Esports B92.net

Dota 2 – Zimske čarolije u Katovicama, počinje ESL One Major

U podne je zakazan okršaj kod OK Korala. Pardon, početak premijernog Majora u 2018. godini – ESL One Katowice. Rekordan broj ekipa (16) na jednom Majoru će se nadmetati za svoj dionagradnog fonda koji iznosi 1,000,000 dolara i 1500 kvalifikacionih poena. Par stvari se nalazi na testu kada je u pitanju ovaj Major, a mi ćemo spomenuti njih par.

vasilije savićević klan rur
Podeli

Izvor: Klan RUR

Prvo, vrijeme je da vidimo da li je ESL izvukao pouke iz uvertire koju nam je donio Minorom u Gentingu. Ono što je sigurno je da će svi mečevi ponovo biti direktno prenošeni prekoFacebook-a. Pouka izvučena? Reklo bi se da nije, s obzirom na to da je velika većina gledalaca bila nezadovoljna ovim podatkom. Ali, to će vjerovatno ostaviti dovoljno prostora Admiral Buldogu i njemu sličnima da preko svog Twitch strima iskoriste situaciju na najbolji mogući način. Ostaje da se vidi da li će ESL nakon ovog Majora promijeniti platformu strimovanja svojih događaja.

Drugo, format takmičenja je identičan onom sa ESL One Genting Minora. Dobar ili loš? Reklo bi se da nije ni jedno ni drugo. Uzevši u obzir da treba smjestiti toliku količinu mečeva (29) u samo 6 dana (20-25. februara) je samo po sebi jako zahtjevan zadatak.

Prva faza ovog Majora obuhvata dvije grupe od po 8 timova, sa double elimination sistemom. Dosta solidno rešenje. Druga faza podrazumijeva 3 najbolje plasirane ekipe iz obje grupe, gdje prvoplasirana ide direktno u polufinale, dok drugo i trećeplasirana igraju četvrtfinalni meč sa rivalima iz druge grupe (A2 – B3, tj A3 – B2). Druga faza se igra po single elimination sistemu gdje jedan poraz znači eliminaciju iz daljeg takmičenja. Četvrtfinalni mečevi se igraju u Bo1 formatu, veliko finale u Bo5, dok će se svi ostali mečevi igrati u Bo3 fomatu. Jedina, ujedno i najveća, razlika u odnosu na Genting Minor je meč za treće mjesto. Čini se da je format pristojan, ali bi mogao biti i bolji.

.

Treće, kvalitet Majora je neosporan. Možemo slobodno tvrditi da je ovih 16 ekipa trenutno najbolje što regije mogu ponuditi. Jedina zamjerka je, možda, to što je sjevernoamerička zona dobila predstavnika više, nakon skandala koji je bio povezan sa ekipama Optic Gaming i Animal Planet (sadašnji Iceberg Esports).

Po mom mišljenju, kineska regija je zaslužila mjesto više, ali šta je tu je. Pretpostavljam da ekipa LFY podržava moje mišljenje. Šteta što je ESL dao prednost Sjevernoj Americi. Ipak, nekako su morali da se iskupe za kardinalne greške napravljene tokom formatiranja kvalifikacionog dijela Majora u toj regiji.

Sada kada smo spomenuli kvalitet ekipa red bi bio da se osvrnemo na to ko je najveći favorit ESL One Katowice Majora. Da stvari učinimo zanimljivijima ekipe ćemo svrstati u 3 kategorije – autsajdere, favorite i favorite iz sjenke.

U kategoriju autsajdera spadaju ekipe za koje vjerujemo da će svoj put završiti već nakon prve faze. To su ekipe Optic Gaming i Effect iz grupe A, te Team Kinguin i Infamous iz grupe B.

Zašto baš ove četiri ekipe? Dijelom zbog lošeg žrijeba, dijelom zbog loše forme. Optic Gaming se u premijernom meču sastaje sa jednim od favorita – ekipom Virtus.Pro. Ništa bolje nije prošao ni pobjednik CIS kvalifikacija – Effect. Oni će za protivnika imati aktuelnog šampiona svijeta – Team Liquid. Ukoliko ne bude pretjeranih iznenađenja, Optic će za svog protivnika imati poraženu ekipu iz duela između Mineskija i Complexity Gaminga. Kako trenutno stvari stoje, Mineski je favorit u ovom meču, a CoL trenutno dominira sjevernoameričkom regijom i mišljenja sam da će u upravo Optic biti tim iz NA regije koji će prvi napustiti ovaj Major. Sa druge strane je Effect, koji za rivala čeka poraženog iz meča između ekipa OG i Vici Gaming. Definitivno najizjednačeniji meč četvrtfinala, gdje je sve moguće i gdje jedan momenat inspiracije može riješiti ovaj duel. Ono što je malo vjerovatno je to da će poražena ekipa imati prevelikih problema protiv CIS predstavnika u donjem dijelu kostura.

Infamous je u grupi B već prežaljen. Južnoamerička regija ove sezone nema niti jedan bod u Dota Pro Circuitu i ekipe iz ove regije uglavnom služe ostatku svijeta kao jedan vid treninga. Tužno ali istinito. Teško da će Peruanci iznenaditi bilo koga od ova tri imena: Team Secret, LGD Gaming i Evil Geniuses. Najteži posao je bio odrediti drugu ekipu iz grupe B. Ko će praviti društvo Infamousu na tribinama Spodek Arene? Natus Vincere, Fnatic ili pak Team Kinguin?Sve 3 ekipe su jednakog (ne)kvaliteta u ovom trenutku, ali se čini da je Fnatic najstabilniji, te da oni imaju najmanje šansi za tako nešto. Sa druge strane, Na’vi i Kinguin se trenutno nalaze u lošoj formi. Na’vi zbog promjene dva ključna igrača u ekipi, a Kinguin jednostavno nije ona ekipa sa početka sezone koja je plijenila svojom igrom. Vjerovatno će u međusobnom duelu odlučivati ko napušta ovaj Major nakon prve faze, a ja ću navijački reći da će to biti Team Kinguin.

Favoriti. Taj se spisak ne mijenja. Konstantan je tokom cijele sezone a čine ga Team Secret, Team Liquid, Virtus.Pro i Newbee.

Dota 2

Dota 2: Srbija stala u top 16 na WESG takmičenju

Reprezentacija Srbije je eliminisana sa WESG 2017, finalne završnice najvećeg svetskog takmičenja za nacionalne timove u Dota 2. Ipak, ovaj pohod je daleko od neuspeha, pošto je naš tim prošao više krugova eliminacije i takmičenje završio ispred mnogih drugih timova, a momci su osvojili i 10 000$.

Dota 2 četvrtak 15.03. 13:34 Komentara: 6

Virtus.Pro postavlja nove Dota 2 rekorde

Kraj Major turnira u Bukureštu gde je Virtus.Pro izdominirao nad VG.J nam je doneo i osveženi poredak na Dota Pro Circuit listi, koji kaže da je Virtus.Pro već sada osigurao mesto na The International 2018. Podsećamo, NIJE PODELJENA NI POLOVINA POENA KOJI SU U IGRI OVE GODINE.

Dota 2 ponedeljak 12.03. 15:34 Komentara: 10

Srbi podigli glas protiv varalica u Dota 2

Pored sve učestalijih priča o varalicama koje igraju sa mesečno plaćenim programom koji vam nudi sijaset opcija da varate tokom meča, novi talas žalbi prema Valveu ukazuje na katastrofalan propust u mehanici trejdovanja itema koja je omogućila da igrači kreiraju neograničenu količinu wardova i prodaju je, rezultirajući u ogromnim inventarima još pre početka meča.

Dota 2 ponedeljak 12.03. 15:15 Komentara: 17
strana 1 od 28 idi na stranu