Pregled: SteelSeries Apex 7

Steelseries je krenuo u obnavljanje svoje game proizvoda i do nas je što se tastatura tiče prvo stigao što bi se reklo rečnikom mobilnih telefona – flagship model. Apex 7 je relativno klasična tastatura ali na kojoj je sve pojačano do maksimuma jer ona treba da izazove divljenje i zavist kod drugih.

eSports

Izvor: Klanrur.rs, Miloš Hetleroviæ

Utorak, 03.12.2019.

10:42

Pregled: SteelSeries Apex 7
Foto: Klanrur.rs

Steelseries se potrudio da njihov top model tako deluje od momenta kada vidite kutiju pa sve dok ne uzmete tastaturu u ruke. I definitivno kad je prvi put dodirnete osećaj je super premium – metal sa gornje strane je zaista vrhunskog kvaliteta i izgleda, sve deluje relativno lagano a opet nekako vrlo čvrsto i pouzdano. SteelSeries tvrdi da je materijal od koga je izrađena gornja ploča legura aluminijuma koja se koristi za izradu aviona, ne možemo to baš da proverimo ali deluje zaista izuzetno čvrsto. Konačno kad se priključi na računar RGB osvetljenje je zaista najbolje i najlepše koje sam video do sada, prosto nije uporedivo sa ni sa jednim drugim modelom u jačini i u načinu na koji se boje reflektuju o metalnu površinu. Premium osećaju jako doprinosi i odmor za dlanove koji se dobija u paketu a koji je izrađen od najfinijeg gumiranog materijala i na tastaturu se „povezuje“ putem magneta. Jedino što mi nije sigurno jeste koliko je ovaj materijal trajan, to je i ranije bila boljka kod nekih SteelSeries modela, ali je na dodir zaista osećaj fantastičan. Nema mnogo drugih detalja u smislu media tastera i slično, ali je tu volume točkić koji je jako dobro izveden. Sa druge strane je USB port na koga možete prikačiti miša ili drugu periferiju a posebno mi se svidelo što je on dodatno osvetljen jer em što lepo izgleda em je vrlo funkcionalno kada u mraku pokušavate da ubodete miša ili flash disk. Konačno pored njega ide USB kabl, koji možete i rutirati kroz interne kanalice, ali ono što je vrlo interesantno jeste da je kabl izuzetno debeo. Bez preterivanja mene je na prvi mah podsetio na strujni kabl od bojlera ili tako nekog jačeg uređaja. Na kraju ima jednu pravu račvu gde se deli na dva USB konektora koja je takođe vrlo čvrsta. Sve ovo treba imati u vidu ukoliko poželite da tastaturu nosite negde jer svakako ne olakšava stvari ali za pohvalu je inkorporirana čičak traka kojom možete bar malo obuzdati kabl.
Foto: Klanrur.rs Napomena je da se na slikama nalaze i QCK Prism XL podloga i Rival 650 Wireless miš koji nisu deo paketa sa tastaturom ali æete i o njima moæi uskoro da èitate na ovom mestu.
Odmah do volume točkića se nalazi i jedna od glavnih novina ovog modela – OLED ekran na kome možete prikazivati šta god hoćete. Čak je preko softvera i uvezan za nekim aplikacijama kao što je CS:GO ili Spotify pa vam se može prikazivati koliko ste protivnika pobili u rundi ili naziv pesme koja trenutno ide. Mogu tu stizati i notifikacije sa Discorda ili drugih chat programa što možda nije toliko loše ako Nažalost ono što je slučaj i sa drugim komponentama koje prate ovaj trend više ekrana, od miševa preko high-end gaming laptopova, jeste da drugi ekran najčešće ne služi ničemu. Prosto vas tera da skidate pogled sa glavnog ekrana, a pogotovu kada se igrate to je mesto na kome bi trebalo vaš pogled da bude fiksiran. Pogotovu što je na Apex 7 ekran pomeren skroz u stranu pa je uopšte pitanje i da li možete iz standardnog zavaljenog položaja da pročitate šta na njemu piše. Ali šta da radimo, proizvođači očigledno misle da su ovakve novotarije kul.
Foto: Klanrur.rs
Steelseries za ovu tastaturu koristi sopstvene swičeve, a mi smo probali model sa standardnim crvenim (linearnim), a moguće je poručiti i sa braon (taktilnim) i plavim (clicky), zavisno od preferencija. Ovi tasteri imaju hod do tačke aktuacije (pritiska) od 2.0mm i deklarisani su na 50 miliona klikova što je u rangu sa ostalim proizvođačima mehaničkih tastera. Suštinski tasteri su za nijansu da kažem neutralniji od Cherry MX red pa onaj ko je baš navikao na Cherry treba da razmisli da li može da se privikne na promenu, naravno verovatno je slično tačno i za druga dva tipa, ali svakako je dobro proveriti pre kupovine. S druge strane neko ko je relativno nov u svetu mehaničkih tastatura će se sigurno brzo navići i na tastere koji se nalaze na Apex 7.
Foto: Klanrur.rs
SteelSeries Apex 7 nesumljivo predstavlja najbolje što kompanija može trenutno da ponudi i zasigurno je da ovakav kvalitet predstavlja vrhunsko dostignuće u domenu gaming periferija. Ono što je problem jeste što u ovom rangu i po ovoj ceni korisnici umeju da budu jako izbirljivi – nekome je možda prioritet da ima baš Cherry MX tastere a neko je baš vezan za neki drugi brend. Samim tim sigurno je da je Apex 7 odličan proizvod ali još ostaje da se vidi kako će se pokazati na tržištu.
Foto: Klanrur.rs
...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: