Od odličnog biznisa do propasti: Nekada 3.000 EUR, sada 800

Situacija sa smiljem lagano se oporavlja, ali to nije ni blizu kako su mnogi očekivali.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nedostaje, kako kažu, sistematičnosti i državne podrške, ali ohrabruje otvaranje novih tržišta.

Dekan Agromediteranskog fakulteta u Mostaru, Ahmed Džubur, kaže kako se smilje u Hercegovini masovno sadilo pre dve-tri godine što je za posledicu imalo enormnu plantažnu proizvodnju koje je procenjena na blizu dve hiljade hektara. Na ovaj način je BiH postala najveći plantažni proizvođač smilja na globalnom planu.

"Istovremeno je nabavljeno i instalirano oko pedeset manjih i većih destilerija u cilju proizvodnje eteričnih ulja i hidrolata smilja, ali i drugih lekovitih i aromatičnih biljaka. Razlozi za ovakvom intenzivnom proizvodnjom smilja su bili u evidentnoj potrebi svetske farmaceutske i kozmetičke industrije za produktima destilovanog smilja. Cena sveže mase smilja u godini koja je prethodila nagloj pojavi plantažnih zasada je dostigla iznos od 5,20 KM po kilogramu. Prošle godine je cena kilograma sveže mase iznosila 1 KM, a ove godine cena se lagano oporavila i iznosi 1,40 KM", naveo je Džubur, prenosi Klix.

"Cena eteričnog ulja smilja je pala sa iznosa od otprilike 3.000 evra koliko je iznosila prije tri ili četiri godine na današnjih 800 eura", dodao je on.

Razlozi su brojni, kaže profesor, kao što je upitna kvalitet proizvedenih eteričnih ulja budući da su neki plantažni proizvođači u procesu proizvodnje koristili hemijska zaštitna sredstva protiv bolesti i štetočina.

Džubur kaže i da je ove godine značajna količina plantažiranog smilja ostala neubrana zbog nemogućnosti odgovarajućeg plasmana eteričnih ulja i hidrolata.

Biz

strana 1 od 354 idi na stranu