Finska priznala esport na državnom nivou

Godina od koje se polako opraštamo će ostati upamćena kao jedna od prekretnica po mnogo čemu kada je u pitanju esport. Tu pre svega mislimo na globalno i masovno prihvatanje esportova kao nečega što je realnost i što zaslužuje podjednaku pažnju kao i zanimanja tradicionalnih sportista.

Izvor: nikola saviæ klan rur

Četvrtak, 15.12.2016.

12:51

Finska priznala esport na državnom nivou
foto: pvp

Sa jedne strane imamo gomilu tradicionalnih sportskih klubova koji polako otvaraju svoja odeljenja i timove u esport igrama, poput mnogih evropskih fudbalskih klubova, ali i NBA velikana.

Sa druge strane svet je ove godine zahvatio talas priznavanja esportova od strane država širom sveta, kao priznatih sportskih zanimanja, što organizacijama i igračima pruža stabilnost i zakonsku zaštićenost.

Početkom godine je Francuska država među prvima pripremila zakonski akt vezan za eSport koji je imao za cilj regulisanje ove oblasti i zakonsku zaštitu, ali i obaveze timova i igrača, kao i organizacija koje se bave organizovanjem takmičenja.

Ovom društvu se letos pridružila i Rusija, gde je donet zakon koji profesionalnim gejmerima pruža mogućnost da se u državi registruju kao i svi ostali sportisti i time dobiju sva prava i garancije države.

Nedavno je i Španija najavila osnivanje posebnog tela pod nazivom esport federacija, koje ima za cilj uvođenje standarda i zakonsko regulisanje esporta u ovoj mediteranskoj zemlji.

I zemlje poput Italije, Nepala, Južne Afrike i Kine su takođe priznale esport na državnom nivou. Naravno tu je i Južna Koreja i čuvena KeSPA, koje esport tradiciju neguju već gotovo dve decenije.

Ove nedelje se još jedna država pridružuje ovom odabranom društvu. Finski olimpijski komitet je prihvatio apelaciju za članstvo esport federaciji Finske, i tako je svrstao rame uz rame sa ostalim sportovima. Joonas Kapiainen. podpredsednik finske esport federacije, kaže da je ovo veliki dan za esport u Finskoj i da otvara brojne nove mogućnosti za saradnju tradicionalnih i elektronskih sportova.

Veliku ulogu u ovom talasu državnih priznavanja esportova imaju pre svega organizacije IeSF i International eGames Committee, koje već duže vreme agituju i vredno rade na popularizovanju esportova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: