Analiza: Gde je FaZe pogrešio u finalu na Infernu?

I dok se još uvek sabiraju utisci o podvigu ekipe Cloud9, osvrnućemo se na greške FaZe tima koje su ih na kraju sprečile da oni podignu trofej.

Izvor: Bogdan Ðuriæ KlanRUR

Ponedeljak, 29.01.2018.

18:38

Analiza: Gde je FaZe pogrešio u finalu na Infernu?

Malo ko je očekivao da će američki sastav proći grupu nakon uvodna dva poraza od G2 i Space Soldiers, a verovatno ni najzagriženiji navijači u tom trenutku nisu sanjali da će njihov tim podići trofej.

U putu do trofeja, Cloud9 je direktno sa turnira izbacio najbolja 4 tima na HLTV rang listi – Astralis, G2, SK i FaZe. Teško je izdvojiti nekog iz ove petorke, jer je tim sastavljen i igra tako da svi igrači mogu da “iskoče” u nekom trenutku.

Istina, Cloud9 nije ekipa koja se mnogo oslanja na taktički aspekt igre, daleko od toga da plan ne postoji, ali su ipak na nižem nivou od SK, FaZe ili recimo Astralisa. Međutim, u finalu se pokazali da su radili na sitnicama koje su na kraju pomogle da se titula osvoji. Znali su kada da bace smokove u kasnim fazama runde i oduzmu vreme FaZe, a boost u CT-u kod B sajta (flower pozicija) im je na kraju i osvojila poslednju rundu.

Baš zbog činjenice da FaZe ima taktičku igru na višem nivou, a i iskustvo pojedinih igrača u igranju ovakvih mečeva trebali su budu prevaga za evropsku ekipu, ali to se nije desilo. Evropski sastav je prilično dobro igrao do tog rezultata 15:11, ali su tada potpuno stali pa su runde uglavnom dobijali na suvi kvalitet i uz malo sreće.
U prvoj šansi da zatvore meč, FaZe je prvo pametno iskontrolisao bananu, a Olof je čak Stewie-a ostavio na 15 HP-a. Okreću težište napada na A, ubijaju Skadoodle na dugom kroz smoke koji su bacili. Svaki igrač je imao smoke granatu, a osim te, nijedna druga nije pomogla ekipi u osvajanju A sajta na koji su pošli. RUSH je gotovo uvek bio u pit poziciji, a ni smoke ni Molotov nisu otišli na tu stranu, a u jednom trenutku je na A sajtu bio samo tarikov smoke koji je on bacio da zaštiti sebe. Rezultat neorganizovanog napada na A u 2v5 poziciji je počišćen FaZe tim, a da Stewie u autimatic nisu ni pritekli u pomoć.

Lako je biti pukovnik posle bitke, ali je FaZe mogao da odigra bolje, a imali su i opciju da odu ka CT-u, naročito jer su znali da je Stewie pogođen na B sajtu, te da je rain ostao u apartmanima pa je mogao da seče rotaciju igrača sa A sajta. Međutim, oni su se odlučili za napad na A, što je takođe razumna odluka, bili su veoma blizu, u 2v5 poziciji, ali su to prilično loše odradili.

Do 15:14 su štedeli novac, a tada su odigrali veoma interesantan, ali i previše ambiciozan potez. Naime, u startu runde su zauzelu bananu, olof je ostao na istoj, dok je ceo tim povukao ka midu i fejkovao A. Čekali su na grešku koja nije došla, pa je 20 sekundi pre kraja runde tim krenuo rotaciju na B, gde je bio samo Stewie, jer je autimatic rotirao na A, što je Olof možda i čuo. Cilj je bio jedan, da Olof ubije Stewie i zauzme B sajt, međutim, to se nije dogodilo. Deset sekundi pre kraja runde bomba je pala, Stewie je ubio GuardiaN-a, NiKa a na kraju i raina za 15:15. Plan jeste bio odličan, taktički je protivnik nadmudren, ali na 15:14 rizikovati i uzdati se samo u 1v1 aim duel za otvaranje sajta, i čekati 10 sekundi pre kraja za prilaz sajtu? Loša odluka.
Neorganizovani napadi nastavili su se i u prvom produžetku, a ako ekipa zna da protivnik igra sa duplom AWP postavkom, morate odlično iskoristiti granate. Prvo su loše odigrali na B, da bi u sledećoj napali A sa vrlo malo granata. Ponovo je falio smoke i/ili Molotov u pitu, Skadoodle uopšte nije bio odsečen na dugom, uvek je smokovan arch, iako je Amerikanac uglavnom stajao kod zida bliže sajtu. Uz veliku neizvesnost došlo se do 18:18, a nakon 19:18 za FaZe činilo se da imaju kontrolu meča.

Karrigan je kao B igrač sam kontrolisao bananu i otišao skroz duboko, pa je NiKo mogao da rotira na A. Stajao je na dugom, a ta pozicija je bila smokovana. Iz nekog razloga, odlučio je da se ušunja kroz smoke iako je sa još TRI saigrača mogao da čuva A sajt. Tarik ga je ubio, a ceo tim je automatski rotirao na B, znajući da je karrigan sam. Danac je ubio jednog igrača, potom pao, a B sajt je ostao prilično otvoren. Na kraju je tarik odbranio ritejk, i pokrenuo preokret svoje ekipe.
Skadoodle je na kraju odigrao jednu majstorsku rundu u odbrani A sajta, a u poslednjoj je ritejk B sajta bio zasluga odličnog timskog rada.

Zaključujemo da je FaZe u kasnoj fazi meča grešio, iako važe za ipak malo iskusniji tim. Njihove greške nikako ne umanjuju uspeh Cloud9 koji je te sve loše poteze čekao i umeo da kazni, uprkos tome što su bili na ivici poraza.

Na greškama se uči, ali najbolje na svojim, pa će FaZe ekipa posle ovog turnira sigurno izaći kao još bolji tim, te će sigurno podići bar jedan Major trofej, jer zasigurno imaju kvaliteta za to.

Izvor: KlanRUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: