"Zelena ekonomija" za radna mesta

Srbija je u okviru samita UN u Rio de Žaneiru, organizovala poseban skup posvećen zelenoj ekonomiji i održivom razvoju u jadransko-jonskom regionu.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 22.06.2012.

09:55

Default images

Skup je otvorio predsednik Tomislav Nikolić, a zajedno su predsedavali ministri životne sredine Srbije i Slovenije, Oliver Dulić i Franc Bogovič.

Pozdravljajući učesnike skupa, predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je posvećenost Srbije i regiona unapređenju nacionalnog i regionalnog doprinosa širokoj, svetskoj agendi održivog razvoja.

"Čvrsto verujemo da regionalna saradnja naš glas može učiniti jačim na međunarodnoj sceni, a naše akcije pouzdanijim i koherentnim, za dobrobit svake od naših zemalja", kazao je Nikolić.

Ističući opredeljenje Srbije da prati naprednu evropsku i svetsku politiku čiji je deo zeleni i održiv rast, Nikolić je poručio da je pomoć i podrška regionalnih i međunarodnih aktera više nego dobrodošla.

Po Dulićevim rečima, jadransko-jonski region "može značajno unaprediti saradnju i regionalne veze", jer "pruža mogućnosti za zajedničke projekte čiji je cilj održiv ekonomski i ekološki razvoj".

"U svetlu glavne teme 'Rija 20 plus', možemo zajedno sa međunarodnim organizacijama da napravimo okvir za tranziciju ka zelenom i održivom rastu, koji podstiče razvoj, stvara radna mesta, obezbeđuje ekonomski rast i smanjuje siromaštvo", naglasio je Dulić.

Jadransko-jonski region, osim Srbije, obuhvata Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Albaniju i Grčku, a skup u Riju rezultat je predsedavanja Srbije Jadransko-jonskom inicijativom - koje preuzima Slovenija.

Dulić je predstavio Studiju zelene ekonomije i održivog rasta u kojoj su, kako je objasnio, predočeni potencijali i mogućnosti da se u nekoliko narednih godina u "zelenoj ekonomiji" otvori 50.000 radnih mesta.

Studija zelene ekonomije i održivog rasta je izradjena u saradnji sa UNDP i UNEP, kao osnova za nastup delegacije Srbije na Konferenciji u Riju, a pripremljena je uz učešće oko 400 predstavnika državnih institucija, naučnog i nevladinog sektora, tela UN.

"UN sistem i medjunarodne finansijske institucije trebalo bi da obezbede predvidive i koherentne izvore finansiranja za realizaciju aktivnosti u oblasti održivog razvoja i zelene ekonomije. To se odnosi i na sprovodjenje multilateralnih sporazuma u oblasti životne sredine i održivog razvoja", istakao je Dulić.

Predstavnici 191 države, medju kojima 86 šefova država ili vlada, okupili su se u Rio de Žaneiru da bi postigli istorijski pakt o zelenoj planeti koji bi milijarde ljudi izvukao iz siromaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: