Esports B92.net

Maloletnici u Kini će od danas moći da igraju igre samo 3 sata nedeljno

Kineska vlada je danas ograničila vreme koje gejmeri mlađi od 18 godina mogu da provedu ispred računara. Naime, maloletnicima je od sada dozvoljeno da igraju video igre samo tri sata nedeljno.

Božidar Radovanović RUR
Podeli

U modernom vremenu, video igre su sastavni deo života mnoge dece i tinejdžera, a neki na kompjuteru provode čak više od pet sati dnevno.

Sa ciljem da očuvaju fizičko i mentalno zdravlje mladih, i spreče razvoj potencijalno ozbiljne zavisnosti, Kina je preduzela stroge mere. Maloletnici će od danas moći da igraju igre svega tri sata nedeljno, po jedan sat petkom, subotom, nedeljom i tokom praznika, i to samo između 20:00 i 21:00 čas. Svi igrači će biti strogo kontrolisani, i moći će da se loguju u svoju omiljenu igru samo putem verifikovanog naloga.

Kina je maloletnike ranije ograničavala na sat i po gejminga dnevno, što novi zakon čini zaista drastičnom promenom. S druge strane, Južna Koreja je pre neki dan oborila zakon koji reguliše ”gejming do kasno”, tako da je Kina trenutno jedina zemlja sa vladom koja kontroliše ”gejming sate”.

U Kini danas igre igra oko 110 miliona maloletnika, od čega 2,6% čine deca mlađa od 16 godina. Mere će nastaviti da se pooštravaju, i to sve u službi sprečavanja zavisnosti kod mladih.

Da li je ovo zaista adekvatno rešenje?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.