Strategijske osnove: CT Mid kontrola na Cache

Nastvljamo priču o bazičnim strategijama najigranijih CS:GO mapa.

Izvor: Bogdan Ðuriæ KlanRUR

Utorak, 07.11.2017.

15:16

Strategijske osnove: CT Mid kontrola na Cache

Prošlog puta smo govorili o značaju taktika, odnosno tome koliko one mogu da doprinesu vašoj igri, naročito na T strani. Konkretno, pričali smo o T kontroli mida na Cache. Sada ćemo se posvetiti CT strani, koja nema tako kompleksne taktike, jer je vaš zadatak da sačuvate sajtove.

Zašto je važna kontrola mida?

U prvom tekstom smo se ovlaš dotakli značaja CT kontrole na midu, a šta nam ona zapravo donosi? Mid je na Cache najbitniji deo mape, a verovatno je samo još na Mirage mid tako izraženo bitna pozicija. Ako preuzmete sredinu mape, terorima ostavljate daleko manje opcija. U situaciji u kojoj terori gospodare tim delom mape, vi ste u veoma nezavidnoj poziciji. T strana može napasti preko venta, highwaya pa čak i preko konektora i ušunjati se iza leđa igračima na A ili B. Međutim, ukoliko vi na CT strani preuzmete mid, odseći ćete protivnike koji imaju daleko manje opcija za napad, a sebi dati dosta prostora za brzu rotaciju.
Standardna postavka

Najčešće pozicioniranje igrača za čuvanje mida je ona gde 2 igrača idu A, 1 mid i 2 čuvaju B. U toj situaciji, igrač koji čuva mid uglavnom igra pasivnije, često iz konektora (Z). Kako ta pozicija često bude smokovana, ostaju sandbags i/ili white box. Ipak, kako ćete jako teško odatle napraviti veću štetu, a vrlo brzo će vas i ubiti, jer nemate gde da se povučete, najbolje je da i vi uzvratite granatama. Odmah smokujte garažu i bacite Molotov (odnosno Incendiary) na boost.

Smokovanje garaže:
Incendiary na boost:
Tada ćete imati malo vremena za pozicioniranje, a polako i dobijate informaciju o protivnicima. Na midu nikada nemojte igrati previše otvoreno, ukoliko krene navala sa mida, pokušajte da iskoristite tajming i poziciju, jer protivnik ne zna gde ste. Nije toliko bitno da li ste nekog ubili, važnije je da kupujete vreme dok vam dolazi pomoć u vidu saigrača sa A. Postoji i opcija gde vam iz venta može pomoći igrač sa B, ali samo ako nije previše rizično boostovati se u vent. Iako malo rizičniji, ovaj potez je uglavnom iznenađujući faktor za protivnika, pa će vaš igrač imati sigurne fragove. Ukoliko vaši saigrači brzo rotiraju, imaćete dobru podršku i zaustavićete prodor terora.

Standardna postavka je, samo ime kaže, najčešća a uglavnom i pouzdana, ukoliko je saradnja u timu dobra. Na početku runde je dobro i da dva igrača stanu na sredinu, jer terori mogu da napadnu i uprkos smoku garaže. Ukoliko napada nema u prvih 10-15 sekundi, jedan igrač povlači ka A, dok igrač koji je u to sve vreme mora smokovati main kako se ne bio desio brzi prodor.
2-2-1 postavka

Sada ćemo se više posvetiti vent poziciji. Postavka gde dva igrača čuvaju A sajt, 2 su na midu i 1 na B. U ovoj situaciji, postoje dve solucije. U prvoj, dva igrača brzo pokušavaju da zauzmu mid, jedan odlazi na white box dok drugi ulazi u vent. Ovo je vrlo rizično jer će vas protivnici u garaži čuti, i bićete otvoreni za napad preko boosta, a verovatno će igrač blizu venta dobiti i Molotov, fleševe…

Drugi, malo sporiji ali sigurniji način je da smokate B toksik i boostujete se u vent. U ovome vam može pomoći jedan mali trik, gde probušite vent još dok trčite na B, kroz zid vent rooma, koji je poznat kao jedan od tanjih zidova. Tako vas T strana neće čuti, pa sigurno neće biti toliko oprezna sa ventom, bar ne toliko koliko bi bila da su čuli lomljenje rešetki:
Ono što je važno, igrač iz venta može čuti i protivnike u blizini B sajta, što može biti od velike koristi. Ipak, glavna uloga vent igrača je da sakuplja informacije sa mida. Kada počne prodor terora na mid, oni će biti na ili ispod boosta, blizu venta ili white boxa. Tada, igrač sa white boxa ne bi trebalo da se prepucava previše, a verovatno će biti od veće pomoći ukoliko sa highwaya baci pop fleš za vent igrača. Ovo je veoma efektivan a lak način da saigraču date odličnu šansu za par lakih fragova. Ekipa Valiance je često imala običaj da odradi ovaj potez, sa dosta uspeha. Što je najvažnije, fleš je veoma lako baciti, zapravo ne postoji striktan način bacanja, samo je bitno da zafleša igrače na ili ispod boosta.

Pop fleš za vent igrača:
Naranvo, igrač iz venta će biti i X faktor u zaustavljanju eventualnog napada na B sajt, jer će se terori fokusirati na sam sajt, CT i heaven.

Kada se uvežba i odradi dobro, ova taktika može zadavati velike glavobolje protivničkoj strani. Ako ste sve dobro uradili, vaša postavka na mapi bi otprilike trebala da izgleda ovako.
1-3-1 postavka

Poslednja, najagresivnija i najrizičnija strategija koja bi trebalo da se koristi samo ako su terori prethodno dosta eksploatisali mid. Jedina razlika u odnosu na prethodnu postavku je da jedan igrač sam čuva A sajt. Sada ćete imati igrača koji je pasivniji na midu, najbolje bi bilo da se pozicionira na white boxu, kako bi pomogao saigraču na A. Drugi igrač će biti ispod boosta, a treći kod venta. Dvojac blizu garaže sada ima odličan crossfire, a sakupiće i dosta informacija. Saigrač kod boosta će bez problema čuti igrače u A mainu, dok će igrač kod venta znati da se protivnici nalaze blizu B.

Treba razmotriti i opciju counter boosta, koja je rizična ali vam garantuje uspeha. Naravno, samo izvođenje ove agresije je opasno, pa treba smokovati garažu, zapaliti boost, a baciti i po koji fleš i granatu, kako bi koliko-toliko nečujno prišli midu.
Videli smo da mid može da se čuva na različite načine. Kada jedan igrač čuva mid, naročito ukoliko je agresivan i nema previše osećaja za igru, vam može stvoriti dosta problema. Zato vam je potrebna dobra komunikacija i brza rotacija saigrača (uglavnom sa A sajta). Bilo kako bilo, varijacije će vam dati prednost u igri, a terori će ostati sa veoma malo izbora za napad na sajtove.

Uz prethodni tekst o T kontroli mida, sada imate neke osnove (i više od toga) za dobro igranje Cache. U narednom tekstu ćemo pričati o novoj mapi, gde vam strategija može biti od velike pomoći prilikom nadigravanja protivnika.

Izvor: KlanRUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: