Esports B92.net

Dota Underlrods – Upoznavanje sa igrom

Svi sada već znamo da je u trendu izbacivati nove AutoChess igre. Valve je Open Beta verziju svoje otvorio za sve korisnike 20. juna, pa nakon što smo isprobali igru, odlučili smo da podelimo sa vama neka početna uputstva kako bi lakše shvatili igru. Gotova verzija igre bi trebala da bude spremna u avustu 2019. godine.

Predrag Ciganović RUR
Podeli

Izvor: RUR Esports

Kada otvorite igru, na početnom ekranu sačekaće vas veliko PLAY dugme. Na tom dugmetu možete pronaći tri opcije: Multiplayer, Solo/Bot, Tutorial. Tutorial verzija je stigla sa Open Betom. Svaki mod je potpuno jasan po svom imenu. Za svakoga ko nije isprobao postojeći Mod u Doti 2, savetujemo da isproba tutorijal, ili nek jednostavno pročita naš tekst.

Meč počinjete sa 7 drugih igrača/botova i svaki meč počinjete sa 100 životnih poena.

Kada startujete meč, odmah će vam se pojaviti opcija da izaberete jednu od pet figurica(heroja). Svih 5 početnih figurica pripada Tier 1 listi heroja, koji koštaju 1 zlatnik. Meč započinjete sa jednim zaltnikom. Trenutno postoji 5 Tierova heroja. Tier 1 heroji su najslabiji, što očigledno čini Tier 5 heroje najjačim. Takođe, kao što je vrednost početnih heroja 1 zlatnik, sa svakim tierom raste za po još jedan zlatnik. Imaćete dvadesetak sekundi da izaberete startnu figuru i da je postaivete na tablu, koja je identična šahovskoj, stoga je i dobilo ime AutoChess.

U prvoj rundi vaš heroj će se boriti protiv dva kripa, koji će vam dati mogućnost da izabere jedan od 3 itema. Kako odmiče partija, itemi će postojati sve jači (svaki heroj može da nosi isključivo po jedan item). Nakon toga kreće runda 2 u kojoj vam se ponovo otvara opcija da kupite figurice. Ovog puta dobićete 2 golda, pa je na vama kako ćete da ih potrošite. Prve 3 runde, kao i svaka peta od 10. runde, biće protiv različitih kripova, čiji je cilj da vam da daju iteme. Sve ostale runde biće proitv drugih igrača.

Osim figurica na polju, postoji i klupa za rezerve, na koju možete postaviti maksimum 8 figurica. Samim tim, jako je bitno da napravite dobar plan, da se ne bi desilo da ostanete bez mesta, a dešavaće se. Svakog heroja, koji mislite da je višak, uvek možete na brzinu prodati i to po istoj ceni.

Kako se levelujete, tako ćete moći da stavljate više figurica na vašu tablu. Maksimalan nivo je 10, što znači da možete da postavite 10 figurica. Skoro svaki heroj poseduje 2 od moguće 23 Alijanse, osim par izuzetaka koji poseduju 3. Postavljanjem više figurca sa istom Alijansom na tablu, dobijaćete dodatna poboljšanja, koja su ključna za vašu pobedu.

Ukoliko je heroj veći Tier, ne mora da znači da je istovremeno i bolja opcija. Kupovinem 3 identične figurice, ista će se poboljšati na drugi nivo, što će je učiniti duplo jačom. Tier 1 figura sa dve zvezide(drugi nivo) je bolja od svake Tier 2 figurica sa jednom zvezdicom. Takođe, ukoliko vam je određena figurica potrebna da bi aktivirali bonus alijanse, neretko se isplati ubaciti je umesto neke jače. Sa 3 level 2 figurice, ista će automatski dobiti i treću zvezdicu, što je najveći nivo koji jedna figurica može da dobije.

Kvalitetno upravljanje novcem je jedna od glavnih stavki ove igre. Neračunajući početne 3 runde, svaka sledeća će vam doneti sigurnih 5 zlatnika. Ukoliko ste savladali pobednika dobićete +1! Ukoliko vežete nekoliko pobeda/poraza dobijaćete dodatne bonuse. Takođe, veoma je bitno da naučite kako radi Interest, tzv. kamata. Ukoliko imate između 10-19 zlatnika, dobijaćete jedan dodatni. Ukoliko imate 20-29, dobijaćete 2 dodatna, a ako imate preko 50, dobijaćete 5, što je maksimalni dobitak. Samim tim, želja vam je da držite novac preko cifre od 50, što duže možete, zbog većeg bonusa.

U šopu pored opcije da kupite 5 heroja nalaze se još dve dodatne opcije. Jedna je da rerolujete(zamenite) tih 5 heroja i da dobijete 5 potpuno novih. Ova opcija košta vas 2 zlatnika i nije preporučljiva da se koristi na početku partije. Druga opcija daje vam 4 experience poena po ceni od 5 zlatnika. Ovo je veoma važna opcija, pošto vam expereince daje nivoe, koji vam povećavaju maksimalan broj figurica. Što ste veći nivo, više expereince-a vam je potrebno.

Kako rade životni poeni? Vaše poene možete gubiti isključivo kada se borite sa drugim igračima. Ko izgubi borbu, gubi broj jednak vrednosti zvezdica preživelih protivničkih figurica. Ko dođe do 0 – isapada!

Sa leve strane nalazi se 8 takmičara poređanih po broju životnih poena. Na vrhu se nalazi igrač sa najviše. Klikom na ime jednog od igrača, igra će vas premestiti na protivnčki tablu, gde možete videti kako izgledaju njegove figurice i da utvrdite taktike, kako ćete se boriti protiv njih.

Sa desne strane nalaze se 3 opcije. Na prvoj možete da vidite sve aktivne Alijanse, kao i njihovu progresiju. Ispod toga možete pronaći tab, na kojem možete da vidite koji heroj nanosi najveću štetu, koji heroj je primio najveću štetu itd. Poslednja opcija je vaš kovčeg, gde možete videti sve vaše iteme.

U ovom tekstu smo prošli sve osnovne funkcije igre, pa se nadamo da će vam sada biti lakše da shvatite kako funkcioniše ova igra. Srećno u Areni, pa se možda uskoro budemo i videli na prvom Underlords turniru u Srbiji.

Ostalo

Vlada ”Coldheart” Stanković je pobedio na drugim IRL Tekken kvalifikacijama

Danas u Domu Omladine odigrane se druge IRL Tekken kvalifikacije, na kojima je ponovo slavio najbolji Tekken igrač u Srbiji, Vlada ”Coldheart” Stanković. On je sada gotovo osigurao prvo mesto na ukupnoj tabeli i mesto koje će mu osigurati plasman u Južnu Koreju, gde će na kraju godine predstavljati Republiku Srbiju. U oktobru odigraće se još jedne kvalifikacije, nakon kojih ćemo i znati konačnu tabelu.

Ostalo nedelja 7.07. 12:13 Komentara: 1

Dota Underlords vs Artifact – Da li je Valve naučio na svojim greškama?

Sada kada je prošlo neko vreme od izlaska obe igre, možemo da sumiramo i više nego očigledne greške koje je napravio Valve. Dobili smo jednu veoma interesantnu situacijU, gde imamo istog izdavača i dva poptuno drugačija rezultata. Zašto jednoj igri ide toliko bolje od druge i kakve je to greške Valve napravio? Da li je sam gejmplej izneverio Artifact, ili pak sistem oko kojeg je izgrađen?

Ostalo četvrtak 4.07. 19:51 Komentara: 5

Da li znate ko su najmlađi profesionalci i koliko zarađuju?

Za razliku od tradicionalnog sporta u esportu još uvek nismo otkrili u kojim godinama igrači ostvare svoj vrhunac, niti kada su spremni za penziju. Ipak, neretko se pojave klinci ne startiji od 15,16 godina, koji imaju već tada talenta da se takmiče sa onim najboljim. Pravi primer je bio Pakistanac Sumail, koji je 2015. godine sa ekipom Evil Geniuses osvojio najprestižnije Dota 2 takmičenje, The International. On je tada imao samo 16 godine i već tada je bio na vrhuncu svoje igre, osvojivši preko $1 milion dolara od pomenutog turnira. Iako je on i dalje veoma mlad, sa svojih 20 godina, više ipak ne spada u tu kategoriju najmlađih zvezda. Sada su se pojavili neki novi klinci, rođeni u novom milenijumu!

Ostalo sreda 26.06. 18:58 Komentara: 9

Drodo Studio najavio Auto Chess turnir sa nagradnim fondom od $1 milion

Borba za najbolji Auto Chess naslov je tek počela, a Drodo Studio je upravo napravio veliki potez. Kineski developeri koji su i originalni kreatori moda u Doti, najavili su pre nedelju dana da će napraviti i PC verziju svoje igre, koja će biti Epic Games ekskluziva. Samo par dana nakon toga, na svom tviter nalogu okačili su još jednu veliku vest, u kojoj najavljuju prvi Auto Chess turnir i to sa milionskim nagradnim fondom. Verujemo da će do tada biti i manjih turnira, ali ovo je samo prvi znak koliko su ove kompanije ozbiljno shvatile ove projekte. Poznavajući Valve i Riot, verujemo da uskoro možemo očekivati i njihov odgovor.

Ostalo petak 21.06. 18:03 Komentara: 6

Počele prijave za druge SESA Tekken 7 kvalifikacije

Ukoliko igrate Tekken, a pritom se zainteresovani da se takmičite na malo višem nivou, Serbian e-Sports Association (SESA) organizuje druge kvalifikacije, nakon kojih će igrači biti rangirani po bodovima, koje su osvojili tokom kvalifikacija. Takmičar sa najvećim brojem poena predstavljaće Republiku Srbiju na IeSF Svetskom Prvenstvu, koje će se održati krajem godinu u Seulu. U slučaju da dva igrača imaju isti broj bodova, gleda se međusobni skor, a ako prvoplasirani ne može da putuje na svetsko prvenstvo, priliku dobija drugoplasirani i tako dalje.

Ostalo sreda 19.06. 16:20 Komentara: 1

World of Warcraft Classic – šta nas čeka

Bliži se Avgust, a sa njim i release date za klasičnu verziju WoW-a. Ako proteklih godinu dana niste proveli na dnu Đerdapskog jezera, onda ste svakako čuli za ovo. Elem, ovde ćemo pokušati da uspostavimo timeline događaja i eventualno odgovorimo na neka pitanja koja muče WoW zajednicu još od zvanične najave WoW Classic-a na prošlom Blizzconu.

Ostalo utorak 18.06. 13:37 Komentara: 15

Međunarodni olimpijski komitet razmatra da uvede esport na Olimpijadu

Kako javljaju razni izvori, Intel trenutno razgovara sa MOKom oko dogovora da esport bude deo Olimpijade, nakon što je Međunarodni olimpijski komitet izrazio svoju želju da uvede isti među olimpijske sportove. Saznajemo da je Intel zvanično započeo razgovore, ali ništa još uvek nije gotovo. Predsednik komiteta Tomas Bah je izjavio da neće dozvoliti ni jednu video igru na Olimpijadu, koja u sebi poseduje nasilje. Iako ovi razgovori očigledno još uvek nisu blizu bilo kakvog zaključka, ovo je veliki korak napred za sve one, koji se bore da esport bude priznat kao tradcijilan sport.

Ostalo četvrtak 13.06. 17:00 Komentara: 18

Prijaviti se za ESPORTS MOBILE LEAGUE – najveće Clash Royal i Brawl Stars takmičenje na Balkanu

Ukoliko želite da se oprobate protiv najboljih Clas Royale i Brawl Stars igrača, Esports Mobile League je ono što bi trebalo da vas zanima. Upravo je najavljena nova sezona Clash Royal lige, sada pod nazivom Esports Mobile League (EML). Nova sezona je nastavak prethodne lige, Royale Balkan lige, jedinstvene i jedine na ovim prostorima, koja se održala krajem prošle godine.

Ostalo utorak 11.06. 16:55 Komentara: 0

Na Twitch sekciji Artifacta strimuju se filmovi i pornografija

Svi svi već upoznati sa tragičnom pričom najnovije Valve ekskluzive, koja vremenom postaje sve tužnija. Iako su se developeri Artifacta oglasili da su tu na duže staze i da će se potruditi da poprave igru, trenutno stanje igra je komično, ako uračunamo da ta ista sekcija nikada nije bila ovoliko aktivna.

Ostalo subota 1.06. 23:50 Komentara: 2
strana 1 od 2 idi na stranu