Biz - B92.net

Zapadni "Pojas i put": G7 lansira investicionu inicijativu da smanji uticaj Kine

Lideri sedam zemalja članica G7 bili su na samitu u gradu Elmau u bavarskim Alpima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Rabanser
Ilustracija: Shutterstock/Rabanser

Obećali su da će u narednih pet godina prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju, u nameri da se parira kineskom projektu "Pojas i put" vrednom više hiljada milijardi dolara.

Američki predsednik Džo Bajden i drugi lideri G7 ovom odlukom su ponovo pokrenuli nedavno preimenovani projekat Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da će SAD tokom pet godina mobilisati 200 milijardi dolara federalnih fondova i privatnih investicija za podršku projektima u zemljama sa niskim i srednjim prihodima kako bi se pružila pomoć u borbi protiv klimatskih promena, kako bi se unapredilo javno zdravstvo na globalnom nivou, ojačali rodna ravnopravnosti i digitalne infrastrukture.

"Želim da budem jasan. Ovo nije pomoć ili dobrotvorna akcija. To je investicija koja će svima doneti korist", rekao je Bajden i dodao da će to omogućiti da se vide konkretne prednosti partnerstva sa razvijenim demokratijama.

Bajden je rekao da bi dodatne stotine milijardi dolara mogle doći i od multilateralnih razvojnih banaka, razvojnih finansijskih institucija, državnih fondova i drugih.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na današnjem skupu je najavila da će Evropa tokom istog perioda mobilisati 300 milijardi evra za održivu alternativu kineskom projektu "Pojas i put", koju je predsednik Si Ðinping pokrenuo 2013. godine.

Kineska investiciona šema uključuje razvojne programe u više od 100 zemalja sa ciljem stvaranja moderne verzije drevnog trgovačkog Puta svile od Azije do Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.