Nafta "klizi" ka 57 USD, raste broj bušotina

London/Njujork -- Cene nafte su danas "skliznule" ka nivou od 57 dolara, jer su SAD povećale broj naftnih bušotina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) - Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati - nagovestile moguću obustavu napora za smanjenje proizvodnje, ukoliko se situacija na tržištu poboljša.

Cene naftnih fjučersa su danas pale za 0,3 odsto u Njujorku, nakon što su u prethodne dve sesije porasle za 2,5 odsto, prenosi agencija "Blumberg".

Cena američke nafte WTI za isporuku u januaru pala je za 17 centi na 57,19 dolara za barel u 12:16 časova na trgovanju na berzi u Njujorku. Ukupan obim trgovanja bio je oko osam procenata ispod 100-dnevnog proseka.

Cena WTI je u petak porasla za 67 centi na 57,36 dolara.

Severnomorska nafta "brent" za februarske isporuke pojeftinila je za tri centa na 63,37 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je prošle nedelje izgubila 0,5 odsto vrednosti.

Broj naftnih bušotina u SAD porastao je za dve na ukupno 751, što je tromesečni maksimum, prema podacima kompanije "Bejker Hjuz".

Istovremeno, kuvajtski ministar za naftu je najavio da bi se OPEK-ovi napori za smanjenje proizvodnje nafte mogli okončati i pre dogovorenog roka, ukoliko se situacija na tržištu uravnoteži do juna.

Članice i nečlanice OPEK-a su se prethodno dogovorile da do kraja 2018. godine produže trajanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, s tim da u junu ponovo razmotre situaciju na tržištu.

Biz

strana 1 od 895 idi na stranu