Potpuni sunovrat: Agrokor "ubija" hrvatske banke

Zagreb -- Banke u Hrvatskoj ostvarile su od januara do kraja septembra 2017. dobit pre oporezivanja u ukupnom iznosu od 2,63 milijarde kuna (oko 348 miliona evra).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je oko 47 posto manje nego u istom periodu prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Na pad profitabilnosti banaka u devet meseci ove u odnosu na uporedni lanjski period najviše su uticali rizici vezani za Agrokor i sa njim povezanim kompanijama, zbog čega su banke podigle rezervisanja, odnosno povećan im je trošak usklađivanja vrednosti plasmana trgovačkim društvima, piše Poslovni dnevnik.

Na kraju septembra prošle godine, dobit banaka pre oporezivanja iznosila je 4,96 milijardi kuna (656 miliona evra), što znači da je u devet meseci ove godine ona pala za više od 2,3 milijarde kuna (304 miliona evra).

Ujedno, povećao se i broj banaka koje su poslovale s gubitkom.

Naime, u prvih devet meseci 2016. godine s gubitkom je poslovalo sedam od ukupno 27 banaka, a krajem septembra ove godine minus je iskazalo 13 banaka, odnosno polovina od 26 banaka koje trenutno posluju u Hrvatskoj.

Najmanji gubitak iz poslovanja zabeležila je Hrvatska poštanska banka (HPB), 109 hiljada kuna (14,4 hiljade evra), a najveći gubitak, u iznosu od 76,46 miliona kuna (10,1 miliona evra), odnosi se na Splitsku banku, koja je u istom lanjskom periodu imala dobit pre oporezivanja od 390,2 miliona kuna (51,6 miliona evra).

Nasuprot tome, najveći profit pre oporezivanja je u periodu januar-septembar 2017. ostvarila Privredna banka Zagreb (PBZ), 916,7 miliona kuna (121,3 miliona evra). To je, ipak, za 27 posto manje u odnosu na isti period godinu dana ranije, piše Poslovni.

Biz

strana 1 od 493 idi na stranu