Utrostručen broj korisnika beskontaktnih plaćanja

Beograd -- Broj aktivnih korisnika beskontaktnih plaćanja u Srbiji gotovo se utrostručio za godinu dana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Njihov broj je porastao na 35 procenata u 2017. godini sa 12 odsto iz 2016. godine, prema istraživanju MasterIndex Srbija.

Stanovnici Beograda, njih 43 odsto, najaktivniji su korisnici beskontaktnih kartica, iza kojih su statnovnici Vojvodine i Centralne i Zapadne Srbije (sa po 32 posto), rezultati su istraživanja.

Studija, sprovedena na reprezentativnom uzorku od 1.000 aktivnih korisnika kartica u zemlji, pokazala je da gotovo polovina ispitanika, njih 47 odsto starosti između 25 i 34 godine plaća beskontaktno, dok populacija starija od 60 godina najsporije usvaja ovu platnu tehnologiju (18 procenata).

Beskontaktna plaćanja Mastercard karticama obavljaju se prislanjanjem kartice na beskontaktni čitač na kasi, a svetlosni i zvučni signal označavaju uspešnu transakciju.

Sam proces plaćanja je brz - posebno za iznose manje od 1.500 dinara kada nije potrebno unositi PIN kod - zbog čega se potrošači odlučuju za beskontaktno plaćanje prvenstveno na prometnim trgovačkim lokacijama kao što su supermarketi (60 posto), benzinske pumpe (40 posto), lokalni marketi (33 procenata) i drogerije i parfimerije (33 posto), poručuju iz Mastercard-a.

Kako se menjaju potrebe potrošača, tako raste i broj beskontaktnih terminala, posebno u novim trgovinskim sektorima, a najnoviji primer je javni prevoz u Beogradu gde su od januara ove godine omogućena beskontaktna plaćanja Mastercard karticama.

Više od polovine korisnika kartica zainteresovano je da njihov mobilni telefon postane i platni uređaj, jer smatraju da su beskontaktna plaćanja mobilnim telefonima brža od korišćenja gotovine ili standardnih kartica (74 posto ispitanika) i laka za upotrebu (70 procenata), navodi se u istraživanju.

Biz

strana 1 od 2462 idi na stranu