Esports B92.net

Dota 2 - koliko su prisutne varalice?

Da li je nekada najsigurnija online igra konačno načeta i poklekla pred naletima varalica?

SyS KlanRUR
Podeli

Ko god je igrao na Gareni, Eurobattle.net, Tunngle, Dotalicious i ostalim “pomoćnim” načinima da se zaobiđe Battle.net i Warcrafta III, bio je poprilično naviknut na varalice i map-hakere. Upravo taj, najpopularniji vid varanja, map hack je bio nešto protiv čega se najviše borilo i od čega se strepelo, jer da se razumemo, uvek pun bottle nije baš toliko problematičan kao lik na jakom push heroju koji uvek vidi rotacije.

Sve te platforme su ujedno imale neki vid moderacije i admina koji reaguju na ekstremne slučajeve varanja, a ujedno ste imali i opciju da izađete iz partije i počnete novi meč, uglavnom bez posledica. I onda je došla Dota 2, u kojoj naizgled nije bilo načina da se vara, iako su tu i tamo iskakali načini da neko ispadne pametniji od ostalih jer vidi range indikator uvek, ili kurira kroz fog of war. Kasnije su automatsko kastovanje spellova i automatizovani načini da se igra Techies preuzeli primat, ali situacija nije delovala strašno po igrače, osim naravno mentalnog pritiska i manjka pravog načina da nekoga prijavite. CS:GO je bio zapostavljeno dete Valve porodice, kojem se ubrzo pridružio PUBG. Obe igre su prolazile kroz talase banovanja naloga, daleko izraženije u PUBG zbog ogromnog broja varalica i dostupnosti cheatova.

Sada ruski komentator, a bivši igrač koji je zaigrao čak i na prvom TI, Jaroslav “NS” Kuznjecov iznosi načine varanja u Dota 2 i tvrdi da su daleko prisutniji nego što prosečan igrač misli. Čitav video možete pogledati ispod:

Mnogi zameraju Jaroslavu da je u stvari izreklamirao tvorce ovih programa, ali RUHUB je u pravu što je objavio ovaj snimak. Potrebno je podići svest igrača o ovakvom načinu varanja jer su neke od prikazanih stvari zaista neverovatno maliciozne i do sada su bile nepoznate opštoj igračkoj populaciji, pa je tako moguća zloupotreba ovog programa mogla biti pripisana sreći ili informacijama koje protivnički tim ima o meču i njihovoj komunikaciji.

Zajednica koja do sada nije imala preteranih problema sa varalicama, odjednom je postala posebno ranjiva. Najveći problem leži u pristupu Valvea i ako program zaista zaobilazi VAC (valve anti cheat), usled manjka admina i gejmmastera koji bi u stvarnom vremenu reagovali na prijave igrača, skoro je nemoguće prepoznati stvarne zloupotrebe ovog programa u MOBA igri kompleksnoj koliko je Dota 2. Dodajte u to još i faktor pritiska koji postoji kod većine igrača dok igraju ranked partiju, i rizik da dobijete kazne poput low priority za napuštanje meča, partija protiv pravog cheatera može postati noćna mora.

Dota 2 je free to play igra sa svim sadržajem dostupnim od prvog dana (osim dostupnosti svih heroja tokom prvih 25 mečeva) što dodatno ohrabruje cheatere da pravih posledica neće biti (za razliku od npr 30$ vrednog PUBG). Ipak, sam cheat se plaća 9$ na mesečnom nivou, i pored određenih delova zajednice koji se bave boostovanjem i leče komplekse zloupotrebama u igri, ne vidimo da će mnogo igrača zaobići svoj moralni kod (ako postoji) i još plaćati da zloupotrebljava Dota 2 (u ovo naivno i altruistički verujemo).

Izvor: KlanRUR

Dota 2

Dota 2 – Zimske čarolije u Katovicama, počinje ESL One Major

U podne je zakazan okršaj kod OK Korala. Pardon, početak premijernog Majora u 2018. godini – ESL One Katowice. Rekordan broj ekipa (16) na jednom Majoru će se nadmetati za svoj dionagradnog fonda koji iznosi 1,000,000 dolara i 1500 kvalifikacionih poena. Par stvari se nalazi na testu kada je u pitanju ovaj Major, a mi ćemo spomenuti njih par.

Dota 2 utorak 20.02. 09:51 Komentara: 6

@LeBronDota pokidao - Na'Vi putuje na GESC Jakarta Minor

U više nego uzbudljivoj finalnoj seriji CIS kvalifikacija za minor Dota 2 turnir koji nas očekuje polovinom marta u indonežanskoj prestonici, Natus Vincere je jedva savladao Team Spirit, i osigurao učešće na osmom turniru ove godine, a šestom Minor turniru iz DPC serijala.

Dota 2 utorak 9.01. 15:50 Komentara: 6

Dota 2: Vici Gaming odbio da pobedi Team Secret

Team Secret je šampion četvrtog Captains Draft turnira, pobedivši Vici Gaming 3:2 u finalu koje je više puta nateralo gledaoce da besno pesnicom prete ekranu. Čitava serija je u znaku impresivnih i razočaravajućih poteza obe ekipe, gde su se junaci i tragičari smenjivali ne na nivou partije, već na nivou svake pojedinačne borbe. Na kraju je upornija i stabilnija ekipa pobedila, pa je Team Secret dodao 450 poena i potvrdio prvo mesto u Dota Pro Circuit serijalu, a Puppan i momci su osvojili i 108 000$.

Dota 2 ponedeljak 8.01. 12:39 Komentara: 5

Dota 2 - Rusi napadaju Katowice

Poznato je svih 8 direktnih učesnika ESL One Katowice Majora. Izgleda da je situacija u Dota Pro Circuitu počela da se kristališe, pa tako već imamo ekipe koje učestalo dobijaju direktne pozive za učešće kako na Minorima tako i na Majorima.

Dota 2 petak 5.01. 14:01 Komentara: 2

Online deo Games.Con Dota 2 turnira završen

Tokom vikenda je odigran online deo Dota 2 turnira koji nas očekuje na Games.Con festivalu ovog vikenda. Sam LAN deo turnira će biti odigran u subotu, 16.12. od 10 časova ujutro, a u borbu za nagradni fond od 1000EUR stupiće osam najboljih ekipa iz online faze turnira.

Dota 2 utorak 12.12. 12:01 Komentara: 0
strana 1 od 2 idi na stranu