Biće najveći u Srbiji: Posao za 5.000 FOTO

Beograd -- Generalni direktor kompanije Leoni Srbija Klemens Saks i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić obišli su radove na parceli na Ratarskom imanju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Nemačka kompanija Leoni otvoriće krajem godine u Kraljevu četvrtu fabriku u Srbiji, u kojoj planira da zaposli više od 4.000 ljudi do 2021. godine.

Na ovom imanju se gradi četvrta fabrika Leoni u Srbiji i prva nova fabrika u Kraljevu nakon 40 godina.

Vrednost investicije Leonija iznosi blizu 60 miliona evra, a do kraja ove godine očekuje se da bude zaposleno 150 ljudi, nakon čega će se proces zapošljavanja nastaviti i očekuje se da će 2023. godine u toj fabrici u gradu na Ibru raditi blizu 5.000 ljudi.

Saks je u izjavi novinarima kazao da u Srbiji već postoje tri fabrike Leonija, u Prokuplju, Malošištu i Nišu, gde je nedavno izgrađena kompletna fabrička zgrada, a proizvodna površina u Kraljevu prostiraće se na 45.000 metara kvadratnih.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

“Prvi radnici su već selektovani i oni su krenuli sa obukom, 13 ljudi. Proces selekcije se i dalje nastavlja i prvi semplovi će u prvom delu fabrike u Kraljevu biti početkom februara sledeće godine, a krajem 2019, odnosno početkom 2020. godine fabrika će početi sa serijskom proizvodnjom”, kazao je Saks.

Generalni direktor Leonija je za Tanjug, komentarišući rizike za izgradnju u Kraljevu, gde je trusno područje, rekao da kada je Leoni odlučio da otvori fabrike u Srbiji, tražili su različite lokacije gde će izgraditi fabrike.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

“Kada smo dobili predlog gde treba ići, mi smo se konsultovali sa Vladom Srbije i jedna od lokacija je bila Kraljevo. Istažili smo informacije da li ima nekog rizika za izgradnju i Kraljevo se nije pokazalo kao visoko rizičan region”, rekao je Saks.

Terzić je za Tanjug naveo da je u Kraljevu trenutno nezaposleno više od 11.000 ljudi, te da, s obzirom na to da očekuju da će fabrika Leoni zaposliti nešto više od 5.000 građana, a da će turska Taj grupa takođe zaposliti gotovo 2.500 žitelja grada na Ibru, gotovo u potpunosti rešiti problem nezaposlenosti u Kraljevu.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

“Veoma je važno da uz ove fabrike dolazi i veliki broj malih proizvođača koji će proizvoditi sve ono što je neophodno za funkcionisanje ovih fabrika i novac koji će se sliti u Grad Kraljevo i koji će svakog meseca dolaziti do zaposlenih u ovom gradu značiće mnogo, osetiće se u prodavnicama, trgovinama, restoranima i mislim da će ovo za Kraljevo značiti mnogo”, kazao je Terzić.

Dodao je da će otvaranje fabrika pomoći gradu, te da smatra da će zato mladi ostajati, stvarati porodice i da će se više beba rađati u gradu.

“Odluka Leonija da dođe u Kraljevo jeste motivisana ekonomskim interesima, ali sa druge strane treba istaći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jako želeo da pomogne Kraljevu i da se u Kraljevu izgradi stabilna fabrika, dobre kompanije, koja će pomoći razvoju ovog grada. Upravo na njegovu preporuku je Leoni došao u Kraljevo i mi smo dobili šansu da konačno i mi kao grad privredno napredujemo”, istakao je Terzić.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Biz

Ko to želi PKB?

Beograd -- Ministarstvo privrede Srbije objaviće u četvrtak ko je dostavio ponudu za kupovinu imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) i da li je ponuda validna.

Srbija sreda 12.09. 14:45 Komentara: 8
strana 1 od 1183 idi na stranu