Osude ubistva država bivše Jugoslavije

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2003.

09:00

Default images
Osude ubistva Zorana Đinđića stigle su i iz svih država bivše Jugoslavije. Hrvatski predsednik Stjepan Mesić je izjavio da je Đinđić bio pragmatičan političar koji je shvatio da je mesto Srbije u Evropi. "On je pokušavao da evropeizuje Srbiju i njen politički prostor, a bio je i zagovornik saradnje sa susedima", rekao je hrvatski predsednik. Stjepan Mesić je dodao da, nakon ovog ubistva, demokratizacija Srbije dolazi u pitanje, ali da to nije dobro ni za njene susede.
Premijer Makedonije Branko Crvenkovski uputio je telegram saučešča vladi Republike Srbije u kome izražava veliko žaljenje zbog ubistva premijera Zorana Đinđića. "Gubitak je nenadoknadiv, ali se nadam da ćete iznaći snage, u ime dobrobiti svih vaših gradjana i za dobrobit vaše zemlje i regiona, i da ćete nastaviti da idete putem koji znači stabilnost i mir", poručio je Crvenkovski.
Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da ubistvo Zorana Đinđića predstavlja strahovit udarac svim demokratskim snagama Srbije i celog regiona. On je dodao da se moraju iskoristiti sva raspoloživa sredstva za borbu protiv organizovanog krminala i naglasio da će Republika Srpska na granici prema Srbiji i Crnoj Gori dati svoj doprinos u akciji eventualnog hvatanja zločinaca.
Predsednik Slovenije, Janez Drnovšek je, povodom tragične smrti srpskog premijera, vršiocu dužnosti predsednika države Nataši Mičić poslao telegram saučečća, u kome je izrazio duboku zabrinutost nad ovim delom. "Tragični događaj u politički prostor Srbije unosi neizvesnost, ali verujem da će se nastaviti razvoj srpskog naroda u pravcu demokratije i evropskih integracija. Upravo to usmerenje, kao i doprinos postepenoj stabilizaciji prilika u Jugoistočnoj Evropi, ostavština je premijera Đinđića, koju ceni i poštuje ceo demokratski svet", saopštio je kabinet predsednika Slovenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: