Nastavak operacija u Iraku

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2003.

09:49

Default images

Američko-britanske trupe naišle su u nedelju na do sada najžešći otpor Iračana na mnogim mestima. Luka Um Kasr i dalje nije potpuno u rukama koalicionih snaga jer u njoj i dalje postoje "džepovi" otpora, a snažne borbe vode se u Nasiriji, gde je prema američkim izvorima ubijeno 10 marinaca, dok Iračani tvrde da ih je 25. Prema poslednjim izveštajima, američke trupe stigle su do grada Karbala, 80 kilometara južno od Bagdada, gde se vode žestoke borbe. Izveštači javljaju da je kod grada Nadžafa otkriveno postrojenje za koje se sumnja da se u njemu proizvodi hemijsko oružje, a u toku je ispitivanje fabrike.

Na desetine žena i dece ranjeno je u ponedeljak rano ujutro u napadu na rezidencijalni kompleks u Basri. Iračka satelitska mreža saopštila je da je pogođeno naselje u kom žive radnici lokalne naftne kompanije. Irački zvaničnici objavili su da je u ranijem napadu na Basru poginulo 80 lica, dok je 366 ranjeno. Prema rečima iračkog ministra za informacije Mohameda al-Sahafa, žrtve su stradale od kasetnih bombi. Arapska televizijska stanica Al- Džazira prikazala je snimke leševa, među kojima ima i dece.

Američka armija je potvrdila da je u borbama u Nazariji među njenim vojnicima bilo mrtvih i ranjenih. Zamenik komandanta američkih operacija u Iraku, general-pukovnik Džon Abizejd, rekao je da su se koalicione snage suočile s najžešćim otporom do sada. "Borbene operacije su dočekane sa otporom na brojnim lokacijama, od kojih je najžešći pokazan u Nazariji. Amerčki marinci uspeli su da odbiju neprijateljski napad u tom gradu, ali je u tom najoštrijem ratnom sukobu do sada jedan broj njih poginuo i ranjen. Takođe, u blizini Nazarije, iračke snage presrele su američki konvoj sa zalihama. U toj akciji, jedan broj ljudi je ranjen, a 12 se vodi kao nestalo", rekao je on.

Nastavljeno je žestoko bombardovanje Bagdada i gradova Mosul i Kirkuk, na severu Iraka. Za sada nema informacija o pričinjenoj šteti ili gubicima. Nebo nad Bagdadom i dalje je tamno od dima koji stvaraju Iračani paleći šance napunjene naftom iskopane oko grada s ciljem da ometu krstareće rakete. Četiri osobe su poginule, a 13 ih je ranjeno u nedelju ujutro u bombardovanju Tikrita, rodnog grada Sadama Husiena. Iračka televizija najavila je da će predsednik uskoro održati istorijski govor naciji.

Iračka televizija prikazala je snimke 5 osoba za koje se tvrdi da su zarobljeni američki vojnici. Zarobljenici na snimku nosili su američke uniforme, a pred kamerama su rekli svoja imena, identifikacione brojeve i mesta iz kojih dolaze.

Američki zvaničnici tvrde da se do sada predalo između 1.000 i 2.000 iračkih vojnika i da su mnogi drugi odustali od borbe, ali dodaju da je još netaknuto 6 divizija Republikanske garde i da se mogu očekivati teške borbe.

Vojni izvori SAD su saopštili da je jedan američki vojnik poginuo, a da je 15 ranjeno kada je američki vojnik, muslimanske vere, verovatno ogorčen zbog rata protiv Iraka, bacio ručne bombe u njihove šatore. Osumnjičeni vodnik iz inženjerijske jedinice priveden je brzo posle incidenta i nalazi se u komandnom centru američke vojske u Kuvajtu.

Američka raketa "patriot" u nedelju je oborila britanski avion "tornado GR4" u blizini iračko-kuvajtske granice, a britansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su u tom incidentu poginula oba člana posade. Tokom noći dve krstareće rakete "tomahavk" zalutale su i pale na teritoriju Turske. Još nema izveštaja o eventualnim žrtvama. Novinar britanske televizije ITM Teri Lojd, koji je u subotu nestao u okolini Basre, najverovatnije je poginuo, pošto su, kako se veruje, na njega pucale anglo-američke snage.

U napadima u nedelju pogođen je jedan od najpoznatijih univerziteta na svetu, Mustansirija. Eksplozija je, na jednom od ulaza u Univerzitet, napravila krater širine oko 10 i dubine oko 3 metra. Ta ustanove jedna je od najstarijih škola u arapskom svetu i datira još iz XIII veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: