Žele ga desetine hiljada taksista: Turska predstavlja prvi domaći automobil

Javnost u Turskoj s nestrpljenjem očekuje sutrašnje predstavljanje prototipa prvog turskog automobila, još jedan tehnološki i industrijski iskorak te zemlje.

Svet

Izvor: Anadolu Agency

Četvrtak, 26.12.2019.

15:44

Žele ga desetine hiljada taksista: Turska predstavlja prvi domaći automobil
Foto: Depositphotos/valveat

Desetine hiljada kupaca već su iskazale želju da kupe prvog domaćeg četverotočkaša, javlja Agencija Anadolija (AA).

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prošle nedelje je novinarima u Maleziji kazao da će predstavljanje prototipa prvog automobila domaće proizvodnje u Turskoj biti održano 27. decembra u gradu Gebzeu.

Javnost s nestrpljenjem čeka da vidi kako će turski četvorotočkaši izgledati, a maštu je dodatno zagolicao ministar Varank koji je na društvenim mrežama objavio fotografije na kojima pozira pored dva automobila prekrivenog ceradom, piše AA.

Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) potom je objavila i fotografiju automobila u mraku na kojoj se vide farovi i obrisi vozila.

Taj događaj je pobudio veliko interesovanje u Turskoj i šire, a s posebnim uzbuđenjem prezentaciju čekaju i taksisti koji žele da budu među prvim mušterijama.

Predsednik Unije taksista u Istanbulu Ejup Aksu izjavio je da su istanbulski taksisti već uputili upit za narudžbinu 17.000 novih turskih automobila i pre nego što su videli kako će izgledati.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa TOGG koja je nastala u junu prošle godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Očekuje se da prvi turski automobili u prodaji budu 2022. godine.

Prvi model turskog automobila biće iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: