Esports B92.net

Merkel-Šluc dogovor: Priznaćemo esport kao sport

Prošlo je više od 3 meseca kako su u Nemačkoj održani savezni izbori, a vlada u zemlji još uvek nije formirana, i pregovori su, prema rečima same Angele Merkel, veoma teški i ne nazire im se kraj.

nikola savić klan rur
Podeli
Foto: Esports Observer
Foto: Esports Observer

Ipak, izgleda da je po pitanju jedne stavke, one koje svet esporta najviše interesuje, postignut dogovor.

Naime, načelno je dogovoreno u koaliciji da će se raditi na tome da se esport zakonom prizna i zaštiti kao sport, i da se shodno tome teži ka olimpijskoj perspektivi esportova.

Doroti Bar, predstavnica stranke Hrišćansko-socijalne unije Bavarske, koja je deo koalicije Angele Merkel, je izjavila da “Želimo da damo esportu veći publicitet koji zaslužuje. Kompetitivni gejming treba da bude priznat i regulisan zakonskim merama kao sport i da teži ka olimpijskom priznanju”. Interesantno da ovo dolazi iz stranke koja važi za desničarsko-konzervativnu, sa prisnim vezama sa Rimokatoličkom crkvom.

Priznavanje esporta kao sporta na državnom nivou omogućilo bi mnogo laške funkcionisanje esport organizacija, smanjivanje troškova i mogućnost konkurisanja za neke fondove koji su im trenutno nedostupni, ali isto tako i zaštitilo profesionalne esportiste čiji su statusi još uvek neregulisani i često predmet zloupotrebe i lošeg menadžmenta.

Esport je već zakonski priznat kao sport u mnogim državama sveta, poput Rusije, Južne Koreje, Finske i Francuske, a u toku su procesi ove regulacije i u mnogim drugim zemljlama sveta.

Esport je prošle godine imao publiku od skoro 260 miliona ljudi i vrednost od preko 1,5 milijardi dolara.

Izvor: Klan RUR

Ostalo

Budućnost je stigla – gejming laptopovi nikada primamljiviji

Nekada je važilo pravilo da pravi gejemeri kupuju samo ozbiljne desktop mašine sa moćnim grafičkim karticama, ozbiljnim hlađenjem i jakim napajanjima. Međutim, kako se Nvidia serija 10 pojavila na laptopovima sa identičnim karakteristikama kao i na desktopu, mnogima su prenosni računari postali sasvim adekvatna alternativa.

Ostalo ponedeljak 30.04. 15:14 Komentara: 0

I Juta Džez ulazi u esport

I dok po Evropi, kada je tradicionalni sport u pitanju, u svet esporta ulaze uglavnom fudbalski velikani, u SAD je to više slučaj sa košarkaškim NBA franšizama.

Ostalo ponedeljak 30.04. 07:58 Komentara: 1

Osam nedelja esport igrama da regulišu Loot kutije

Još jedan udarac se ovog petka desio industriji AAA video-igara, gde su Loot kutije nekoliko godina unazad standard, ali poslednjih meseci, odnosno od prošle jeseni i Battlefront 2 kontroverze, su postale i velika negativna stavka, do te mere da je postalo deo marketinga reklamirati igru sa “Nemamo loot kutije” akcentom.

Ostalo nedelja 22.04. 17:10 Komentara: 5
strana 1 od 17 idi na stranu