"Klima u Srbiji opasna"

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2003.

10:25

Default images

Fond za humanitarno pravo je saopštio da podržava borbu protiv organizovanog kriminala, ali je pozvao državne organe da otvore i pitanje ratnih zločina i “etnički motivisanih kriminalnih dela”. Direktor Fonda Nataša Kandić za B92 kaže da je klima u Srbiji posle ubistva premijera Zorana Đinđića opasna. “Nestanak profesora Matematičkog fakulteta Predraga Polića i pretnje smrću profesoru Filozofskog fakulteta Aljoši Mimici nisu nimalo bezazleni događaji pošto se u oba slučaja radi o osobama hrvatske nacionalnosti. Događaji posle ubista pokazuju da dolazi do homogenizacije navodno patriotskih snaga, a činjenica da se prećutkuje klima u kojoj je Đinđić ubijen pogoduje delu institucija povezanih s kriminalcima, a koje od 1991. predstavljaju podršku sistemu ideologija prethodnog režima", kaže ona.

Nataša Kandić dodaje da te patriotske snage pokušavaju da iskoriste situaciju obračuna sa organizovanim kriminalom kako bi ponovo mogle da dođu do uticaja na javno mnjenje, ali i do “pozicije moći u odbrani i zaštiti od krivične odgovornosti, pre svega onih koji su činili ratne zločine”. "Policija, iako je okupirana potragom za pozadinom kriminalnog dela Srbije, mora da obrarti pažnju i na nestanke i ozbiljne pretnje jer to dolazi iz istog dela homogenizovanog sistema. Oni se nalaze u institucijama i sistemu i utoliko je to opasno i zahteva bavljenje i onima koji saučestvuju u održavanju ideologije mržnje prema drugačijima i različitima", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: