Sawovsky intervju: Dave Kosak, Hearthstone dizajner

Pre oko desetak dana smo imali prilike da u Varšavi, na poziv i gostoprimstvo Blizzarda, prisustvujemo prezentaciji novog Monster Hunt sadržaja, gde su predavači bili Mike Donais (Majk Donejis) i Dave Kosak (Dejv Kozak), dva vodeća Hearthstone dizajnera.

Izvor: nikola saviæ klan rur

Ponedeljak, 30.04.2018.

15:12

Sawovsky intervju: Dave Kosak, Hearthstone dizajner

Intervju pripremio i uredio: Nikola “Sawovsky” Savić

Pre oko desetak dana smo imali prilike da u Varšavi, na poziv i gostoprimstvo Blizzarda, prisustvujemo prezentaciji novog Monster Hunt sadržaja, gde su predavači bili Mike Donais (Majk Donejis) i Dave Kosak (Dejv Kozak), dva vodeća Hearthstone dizajnera.

Nakon prijema i druženja, održana je prezentacija, a zatim smo imali mogućnost da uradimo intervju sa jednim od njih dvojice. Vaš autor je imao zadovoljvstvo da odradi razgovor sa Dejv Kozakom, koji je nekada bio vodeći narativni dizajner u World of WarCraft timu, a sada u Hearthstoneu radi kao dizajner misija, a možda potencijalno i zameni Ben Brodea kao direktor igre.

Pitanja koja sam za njega pripremio bila su u duhu onoga što je njegov posao, takod a ne očekujte razgovor o balansu i popularnim špilovima, ali verujem da će vam biti jako zanimljivo da pročitate naš razgovor, i da ćete saznati neke nove stvari.

Sawovsky: Zdravo Dejv, ti si bio vodeći narativni dizajner za WoW, tako?

Dejv Kozak: Da, da.

Sawovsky: Na osnovu toga će moja pitanja uglavnom biti vezana za narativ i priču Hearthtstonea. Tvoje iskustvo kao vodeći dizajner priče u WoW-u, kako se ono prenosi na stvaranje i razvoj priče u Hearthstoneu?

Dejv Kozak: Interesantno je porediti ta dva, u World of Warcraft je lakše ispričati linearnu priču, koja ima jasan početak i kraj. Ja sam bio vodeći narativni dizajner, ali pre toga i vodeći dizajner kvestova u WoW. Pa tako, kada imaš kvest, kroz njega i dijaloge možeš da predstaviš i upoznaš karaktere, zatim da prođeš kroz svu akciju i na kraju imaš veliki klimaks. Sa druge strane, u Hearthstoneu, koji je kartična igra, nemamo pojma gde će stvari da nas odvedu, i zbog toga jako je bitno uložiti u male detalje kod pojedinačnih karata, postaviti atmosferu i temu, predstaviti dobro karaktere i fokusirati se na upečatljive stvari.

Upravo zbog toga i volimo singlplejer misije, jer nam one omogućavaju da uradimo jako puno toga po pitanju narativa i pravljenja atmosfere za setove, i zato nam je jako zabavno da ih dizajniramo. Lovci na čudovišta u našem Monster Hunter modu su u potpunosti razvijeni likovi, imaju dijaloge međusobno, dijaloge protiv svojih neprijatelja, svoje jedinstvene emotikone i karte koje ih definišu kao karaktere, te i svoje arhineprijatelje na koje su se nameračili. Te male sitne priče su nešto što igrači lako pamte i nešto što definiše atmosferu seta, i zaista nam pomaže da stvorimo svet Witchwooda.

Dakle, dosta je izazovno stvarati priču u kartičnoj igri, ali je i zabavno, praviti te pričice koje igrači pamte i koje daju duh kartama.

Sawovsky: Što se tiče priče Hearthstonea, kako i da li planirate da proširite priču mimo same igre, poput kratkih priča, stripova i sličnog materijala?

Dejv Kozak: Svakako planiramo to da radimo, radili smo nekoliko kratkih priča za Kobolds and Catacombs, trenutno radimo „dosije“ serijal za The Witchwood, takve stvari nam zaista pomažu da definišemo i proširimo priču setova. Radili smo i stripove za Knights of the Frozen Throne, gde smo objašnjavali kako su postali Death Knight heroji, to je prošlo sjajno kod publike i nastavićemo da pravimo stripove i u budućnosti.

Sawovsky: A ona sjajna animacija sa devojčicom? Imao sam priliku da budem na Gamescomu prošle godine kada je premijerno prikazana, i bio sam oduševljen, niko to nije očekivao. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Dejv Kozak: Da, da, mnoge smo iznenadili time, volimo kada ljudima pokažemo nešto što ne očekuju. A što se tiče toga kako je nastala, pa, kada smo napravili Hearthstone sada već davno, davno, imali smo onaj intro sinematik sa našim herojima, ali iz sadašnje perspektive on je previše „ozbiljan“. Nismo imali nešto što bi uhvatilo duh Hearthstonea, tu atmosferu tople i ušuškane krčme, gde sedite sa prijateljima i igrate Hearthstone. I zato smo želeli da napravimo nešto što će preneti taj osećaj, tu vedru i komičnu notu koja zaista opisuje Hearthstone u pravom tonu.

Naš tim za sinematike se zaista svojski potrudio da pogura ovu ideju, čak su imali i sastanak sa prezentovanjem ove ideje gde su svi pevali kako bi nam pokazali kako bi to izgledalo, i svi smo se odmah zaljubili u ideju, čak i pre bilo kakvih slika, samo na osnovu te prezentacije. I stvarno, svaka im čast, bilo je potrebno jako puno posla da bi se odradio i mislim da predstavlja jedan od najboljih poduhvata animacija u Blizzardu ikada, i zaista na najbolji način manifestuje ono što Hearthstone zaista jeste – veselo, prijateljsko mesto, gde se možete osećati sigurno kada se čini da ceo svet pada na vašu glavu.

Pročitajte ostatak intervjua na portalu RUR Esports, prateći ovaj link.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: