Pritisci na slobodnu štampu koja kritički piše o vlasti

Izvor: R.V.

Subota, 03.05.2003.

12:15

Default images

Beč, Beograd, Podgorica - Više međunarodnih i domaćih medijskih asocijacija oštro je protestovalo zbog odluke direktora Zavoda za zapošljavanje Branimira Bojanića da u utorak naglo, očigledno motivisan političkim razlozima prekine saradnju sa "Vijestima" i spriječi dalje objavljivanje oglasa sa berze rada u ovom listu.

- Organizacija medija Jugoistočne Evrope (SEEMO), mreža urednika, medijskih menadžera i vodećih novinara Jugoistočne Evrope i članica Međunarodnog instituta za štampu (IPI) duboko je zabrinuta zbog odluke Zavoda za zapošljavanje Crne Gore da obustavi oglašavanje slobodnih radnih mjesta u crnogorskom dnevniku "Vijesti" - ističe su u pismu iz Beča upućenom crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću, od koga se traži da preispita i promijeni odluku direktora Bojanića.

- Dana 29. aprila, Zavod za zapošljavanje, Vladina institucija odgovorna za politiku zapošljavanja, prestala je da dostavlja materijal za objavljivanje u "Vijestima" nakon petogodišnje saradnje, čime su čitaoci "Vijesti" uskraćeni za informacije redovno objavljivane u dodatku lista srijedom "Slobodna radna mjesta". Zato što nije bilo zvaničnog obavještenja iz Zavoda o prekidu saradnje, glavni urednik "Vijesti" Slavoljub Šćekić nazvao je direktora Zavoda, Branimira Bojanića, pitajući za razloge za donošenje te odluke. Odgovor g. Bojanića je bio: "Da li vi, g. Šćekiću, čitate vaše novine?". Prema izvorima SEEMO, g. Bojanić je lično produžio ugovor sa "Vijestima" prije manje od dva mjeseca. SEEMO je obaviješten da je Zavod sada odlučio da buduće oglase objavljuje u dnevnicima "Pobjeda" i "Publika", koji zajedno imaju tiraž od 10.000.

SEEMO smatra, da je odluka Zavoda da okonča saradnju sa "Vijestima" politički motivisana pošto "Vijesti" imaju najveći tiraž u Crnoj Gori (20.000 primjeraka) i riječ je o nezavisnom dnevniku koji uživa najveće povjerenje među građanima te zemlje. Prema najnovijoj anketi CEDEM-a. crnogorski građani najviše vjeruju "Vijestima" (21,6 odsto), slijedi "Dan" (14,8 odsto), "Pobjeda" (13,8 odsto), "Večernje novosti" (7,1 odsto) i "Publika" (3,4 odsto).

Nažalost ovaj potez Zavoda za zapošljavanje podsjeća na odluke iz prošlosti tokom Miloševićeve diktature u Srbiji i vlasti jedinstvenog DPS-a u Crnoj Gori.

SEEMO poziva Vašu ekselenciju da promijeni ovu odluku Zavoda za zapošljavanje, pošto postoji validan ugovor, koji ga obavezuje da oglašava u "Vijestima" pod uslovima koje su potpisale obje strane - ističe se u pismu Đukanoviću koje je potpisao Oliver Vujović, generalni direktor SEEMO.

Protestna saopštenja, povodom Bojanićeve odluke inspirisane činjenicom da se nekom ko može da mu naredi ne sviđa sadržaj "Vijesti" stigao je i iz Udruženja nezavisnih elektronskih medija i Asocijacije mladih novinara, kao i od Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

U saopštenju UNEM-a i AMN se ističe da zvanično objašnjenje koje su predstavnici državne ustanove dali za raskid ugovora (navodno visoka cijena) ne izgleda ubjedljivo.

- Ukoliko je razlog onaj koji navode "Vijesti", a nakon zvaničnog objašnjenja Zavoda, on nama izgleda realniji, onda sloboda informisanja u Crnoj Gori vrtoglavo kreće u devedesete godine, sad već prošlog vijeka, novinarima i medijima dobro poznate po pritiscima, prijetnjama, bombaškim napadima - ističu UNEM i AMN.

- S obzirom de je zdrava kritika privatnih medija u Crnoj Gori u posljednje vrijeme više uperena ka vlasti, što je normalna i generalno pozitivna pojava, AMN i UNEM strahuju da slični postupci države ne postanu još češća praksa.

Razlog nije samo posljednji slučaj u kom su "Vijesti" izgubile dio izvora prihoda već i slučajevi gdje neki mediji nisu imali ni šansu da sklope slične ugovore. Ali ni to nije sve!!! Koliko je u Crnoj Gori sloboda informisanja na niskom nivou govori i to da sve češće dobijamo informacije o prijetnjama pritiscima i upozorenjima kao i naredbodavnim uputstvima nekih neprofesionalaca, upućenim najčešće mladim novinarima. Ovakvi događaji koji se posljednjih mjeseci očigledno intenziviraju, daju nam za pravo da budemo zabrinuti. Ono za šta smo se nadali da je prošlo, ne zavaravajmo se, još postoji. Nadajmo se samo da će ovog puta interes svih nas da se sa tim borimo biti jasniji, a samim tim i otpor mnogo jači - naglašava se u saopštenju UNEM-a i AMN koje su potpisali Boris Darmanović i Ranko Vujović.

ANEM: Tako je radio Milošević

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ocijenila je da odluka Zavoda za zapošljavanje da prekine saradnju sa "Vijestima" nije zasnovana na ekonomskim razlozima. Pored protesta zbog takvog postupka, ANEM upozorava da "otkazivanje marketinških ugovora od strane državnih institucija može kod ostalih oglašivača biti shvaćeno kao signal, pa na taj način i zloupotrijebljeno kao sredstvo represije prema medijima čija uređivačka politika nije po volji vlasti, što je bila uobičajena praksa režima Slobodana Miloševića". ANEM je ukazao i na to da u konkretnom slučaju oglašavanje slobodnih radnih mjesta predstavlja i način na koji se ostvaruje jedno od osnovnih prava nezaposlenih lica - da budu informisani o mogućnostima i uslovima zapošljavanja, a da zapošljavanje predstavlja javni interes svakog društva, pa i crnogorskog, te da su stoga, odlukom Zavoda za zapošljavanje da slobodna radna mjesta ne oglašavaju u najtiražnijim, profesionalno uređenim novinama na gubitku, pored "Vijesti", upravo javni interes i sami nezaposleni. ANEM je stoga u saopštenju iskazao punu solidarnost sa kolegama iz "Vijesti", a Zavod za zapošljavanje Crne Gore pozvao da svoju odluku preispita - ističe se u saopštenju ANEM-a koje je potpisao predsjednik ove asocijacije Veran Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: