Esports B92.net

Od sledeće godine u Južnoj Koreji zbog “bustovanja” 2 godine u zatvor

Da je Južna Koreja godinama ispred svih kada je zakonska regulacija esporta, i uopšte gejminga u pitanju, to nije nikakva tajna.

nikola savić klan rur
Podeli

Proteklih godina smo videli mnoge zakone u Južnoj Koreji koji su pomogli regulaciju brojnih problematičnih oblasti u esportu, ali će od naredne još jedna doći na red. Naime, po novom zakonu, od 2019. godine će svako ko se bavi “bustovanjem” naloga imati pred sobom pretnju od potencijalnog dvogodišnjeg ležanja u zatvoru.

Ukoliko niste upoznati sa terminom “bustovanje”, u pitanju je igranje na tuđem nalogu u nekoj video-igri, ili plaćeno ili prosto da učinite nekom, kako bi mu kao bolji igrač pomogli da podigne svoj rang/mmr u toj igri.

Ovo je veoma prisutan i ozbiljan problem u mnogim multiplejer gejming zajednicama, a mnogi bogme i zarađuju sasvim fine pare i lepo žive radeći samo bustovanje naloga drugim ljudima.

Južna Koreja je rešila ozbiljnim merama ovome da stane na put. Danas je u parlamentu Južne Koreje prošao zakon koji bustovanje svrstava u pravno regulisani zločin, i ovaj zakon stupa na snagu za šest meseci. Potencijalne kazne za bustere su do dve godine zatvora i do 20 miliona vona novčane kazne, što je oko 18 000 dolara.

Kako ova stvar do sada nije bila regulisana zakonski, developeri video-igara nisu imali pravne poluge da se ovome suprotstave, osim banovanja bustovanih naloga, pa tako na internetu vidimo i takve stvari kao što su legalno registrovane busting firme koje prodaju svoje usluge bez ikakvog straha, i nakon ovog zakona to više neće biti mogće.

Svaka čast za Južnu Koreju, koja je, podsećamo, još decembra 2016. godine donela zakon protiv varalica u video-igrama.

Ostalo

Hearthstone: Stiže veliki set nerfova, ranije nego što smo očekivali!

Kako je već skoro dve ekspanzije Hearthstone meta poprilično ustajala, a sve zbog moći nekih starijih špilova koji već praktično godinu dana dominiraju metom, čini nam se da je vreme došlo za neke ozbiljne balans promene, ali ih nismo očekivali ovako rano, sveg par nedelja nakon ekspanzije, što je, što se nas tiče, svakako za pohvalu.

Ostalo četvrtak 20.12. 14:37 Komentara: 10

Predstavljena evropska ženska esport liga

Iako nežniji pol odavno nije stran esportu i redovno viđamo devojke da se takmiče i na najvišim nivoima, to i dalje ipak nije na dovoljno visokom nivou, posebno kada imamo u vidu koliki broj gejmerki zapravo postoji.

Ostalo ponedeljak 19.11. 16:33 Komentara: 7

FIFA19 - Liga šampiona je stigla

Najveći dodatak u ovogodišnjoj verziji FIFA19 video igre je licenca za Ligu Šampiona. Ovo će biti jasno i onima koji nisu znali za veliki transfer ove licence sa PES na FIFA, jer je prosto nemoguće izbeći bombardovanje ovim podatkom čim prvi put uključite igru.

Ostalo ponedeljak 15.10. 14:37 Komentara: 20
strana 1 od 3 idi na stranu