Smrtne pretnje na račun Robija Sevidža

Izvor: B92, AFP

Četvrtak, 06.03.2003.

21:26

Default images

Mučne scene, kojima je obilovao birmingemski gradski derbi u ponedeljak uveče, nastavile su se tokom cele nedelje na internetu. Veb-sajt Robija Sevidža, učesnika najvećeg incidenta na utakmici, bombardovan je e-mailovima protivničkih navijača, u kojima se osim mrženje i uvreda nalaze I pretnje smrću.

Podsetimo da se u 50. minutu utakmice dogodio incident, kada je napadač Aston Vile Dion Dablin brutalno startovao na Sevidža, da bi ga nekoliko desetina sekundi kasnije, na korak od sudije, udario glavom. Dablin je isključen, a posle meča se izvinio Sevidžu, sudiji, saigračima, klubu i navijačima. Ujedno, ovaj crnoputi fudbaler, poznat tokom karijere kao fer igrač, demantovao je da ga je Sevidž vređao na rasnoj osnovi. Birmingem je meč dobio sa 2:0, a Vila je završila sa 9 igrača, pošto je isključen i Gudjonson.

Lavina mejlova sručila se na Sevidžov veb-sajt posle meča, sa optužbama da je Velšanin prevarant i folirant. U najoštrijoj poruci stoji:

Ti si sramota za fudbal, a kad izađeš iz skrovišta bićeš ubijen! Marš iz Birmingema, folirantu. Bolje bi ti bilo da čuvaš leđa, velško đubre”.

Menadžer Birmingem Sitija Stiv Brus naredio je Sevidžu da ne komentariše incident, a portparol kluba Šon Konor saopštio je da će pretnje biti shvaćene ozbiljno. Ovo je drugi put ove sezone da Sevidž doživljava slične pretnje. On je u novembru zbog povrede propustio meč između Velsa i Azerbejdžana, posle čega je njegov broj mobilnog telefona objavljen na internetu. Inače, Sevidž tokom cele karijere ima imidž incidentne osobe, a često je optuživan da preterano reaguje ne bi li protivnik bio oštrije kažnjen.

Presednik Birmingem Sitija Dejvid Gold nazvao je pošiljaoce takvih poruka kukavicama i teroristima.

“Ja sam u prošlosti dobijao slične poruke i zato znam kako se Robi oseća. Ti ljudi su kukavice, jer ne smeju da se identifikuju. Oni su teroristi”.

Sličnu izjavu dali su i predstavnici Aston Vile, koji su osudili takve poruke, dodavši da takvom ponašanju nema mesta u fudbalu.

Sevidž nije prijavio Dablina zbog napada, pa neće biti policijske istrage. Igrač Vile je dobio 3 meča neigranja, a neće biti dodatno kažnjavan zbog dobre discipline tokom sezone. Uz to, Vila ga je kaznila dvonedeljnom platom, procenjenom na 38.000 funti. Sa druge strane, u tučama pre i posle meča uhapšeno je 40-ak navijača oba kluba. Tako je ova utakmica podsetila na mračne događaje, koji su engleskom fudbalu doneli huliganski imidž tokom 80-ih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: