Esports B92.net

Merkel-Šluc dogovor: Priznaćemo esport kao sport

Prošlo je više od 3 meseca kako su u Nemačkoj održani savezni izbori, a vlada u zemlji još uvek nije formirana, i pregovori su, prema rečima same Angele Merkel, veoma teški i ne nazire im se kraj.

nikola savić klan rur
Podeli
Foto: Esports Observer
Foto: Esports Observer

Ipak, izgleda da je po pitanju jedne stavke, one koje svet esporta najviše interesuje, postignut dogovor.

Naime, načelno je dogovoreno u koaliciji da će se raditi na tome da se esport zakonom prizna i zaštiti kao sport, i da se shodno tome teži ka olimpijskoj perspektivi esportova.

Doroti Bar, predstavnica stranke Hrišćansko-socijalne unije Bavarske, koja je deo koalicije Angele Merkel, je izjavila da “Želimo da damo esportu veći publicitet koji zaslužuje. Kompetitivni gejming treba da bude priznat i regulisan zakonskim merama kao sport i da teži ka olimpijskom priznanju”. Interesantno da ovo dolazi iz stranke koja važi za desničarsko-konzervativnu, sa prisnim vezama sa Rimokatoličkom crkvom.

Priznavanje esporta kao sporta na državnom nivou omogućilo bi mnogo laške funkcionisanje esport organizacija, smanjivanje troškova i mogućnost konkurisanja za neke fondove koji su im trenutno nedostupni, ali isto tako i zaštitilo profesionalne esportiste čiji su statusi još uvek neregulisani i često predmet zloupotrebe i lošeg menadžmenta.

Esport je već zakonski priznat kao sport u mnogim državama sveta, poput Rusije, Južne Koreje, Finske i Francuske, a u toku su procesi ove regulacije i u mnogim drugim zemljlama sveta.

Esport je prošle godine imao publiku od skoro 260 miliona ljudi i vrednost od preko 1,5 milijardi dolara.

Izvor: Klan RUR

Ostalo