- Teme -

Francuska opozicija žali: Ovo im nije prioritet

Pariz -- Budžet Francuske za poljoprivredu 2019. godine od 4,7 milijardi evra, biće 10 odsto manji od od ovogodišnjeg.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Opozicija u Parlamentu koji je o tome odlučio sinoć, izrazila je žaljenje što se poljoprivreda "ne smatra prioritetom".

"Želim da Francuska bude suverena u pogledu hrane i da njena poljoprivredu zrači u svetu", rekao je ministar poljoprivrede, Didije Gijom, izrazivši ambiciju da njegov resor postane "Ministarstvo prehrambene izvrsnosti".

Budžet izglasan već u prvom čianju je deo plana usvojenog početkom oktobra u Skupštini.

"Cilj nam je da podržimo one koji su hrabri: mlade ljudi koji tek počinju, prelazak na organsku proizvodnju", kao i "one koji pate u teškim područjima", rekao je ministar.

"Ovaj budžet je identičan prošlogodišnjem" uprkos tome što je 500 miliona evra manji, ustvrdio je Gijom, opravdavajući smanjenje promenom obuhvata jer budžet više ne uključuje socijalno osiguranje poljoprivrednika, što je sada u posebnom zakonu o finansiranju socijalnog osiguranja.

Druga inovacija koja objašnjava smanjenje budžeta za 200 do 300 miliona evra je fond koji je ove godine napravljen za finansiranje posledica potencijalne krize, izjavio je ministar i dodao da je time obezbečeno da pomoć države dobiju poljoprivrednici pogođeni sušom.

Ti krediti Ministarstva će biti dopunjeni evropskim Zajedničkim fondovima sa ukupno 8,9 milijardi evra.

Poljoprivredni sektor će imati koristi od 4,2 milijarde doprinosa za socijalno osiguranje, plus još 1,1 milijarda evra od EU za plate i 1,8 milijardi poreskih rashoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

strana 1 od 355 idi na stranu