Esports B92.net

Dota 2 - koliko su prisutne varalice?

Da li je nekada najsigurnija online igra konačno načeta i poklekla pred naletima varalica?

SyS KlanRUR
Podeli

Ko god je igrao na Gareni, Eurobattle.net, Tunngle, Dotalicious i ostalim “pomoćnim” načinima da se zaobiđe Battle.net i Warcrafta III, bio je poprilično naviknut na varalice i map-hakere. Upravo taj, najpopularniji vid varanja, map hack je bio nešto protiv čega se najviše borilo i od čega se strepelo, jer da se razumemo, uvek pun bottle nije baš toliko problematičan kao lik na jakom push heroju koji uvek vidi rotacije.

Sve te platforme su ujedno imale neki vid moderacije i admina koji reaguju na ekstremne slučajeve varanja, a ujedno ste imali i opciju da izađete iz partije i počnete novi meč, uglavnom bez posledica. I onda je došla Dota 2, u kojoj naizgled nije bilo načina da se vara, iako su tu i tamo iskakali načini da neko ispadne pametniji od ostalih jer vidi range indikator uvek, ili kurira kroz fog of war. Kasnije su automatsko kastovanje spellova i automatizovani načini da se igra Techies preuzeli primat, ali situacija nije delovala strašno po igrače, osim naravno mentalnog pritiska i manjka pravog načina da nekoga prijavite. CS:GO je bio zapostavljeno dete Valve porodice, kojem se ubrzo pridružio PUBG. Obe igre su prolazile kroz talase banovanja naloga, daleko izraženije u PUBG zbog ogromnog broja varalica i dostupnosti cheatova.

Sada ruski komentator, a bivši igrač koji je zaigrao čak i na prvom TI, Jaroslav “NS” Kuznjecov iznosi načine varanja u Dota 2 i tvrdi da su daleko prisutniji nego što prosečan igrač misli. Čitav video možete pogledati ispod:

Mnogi zameraju Jaroslavu da je u stvari izreklamirao tvorce ovih programa, ali RUHUB je u pravu što je objavio ovaj snimak. Potrebno je podići svest igrača o ovakvom načinu varanja jer su neke od prikazanih stvari zaista neverovatno maliciozne i do sada su bile nepoznate opštoj igračkoj populaciji, pa je tako moguća zloupotreba ovog programa mogla biti pripisana sreći ili informacijama koje protivnički tim ima o meču i njihovoj komunikaciji.

Zajednica koja do sada nije imala preteranih problema sa varalicama, odjednom je postala posebno ranjiva. Najveći problem leži u pristupu Valvea i ako program zaista zaobilazi VAC (valve anti cheat), usled manjka admina i gejmmastera koji bi u stvarnom vremenu reagovali na prijave igrača, skoro je nemoguće prepoznati stvarne zloupotrebe ovog programa u MOBA igri kompleksnoj koliko je Dota 2. Dodajte u to još i faktor pritiska koji postoji kod većine igrača dok igraju ranked partiju, i rizik da dobijete kazne poput low priority za napuštanje meča, partija protiv pravog cheatera može postati noćna mora.

Dota 2 je free to play igra sa svim sadržajem dostupnim od prvog dana (osim dostupnosti svih heroja tokom prvih 25 mečeva) što dodatno ohrabruje cheatere da pravih posledica neće biti (za razliku od npr 30$ vrednog PUBG). Ipak, sam cheat se plaća 9$ na mesečnom nivou, i pored određenih delova zajednice koji se bave boostovanjem i leče komplekse zloupotrebama u igri, ne vidimo da će mnogo igrača zaobići svoj moralni kod (ako postoji) i još plaćati da zloupotrebljava Dota 2 (u ovo naivno i altruistički verujemo).

Izvor: KlanRUR

Dota 2

Dota 2: Srbija stala u top 16 na WESG takmičenju

Reprezentacija Srbije je eliminisana sa WESG 2017, finalne završnice najvećeg svetskog takmičenja za nacionalne timove u Dota 2. Ipak, ovaj pohod je daleko od neuspeha, pošto je naš tim prošao više krugova eliminacije i takmičenje završio ispred mnogih drugih timova, a momci su osvojili i 10 000$.

Dota 2 četvrtak 15.03. 13:34 Komentara: 6

Virtus.Pro postavlja nove Dota 2 rekorde

Kraj Major turnira u Bukureštu gde je Virtus.Pro izdominirao nad VG.J nam je doneo i osveženi poredak na Dota Pro Circuit listi, koji kaže da je Virtus.Pro već sada osigurao mesto na The International 2018. Podsećamo, NIJE PODELJENA NI POLOVINA POENA KOJI SU U IGRI OVE GODINE.

Dota 2 ponedeljak 12.03. 15:34 Komentara: 10

Srbi podigli glas protiv varalica u Dota 2

Pored sve učestalijih priča o varalicama koje igraju sa mesečno plaćenim programom koji vam nudi sijaset opcija da varate tokom meča, novi talas žalbi prema Valveu ukazuje na katastrofalan propust u mehanici trejdovanja itema koja je omogućila da igrači kreiraju neograničenu količinu wardova i prodaju je, rezultirajući u ogromnim inventarima još pre početka meča.

Dota 2 ponedeljak 12.03. 15:15 Komentara: 17

Dota 2 – Zimske čarolije u Katovicama, počinje ESL One Major

U podne je zakazan okršaj kod OK Korala. Pardon, početak premijernog Majora u 2018. godini – ESL One Katowice. Rekordan broj ekipa (16) na jednom Majoru će se nadmetati za svoj dionagradnog fonda koji iznosi 1,000,000 dolara i 1500 kvalifikacionih poena. Par stvari se nalazi na testu kada je u pitanju ovaj Major, a mi ćemo spomenuti njih par.

Dota 2 utorak 20.02. 09:51 Komentara: 6
strana 1 od 28 idi na stranu