Telenor tuži Ratel zbog visoke cene

Beograd -- Telenor je tužio Upravnom sudu tužbu Ratel zbog diskriminatorske i previsoke naknade za pozive iz mobilne mreže te kompanije u fiksnu mrežu Telekoma Srbije.

Izvor: Beta
Podeli

Generalni direktor Telenora u Srbiji Ćel-Morten Jonsen je kazao da je ta cena "terminiranja" poziva oko četiri puta veća od cene koju Telenor naplaćuje konkurenciji u Norveškoj.

"Nema razloga da Telenorov korisnik mobilne mreže više plaća pozivanje fiksne mreže Telekoma Srbije nego što to plaća Telenorov korisnik fiksne telefonije, pošto su troškovi za Telekom Srbije jednaki", kazao je Jonsen.

Prema odluci Republičke agencije za telekomunikacije (Ratel) o cenama pristupa infrastrukturi Telekoma Srbije i naknadama za interkonekcije, naknada za pozivanje iz fiksne mreže Telenora u fiksnu mrežu Telekoma iznosi 0,68 dinara po minutu u vreme jakog saobraćaja, dok je cena terminiranja poziva iz Telenorove mobilne ka Telekomovoj fiksnoj mrezi 1,83 dinara po minutu.

Telenor to ne može da prihvati, istakao je, i u skladu sa srpskim zakonodavstvom podneo je tužbu Upravnom sudu u Beogradu da se to pitanje konacno reši. "Ne vidim razlog da se taj spor ne reši na poslovan način. Očekujemo da će sud biti nepristrasan", kazao je Jonsen.

Jonsen je kazao da je Telenor ranije podneo Ratelu predlog o prihvatljivom iznosu naknade zasnovan na principu "troškovi plus", od kojeg je Agencija odstupila. Podnošenje tužbe, istakao je, neće uticati na odluku Telenora da posluje i investira u Srbiji i dodao da je to normalan problem koji se dešava u poslovanju.

On je naveo i da zbog visokog iznosa naknade koju je Ratel odredio za "otvaranje petlje" Telekoma Srbije odnosno korišćenje bakarne parice do pojedinačnih korisnika za usluge ADSL interneta Telenor ne vidi prostora za ozbiljnija ulaganja u tu oblast.

"To je kristalno jasno. Ne možemo da ulažemo u ADSL pristup internetu iz milostinje", kazao je generalni direktor Telenora u Srbiji, kompanije koja je najveći pojedinačni strani investitor na srpskom tržištu.

Kompanija Telenor, koja već pruža usluge mobilne telefonije u Srbiji, dobila je polovinom februara i licencu za fiksnu telefoniju, čime je ukinut monopol državne kompanije Telekoma Srbije. Prema uslovima licence koju je Telenor platio milion evra, rok za početak pružanja usluga fiksne telefonije i ADSL intereneta je 12 meseci.

Jonsen je naveo i da se zahvaljujući odluci Ratela o naknadama za pristup telekomunikacionoj infrastrukturi Telekoma Srbije, napreduje u realizaciji tog projekta, ali da je iz tehničkih razloga potrebno odre]eno vreme za povezivanje.

Kako je naveo, Telenor će početi da koristi infrastrukturu Telekoma Srbije i dodao da se paralelno napreduje i u širenju Telenorove infrastrukture.

"Telenor ne želi samo da koristi infrastrukturu Telekoma Srbije, već da izgradi i sopstvenu. Telenor želi da uloži novac u zemlju, da kroz celu Srbiju da obezbedi odgovarajuću infrastrukturu", istakao je Jonsen.

Prema zakonskim propisima, Ratel je 7. juna doneo odluku o korišćenju telekomunikacione infrastrukture pošto nisu uspeli direktni pregovori Telenora i Telekoma. Rok da se odluka primeni ističe danas.