Istorija Counter-Strike mapa #7: Overpass

Naš današnji tekst baviće se poslednjom, ali ne i najmanje važnom mapom iz aktivne rotacije – Overpass.

Izvor: Bogdan Ðuriæ KlanRUR

Subota, 20.01.2018.

00:09

Istorija Counter-Strike mapa #7: Overpass

Mapa koja je, od trenutka kad je izašla, do sada, pretrpela ogromne promene – do neprepoznatljivosti. Ipak, promena je (skoro) uvek dobra, a to pravilo nije zaobišlo ni Overpass. “Nadvožnjak” je brojnim izmenama, u teksturama, ali i u konstrukciji, polako gradio status, da bi danas postala jedna od najigranijih mapa u trenutnoj rotaciji.

Istorijat

Kao ni Cache, ni Overpass nije postojao u ranijim Counter-Strike verzijama. Ipak, kratka istorija nije sprečila Overpass da brzo postane odlična kompetitivna mapa, doduše, u tome su pomogle i brojne izmene.

Overpass je ugledao svetlost dana 18. decembra 2013. godine zajedno sa Cobblestone, obe kreirane od strane kompanije Valve. Tada, mapa nije bila ni nalik ovoj današnjoj, a najviše promena je pretrpeo B sajt. U početku, B sajt je kod monstera imao dva ulaza, a isto toliko je imalo i sa šorta, dok je bilo moguće doći i do grafita preko konektora.
Srećom, ovakva verzija mape se nije puno zadržala, pa smo već u januaru i februaru 2014. godine videli mnogo apdejtova. Već tada, mesto za C4 plant na B je dobilo izgled kakav ima danas, promene je pretrpeo i A sajt. Poboljšana je vidljivost mape, sređivane su teksture i podignuti zidovi koji su već tada pravili problem.

Već u martu podignut je zid na B sajtu koji ga odvaja od shorta, postavljen je prolaz do konektora pri izlasku iz T baze, a u toaletima je otvoren put ka longu. Do avgusta, Nadvožnjak je poprilično ličio na današnju verziju. Uklonjen je drugi prolaz na monsteru, konektor je sređen, kao i put koji vodi do grafita.
Sa kraja 2014. i početka 2015. godine Valve se foksusirao na A sajt, otvorena je banka, A long put je promenjen, kao i raspored kutija i kamiona na A sajtu, pa je Nadvožnjak bio gotovo identičan ovom sada.

Svoj debi na Majoru, mapa smeštena u Nemačkoj imala je baš u toj zemlji, na ESL Cologne 2014, ali je tada igrana svega četiri puta. Na poslednja tri Majora mapa je imala uspone i padove što se tiče igranosti. Na ESL Cologne 2016 igrana je svega tri puta, dok je u Atlanti u januaru prošle godine bila prva sa 10 biranja, a učestvovala je i u velikom finalu. U Krakovu je zabeležila četvrto mesto, ali je tada dominirao tek ubačeni Inferno i Train.

Zanimljivosti

Overpass je smešten u prestonici Nemačke, Berlinu. Cilj CT igrača jeste da odbrane zaostalu vojnu pošiljku, dok T igrači pokušavaju da je direktno napadnu, ili da detoniraju nadvožnjak.

Pored natpisa na nemačkom, jedan od pokazatelja da se nalazimo u ovoj zemlji su ONE-UP grafiti. Ovo je zaista naziv jedne ulične grupe koja se bavi oslikavanjem zidova Berlina.
Osim njih, u T bazi se nalaze i vrata iza kojih se čuje muzika. Naziv ove pesme je The Part Where He Kills You, i preuzeta je iz igre Portal 2. Tabla sa mapom parka zapravo nije pratila mnogobrojne promene koje su se na ovoj mapi dešavale, pa se ne možete uzdati u nju.
Na mapi postoje tri bankomata, a jedan od njih će vam dati gomilu novčanica ukoliko nekoliko puta pucanje u njega
Na B shortu postoji i grafit koji na sebi ima i poštanski broj 24724, što je zapravo poštanski broj mesta Freeman u Zapadnoj Virdžiniji, što je ustvari referenca na Gordona Freemana, lika iz Half-Life serijala.
Na B sajtu postoji grafit u čast olofmeistera, koji je uspeo da deaktivira C4 u plamenu Molotova koji je bacio device. Ovo se desilo u polufinalu ESL Cologne 2014, baš kada je Overpass debitovao na Majoru.
Najpoznatije obeležje ove mape je svakako znak koji podseća na boost olofmeistera u četvrtfinalu DreamHack Winter 2014 Majora. Gubio je fnatic 12:3 na poluvremenu, LDLC je dobio i drugu pištolj rundu, i svi su očekivali brzi kraj. Međutim, Šveđani su pronašli boost na mapi koji omogućava pogled na mid i short B poziciju što je olof koristio tokom cele mape, a Francuzi nisu znali odakle ih teroriše snajper. Fnatic je na kraju pobedio 16:13, ali se nakon duge debate i razgovora promenio rezultat, fnatic je rešio da preda meč, pa je na kraju LDLC prošao dalje a kasnije osvojio i titulu. Detaljnije o oba olof događaja možete pročitati u našoj Priči o grafitima.
Taktički osvrt na igru

Overpass je jedna od najzanimljivjih mapa što se taktičkog aspekta tiče. Velika povezanost A i B sajta je čini idealnom za brze rotacije i fejkove, pa je CT igra na ovoj mapi pravi izazov.

Na T strani je u početku runde najbitnije da se zauzme mid, kao i konektor i tako vlada većim delom mape. Kaunter-teroristi se tada moraju povući sa mida i iz CT baze čuvati A sajt. Pasivnu igru protivnika terori najčešće iskorišćavaju za napad na A sajt uz pomoć granata. Smokovi će vam osigurati plant, a povlačenjem ka toaletu ćete sprečiti ritejk. Gotovo svi igrači će rotirati preko CT-a, eventualno kroz konektor, o čemu morate da vodite računa.
Za napad na B, najbitnije je zauzeti short, kroz konektor ili preko tunela. Ovako ćete izvesti napad sa dve strane, a short je dobra pozicija odakle možete baciti Molotov za buriće, ali i smokovati heaven (gde će rotirati igrač sa A sajta) ali i grafite. Time ćete odseći igrače koji žele da rotiraju sa A, pa je vaše da overite svega nekoliko pozicija na B sajtu.
Ako umete da igrate CT stranu na Overpass, gotovo uvek ćete zabeležiti pobedu. Dosta prostora za rotacije, ali i osvajanje mape, žrtvovanje nekih pozicija, boostovi su glavno odličje igre na CT strani. Standardna postavka je da dva igrača odu B i tri A, odnosno mid i long. Ipak, ovo ne možete uzeti zdravo za gotovo, jer CT igrači na midu mogu da odu konektor i preuzmu B short, što sužava krug delovanja terora.

Iako ne deluje kao snažan, konektor je veoma bitan deo mape. CT igrači mogu da preuzmu, dok saigrač iz toaleta AWP-om drži mid. Odatle možete da pomognete saigračima na B, ili gledate na mid, a oni koji vole da se šunjaju, mogu preko merdevina doći sa leđa protivnicima. Ovde možete videti jedan malo poznat trik iz konektora. Dakle, varijacije su razne, glavni zadatak je da ne pustite tako olako toalete, ali i da svi zajedno povlačite liniju odbrane, nikako da long igrač ostane duboko, dok su njegovi saigrači već povukli ka bazi. Tako ćete imati snažan A sajt, a opet ćete istovremeno brzo rotirati i na B, ukoliko su se terori odlučili da napadnu preko konektora.

Epski momenti

Prvo, kao najlegendarnije, ćemo se prisetiti olofovog defusa i boosta. Defuse: Kad već pričamo o Molotovu, treba pomenuti i pronaxa, koji je vatrom rešio ekipu Cloud9. Tu je i Xyp9x 1v3 clutch i finalu Majora prošle godine, što je dosta pomoglo Astralisu da odvede finale na Train. Neo je sa 1v5 clutchem pokazao zašto ga smatraju jednim od najboljih igrača svih vremena. Ništa manje impresivan clutch nije imao ni FalleN, protiv ekipe NaVi. Za kraj, tu su i dva ace-a igrača Astralisa, Xyp9x i dupreeh, a vi procenite koji je lepši. Dupreeh: Ovime završavamo poslednju mapu iz aktivne rotacije, ali tu se ne završava i naš serijal o mapama. U zaključku, čini se da Overpass sve više dobija na popularnosti, kao i Train. Mapa je odlična sa taktičkog aspekta, a njena kompleknost, i mnogobrojni načini na koje se može igrati na CT strani joj daju posebnu čar, zbog koje privlači igrače koji ne žele samo da pucaju, jer Counter-Strike nije samo ubijanje, već i nadmudrivanje protivnika.

Autor: Bogdan Đurić

Izvor: KlanRUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: