Istorija Counter-Strike mapa #3: Train

Novi deo serijala je stigao. Poput Inferna, i ovoga puta pričamo o mapi koja je svoj legendarni status gradila još tokom 1.6 verzije – Train.

Izvor: Bogdan Ðuriæ KlanRUR

Sreda, 20.12.2017.

12:04

Istorija Counter-Strike mapa #3: Train

Mapa koja je prethodno zamišljena totalno drugačija u odnosu na ono što predstavlja sada. Ali, kako u životu neplanirane stvari najčešće ispadnu najbolje, tako je i Train sticajem okolnosti postao bitan deo ove video igre, pa da krenemo redom.

Istorijat

Train je svetlost dana ugledao na kraju prošlog milenijuma, pa veoma mali broj mapa mogu da se pohvale kao starije, još da su opstale do dan danas. Prvi put se pojavio u Beta 5.0 verziji igre, dok su, recimo, Nuke i Dust izašli u 4.0 verziji, dok je nešto stariji Assault.

Kreator mape je Kristofer Meir, Kanađanin osnivač Barking Dog Studios, koji je već radio na drugim Valve igrama Team Fortress i Deathmatch Classic. Kompanija je brojala 40 zaposlenih podeljenih u dve grupe, Catdog tim i Popdog (poznato? :)) tim. Catdog je bio veći, imao je 30 zaposlenih i taj tim je radio na igri Homeworld Cataclysm. Druga ekipa je bila zadužena za FPS igre, i dobila je poziv kada je Counter-Strike upao u probleme.
Još jedno veliko ime se vezuje sa Barking Dog Studios, Minh Le, poznatiji kao Gooseman. Čovek koji je zaslužen za razvoj same igre, još od prvih Beta verzija. Kako je imao ideje ali ne i znanje za te planove realizuje, Gooseman je u pomoć pozvao Popdog ekipu. Zajedničkim snagama radilo se na novim oružjima, mapama, ali i fizici same igre.

Kristofer “Cancerboy” Meir bio je idejni stvaralac naše današnje teme. Naime, kompanija je bila smeštena u Vankuveru, a železnička stanica je bila nedaleko od same kancelarije što je inspirisalo Krisa, te su teksture mape iz 1.6 verzije slične izgledu vozova te stanice. Ipak, zasluge za dizajn idu Cory Lake-u, glavnom “umetniku” studija.
Malo poznata činjenica je da je Train zamišljen kao mapa gde će dve strane boriti unutar i na krovu vozova koji se kreću! Još neverovatnije zvuči da je prvo zamišljena kao hostage rescue mapa, i kao takva je mogla biti zauvek “izgubljena”. Chris je čak i počeo da radi na verziji sa pokretnim vozovima, ali je imao dosta poteškoća, pa je odlučio da sve obustavi i napravi pravu DE mapu, iako je bomb defusal mod izašao samo par nedelja ranije.

Kris je tada na papiru nacrtao prvu skicu mape, i to za samo 15 minuta, a na fotografiji ispod možete videti koliko ima sličnosti pa čak i sa današnjom verzijom. Po suštini te skice, ekipa je napravila prvu verziju mape, i to za samo jedan dan.
Videli smo koliko je mapa prošla pre nego što je ubačena u 1.6 verziju. Vremenom, postala je popularna kompetitivna mapa, a sećam se da je i na public serverima bila veoma igrana. Imala je par piksel bagova, pa je kompanija Valve kontaktirala Krisa da dobiju pristup mapi kako bi je doterali. Moja najveća zamerka je što je mapa bila previše CT orijentisana, ne u smislu same konstrukcije koliko u okruženju.

Konkretno na A sajtu mogli ste da se sakrijete ISPOD svakog voza, pored, na voz, tu je bio i sniper nest, potom tri prolaza blizu CT-a koji su bili raj za snajperiste, a ništa bolje nije bilo ni na B sajtu.
Condition Zero nije dobio novu verziju ove mape, već se igrala ona iz 1.6, dok je Source poslednja verzija igre na kojoj Valve nije imao kompletan uticaj na izgled.

Sa izlaskom CS:GO 2012. godine, izašao je i Train, zapravo tri Traina. Standardna mapa, skraćena verzija mape kao i pojednostavljena verzija koja je bila namenjena za igrače sa lošijim mašinama. Ubrzo su Valve zaposleni shvatili da je ovo prilično haotično, te da je teško održavati tri mape, pa je ostala samo ova koju poznajemo danas. Mapa je ustvari dosta ličila na onu iz CSS, ali je bilo izmena u izgledu vozova, a i neke teksture su sređene.

Ipak, bitnije je pomenuti da je Train 10. decembra 2014. godine pretrpeo ogroman update, i to je bila prva mapa koja je doživela totalni redizajn u odnosu na originalnu verziju. Ako tada niste bili u CS:GO vodama, kompletne promene možete pogledati ovde. Od tada, do trenutka pisanja ovog teksta, na mapi su sređivani neki manji bagovi, a jedina velika promena je bila pola godine kasnije kada je dodat braon voz, a sam A site pomeren bliže konektoru, što je donelo više close range borbi. U profesionalnim mečevima je mapa daleko popularnija, a iz ESEA, Faceit i MM iskustva znam da je (slabiji) igrači izbegavaju. Ipak, mislim da je ovo jedna od interesantnijih mapa, naročito kada postoje iole smisleni napadi T strane, i meni lično jedna od omiljenih.

Zanimljivosti

Kao da ih u prethodnom delu teksta nije bilo dovoljno…

Train se može pohvaliti da je odlučivao o prvom Major šampionu, kao treća mapa u finalu DreamHack Winter 2013 između NiP i fnatic, gde je fnatic pobedio 16:2. Kao i tada, i posle apdejta mapa je podjednako popularna, a konkretno na poslednja tri Majora zauzela je jednom prvo i dva puta drugo mesto po igranosti.

Sama mapa je smeštena u Rusiji, a modeli terorista nose naziv Balkan, dok CT strana ima naziv SEAL Team 6. U 1.6 verziji postojao je pop dog grafit kod voza u blizini te pozicije, a i u GO postoji manji logo na jednoj kutiji baš u samom Popdogu.
U blizini T spona postoji tabla sa natpisom “Ne gaziti po pticama” (prevod sa ruskog). U već pomenutom apdejtu 10. decembra kod Ivy pozicije su postojali golubovi na koje ste mogli da stanete i poletite zajedno sa njima. Tako ste mogli da odete preko tekstura i stvorite veliku prednost u odnosu na CT stranu. Srećom, ovaj bag je rešen već sutradan, ali je Valve znao da se našali na svoj račun, pa smo kao podsećanje na taj propust dobili ovu tablu.
Kod T baze stoji i slika Vladimira Iliča Lenjina, ruskog političara i revolucionara koji je živeo i radio krajem 19. i početkom 20. veka.

A, da li ste znali da je mapa Train radioaktivna? Naime, na A sajtu postoji Gajgerov brojač a igrač koji stane na njega može čuti tiho pucketanje koje ukazuje da preti opasnost od zračenja alfa i beta čestica.
Opet u blizini mesta gde se pojavljuju teroristi, tačnije u apartmanima na radiju se može čuti Kazotsky kick, melodija koja postoji i u Team Fortress 2, samo nešto brža.
Taktički osvrt

Samo ovlaš sam pomenuo da je mapa u 1.6 bila CT orijentisana, a ta boljka, mada sada možemo reći i osobina, se zadržala i danas pa na mapi često viđamo velike preokrete. Ono što ovu mapu čini nezahvalnom za T stranu jesu uski hodnici, takozvana choke point mesta koja se bez dobre upotrebe granata teško prolaze. Jedan od najsvežijih primera je ESL Pro Liga gde su i rain i fer dominirali u Popdog poziciji koju je teško savladati ako je CT igrač brz na obaraču, a čak i fleš ne garantuje da ćete se bezbedno spustiti, pa je najsigurnije koristiti Molotov.

Ništa teže nije ni proći Ivy, gde je tunel uzak a dugačak, pa CT igrač može lako da ubije 1-2 protivnika, a dobar primer za to je DJOXiC iz domaće ekipe Valiance koji odlično čuva ovu poziciju AWP-om.

Na suprotnom delu mape, prvi i drugi spust je apsolutno nemoguće proći bez upotrebe bar 2 smokea, jer vas sa druge strane spremno čeka AWP.

Dakle, sve to iziskuje dobru i koordinisanu upotrebu granata, pa u ovome verovatno leži odgovor zašto se ova mapa izbegava među običnim igračima, jer, ko je lud da uči da baca granate?

Što se igre na T strani tiče, među neprofesionalcima su najučestaliji napadi na B sa standarnim smokeom za prvi spust, što je često i jedina dimna bomba na sajtu. Ovo je dovoljno protiv slabijih igrača, ali je daleko sigurnije baciti jedan i na drugi spust, te Molotov na beli voz (do prvog spusta), kao i par fleševa koji se mogu baciti i pre ulaza na sam sajt. Ako ste postavili C4, bar jedan igrač (najčešće isti koji baca fleševe) će ostati iza sajta i čuvati rotaciju iz Popdoga kao i C4 ukoliko ostane sam, kada može baciti Molotov sa drugog spusta ili pak sprečavati deaktivaciju konstantnim peekom.
Napadi na A bi trebalo biti simultani, što podrazumeva napad iz Maina, Popdoga i Ivy-ja. Lično preferiram brz prolaz do Olof pozicije, dok saigrači šire ka elektriku i ometaju ih, tako da mogu da napredujem do zelenog voza. Naravno, tu i saigrač iz Ivy ima veliku ulogu. Ukoliko se odlučite za nešto sporiji napad, sačekajte da preuzmete Popdog, a pre toga kroz dva prozora iz apartmana možete baciti smoke za A sajt. Kada ste već zašli na A sajt, saigrači iz Maina takođe napreduju (prethodno smoke konektora i sajta), preuzimate Sandwich, i već ste blizu A sajta, dok recimo Ivy igrač može da igra veoma spori lurk. A uvek zapamtite ta imate opciju fejka i veoma brze rotacije kroz Popdog.
Sa CT strane, standardna je igra gde 3 igrača čuvaju A sajt a 2 B. Ivy igrač bi trebalo da dimnom bombom prvo stopira brz napad odatle i preuzme kontrolu Olofa, što daje šansu drugim dvoma saigračima sa A sajta da priđu bliže i imaju dobru kontrolu. Sniper nest pozicija bi mogla biti više iskorišćena, jer u svoj zbrci na A sajtu terori čak i ako preuzmu A sajt mogu zaboraviti da provere iznad njih.

Alternativna opcija je da samo jedan igrač čuva B sajt, i to ne previše agresivno, tako da može da ima uvid u oba spusta. Ova taktika se bazira na tome da CT igrači imaju mogućnost da brzo rotiraju preko konektora i igraju na ritejk B sajta. Naravno, ove varijacije možete pokušati kada T strana previše eksploatiše A sajt. Epski momenti

Mapa u novoj verziji nema toliko epskih momenata, naročito ne toliko bitnih, poput onih na Infernu, kao što su HObbit 1v3 u finalu Majora. Ipak, Train je u finalu Majora u Atlanti pružio po mnogima najbolje Major finale u istoriji.

VP je tada vodio protiv Astralis 13:7, gla1ve je zvao Tec9 napad na A sajt pri rezultatu 13:7, a u toj rundi je Xyp9x ubio snaxa u 1v1 poziciji, a taj frag je verovatno i odlučio budućeg šampiona Majora. Ukoliko niste pogledali ovo finale, obavezno to uradite, a ako jeste, možete se podsetiti skraćene verzije. Od dobrih poteza, izdvaja se Kjaerbye sa 4 Deagle fraga na B sajtu, kada je Danac još igrao za Dignitas. Sa četiri fraga istakao se i kennyS protiv svog bivšeg EnVyUs tima. Isto toliko kilova napravio je i legendarni f0rest protiv ekipe FaZe na IEM Oaklandu 2016. godine. Toliko od nas u ovom delu. Pokušali smo da vam približimo čuvenu rusku železnicu, koja iza sebe krije jednu zanimljivu priču, koju je započeo Barking Dog Studios, potom predao na kompaniju Valve, a ona uzvratila Popdog pozicijom koja je i zvanični callout mape. Train je jedinstvena, specifična mapa i baš u tome leži njena posebnost koja će uvek privlačiti igrače koji znaju kako da se izbore sa njom.

Autor: Bogdan Đurić

Izvor: KlanRUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: