samo to, uz pravu podršku, on u njima može potpuno da dominira.

Kao što je često slučaj sa likovima na PTR serveru, i Doomfist je došao sa mnoštvom bagova. I ne samo to, on je prema Blizzardovoj statistici najbagovitiji heroj do sada, što i ne čudi kada se uzme u obzir da on funkcioniše potpuno drugačije od svih pređašnjih heroja. Tako su česti slučajevi da njegov ult dovede do zanimljivih posledica kao što je propadanje kroz mapu ili kačenje za plafon mape. Pored toga, njegov skok ponekad može da ga „preveze“ i horizontalno preko velikih daljina na mapi. Njegov štit ponekad ne registruje maksimum od 150 dodatnih HPa, već ih nekad i prelazi, pogotovo nakon ulta. Zatim, Rocket Punch često ima neočekivane rezultate sa nekim od zidova, što ponekad rezultira time da se naneta šteta ne registruje. Tu su i mnogi bagovi kod interakcija Doomfistovih abilityja sa abilityjima drugih heroja, na primer Junkratovom zamkom, Symmetrinim portalom, itd.
To nam sve govori da Doomfist verovatno neće izaći sa testiranja previše uskoro, jer treba očekivati da će Blizzard hteti da ispegla sve te bagove, a zatim nas svakako čeka i dodatno balansiranje lika. Rocket Punch je već imao blagi nerf kada je maksimalna daljina napunjenog udarca smanjena sa 20m na 30m. A možemo očekivati da upravo Rocket Punch bude dodatno korigovan, jer smo nedavno imali nerf Raodhogovog hook-comboa koji je bio u stanju da one-shotuje protivnike na svakih 8 sekundi i koji je Blizzard okarakterisao kao „nezabavan“, da bismo sada imali sličnu situaciju sa Doomfistom, ali na svake 4 sekunde.

Uz sve rečeno, možemo još da zaključimo da je i pored svega Doomfist izuzetno zabavan lik za igru; on je heroj sa ogromnim potencijalom koji nagrađuje metodičan pristup borbama, praćen izuzetnim mehaničkim kombinovanjem. Poput Tracer i Genjia, zahteva sjajno poznavanje geometrije mapa jer je u stanju da ih upotrebi u svoju korist. Ostaje još da vidimo šta će se sve promeniti tokom testiranja, ali ono što je gotovo sigurno je da će Doomfist biti u stanju da poljulja trenutni raspored snaga među herojima i kompozicijama timova.

Autor: Miljan Truc

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: