Zbogom fiskalnim kasama - kompjuteri će biti obavezni?

Podgorica -- Novi zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga u Crnoj Gori, sve su prilike da je dizajniran kao još jedna biznis barijera.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Radi se, naime, o zakonu koji propisuje da se fiskalne kase zamene kompjuterima i da Poreska uprava odobri svaku transakciju pre nego što bude sprovedena.

I to bi bilo u redu da se tiče samo gotovine, odnosno plaćanja bankovnim karticama. Ali, u našem slučaju radi se i o žiralnom, odnosno plaćanju preko faktura. Zakonodavac je propisao istu proceduru. Dakle, prodavac koji je do sada imao fiskalnu kasu, sada je zamenjuje kompjuterom, pre ispostave fiskalnog računa pošalje svoj jedinstveni matični broj Poreskoj upravi i traži odobrenje da izda račun, piše Pobjeda.

Poreska mu to potvrdi i, kako stoji u nacrtu zakona, za to je potrebno ukupno dve sekunde. Situacija se komplikuje kod onih koji izdaju fakture i nisu obveznici fiskalnih kasa. Oni treba da traže od Poreske uprave takođe odobrenje, odnosno kod za izdavanje svake fakture, kako bi ona prethodno bila fiskalizovana. Za to im, osim jedinstvenog matičnog broja, treba i elektronski potpis. Potom odobrenje Poreske uprave prikače na fakturu i sve to odnesu u Poresku upravu, prenosi CDM.

Ukoliko padne sistem, poreski obveznici koji žiralno plaćaju moraju da fakture stavljaju u knjigu izlaznih računa, koju prethodno mora da overi Poreska uprava. Prilikom storniranja fakture ili grešaka prilikom izdavanja računa, mora se proći ista procedura.

Ovakvo propisivanje obavezaće firme koje dnevno izdaju više faktura da samo za dnevnu komunikaciju sa Poreskom upravom zaposle posebnog slzužbenika.

Biz

Skok profita Ahold Deleza

Hag -- Lanac supermarketa Ahold Delez je u četvrtom tromesečju prošle godine u svetu imao rast zarade za više od 300 odsto na 744 miliona evra u odnosu na lani.

Svet sreda 28.02. 15:33 Komentara: 2
strana 1 od 441 idi na stranu