"Za mesec dana dozvole za autoput"

Beograd -- Ministar građevine Velimir Ilić izjavio je da će za oko mesec dana biti spremna dokumentacija i dozvola za gradnju prvih deonica autoputa od Ljiga do Preljine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ilić najavljuje da će tek tada zvanično početi radovi.

"Dokumentacija se priprema, a sredstva za eksproprijaciju su izdvojena kroz rebalans budžeta - deo iz budžetskih rezervi , a radovi će krenuti jer su konačno stvoreni uslovi", naveo je Ilić.

Srbija je za izgradnju dela autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom dobila od Azerbejdžana kredit od 300 miliona evra za deonicu od Ljiga do Preljine, a radove je u aprilu započela azerbejdžanska firma "Azvirt".

Ilić je kazao da će Preljina biti glavno čvorište autoputeva koji će se graditi u narednom periodu.

Govoreći o ponudi kineskih kompanija da učestvuju u izgradnji autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom, ministar je naveo da su pregovori još u toku.

"Ja i ministar Dinkić sutra treba da obavimo razgovor sa predstavnicima kineskih banaka i izvođača koji donose zvanične ponude da konkurišu za gradnju dela autoputa od Beograda do Ljiga", rekao je Ilić.

Radovi će, kako je rekao, biti intenzivirani na proleće, a rok za izgadnju deonica koje nisu date "Azvirtu" je tri meseca za pripremu i 37 meseci za završetak radova.

Prema Ilićevim rečima, istovremeno se priprema projektna dokumentacija za izgradnju autoputa Preljina - Pojate, koji treba da poveže autoput Beograd - Niš na Koridoru 10 sa budućim autoputem ka Crnoj Gori na Koridoru 11.

"Naš cilj je da spojimo koridore 10 i 11 sa najfrekventnijom raskrsnicom u Srbiji. U blizini je i aerodrom Lađevci, a bočno spajanje Pojate-Preljina otvoriće ovaj deo prema svetu", dodao je ministar građevine.

Na delu od Uba do Lajkovca radove izvode domaće firme "Planum" i "Putevi Užice", a posao se finansira iz državnog budžeta.

Biz